Detoxifierea de toamnă – pași de urmat
Pe măsură ce vremea se răcește și se schimbă anotimpul în mod firesc și obiceiurile noastre zilnice se modifică. Poftim la mâncăruri calde și bogate în calorii, avem tendința de a merge mai devreme la culcare și căutăm să petrecem cât mai puțin timp în frig. Dar, schimbarea de sezon și implicit a obiceiurilor noastre atrage după sine câteva semne de alarmă asupra sănătății: obosim mai repede, nu avem energie, răcim foarte ușor și avem o stare generală de melancolie. Detoxifierea de toamnă
Pentru a combate efectele asteniei de toamnă este ideal să urmezi o cură de detoxifiere care ă-ți pregăti organismul pentru un anotimp solicitant. Iată primii pași de urmat pentru detoxifierea de toamnă:
Redu inflamația din corp
Inflamația este răspunsul natural al sistemului imunitar în fața unui agent patogen. Dar, dacă sistemul imunitar este activ în permanență atunci inflamația ajunge la nivel cronic, inflamația cronică fiind asociată cu apariția bolilor cardiovasculare, autoimune, neurodegenerative sau metabolice.
Elimină din dieta ta alimente ce susțin inflamația din corp cum ar fi zahărul sau glutenul și completează-ți alimentația cu proteine, fibre și grăsimi bune de tip Omega-3 sau 6.
Hidratează-te
Organismul are propriile mecanisme de detoxifiere, dar este important ca aceste procese să fie susținute și prin stilul nostru de viață. Apa are rolul de a îmbunătății circulația sanguină promovând astfel oxigenarea corectă a celulelor și curăţarea sângelui și a organelor de toxine. Din acest motiv se recomandă consumul a minim 2 litri de apă/zi.
Fă mai multă mișcare
Una dintre principalele căi prin care se elimină toxinele din organism este prin transpirație. Creșterea intensității și a frecvenței activităților fizice îți va îmbunătăți considerabil procesul natural de detoxifiere și îți va întării sistemul imunitar. În plus, mișcarea îți îmbunătățește și starea de bine prin stimularea producției de serotonină și dopamină, hormoni ce reglează stările emoționale.
Redu contactul cu factori toxici externi
Anumite produse de curățenie sau cosmetice conțin substanțe toxice ce pot afecta buna funcționare a sistemului endocrin. Orice dereglare la nivelul sistemului endocrin atrage după sine dezechilibre hormonale, dereglări metabolice sau tulburări de somn. Toate acestea contribuie la intensificarea stării de oboseală, un nivel scăzut de energie și un sistem imunitar slăbit.
Suplimente benefice pentru detoxifierea organismului:
Silimarina și silibina
Silimarina și silibina sunt substanțe din extractul de Armurariu, plantă recunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății ficatului. Atât Silimarina, cât și Silibina ajută la reconstrucția celulelor hepatice și eliminarea toxinelor fiind cea mai eficientă metodă pentru detoxifierea a ficatului. În plus, extractul de Armurariu protejează și tiroida și sistemul imunitar de radiațiile de tip Gamma.
Seleniu
Seleniul este un mineral ce are efect antioxidant puternic fiind esențial în procesele de detoxifiere și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Seleniul are capacitatea de a se atașa de metalele grele reziduale din sânge, astfel, noul compus creat se elimină mult mai ușor din organism, Seleniul fiind eficient în cazul intoxicațiilor cu plumb, mercur sau arsenic. Acest mineral ajută și în producția de anticorpi de care sistemul imunitar are nevoie pentru a se apăra de viruşi, de bacterii sau agenți patogeni.
Chlorella și Spirulina
Chlorella și Spirulina sunt alge verzi-albăstrii cu un conținut bogat de clorofilă și minerale. Clorofila ajută la purificarea sângelui deoarece aceasta se leagă de toxinele din sânge și le elimină. În același timp ajută și la o mai bună oxigenare a celulelor îmbunătățind procesul de producție al energiei de la nivel celular.
Curcumin 
Curcuminul inhibă acțiunea unor factori pro inflamatori care au un impact negativ întregului organism. În acest mod Curcuminul întărește sistemul imunitar și îmbunătățește funcțiile sistemului metabolic pentru ca procesul de detoxifiere să se desfășoare corespunzător.
La nivelul ficatului Curcuminul protejează celulele acestuia de efectele secundare ale substanțelor toxice din medicamente și crește producția de enzime cu ajutorul cărora ficatul detoxifică și purifică sângele.