Osteoporoza este o afecțiune ce se manifestă prin scăderea masei osoase și deteriorarea țesutului osos. Astfel pot apărea chiar rupturi ale oaselor în urma unor traumatisme ușoare, cele mai afectate fiind coloana vertebrală, șoldul, antebrațul, coastele și articulația mâinii.

Cei mai importanți factori ce determină riscul de osteoporoză sunt:

  • Conformația mignonă
  • Fracturi la vârstă adultă
  • Fumatul
  • Sexul feminin
  • Consumul mare de alcool
  • Sedentarismul
  • Chimioterapia
  • Hipertiroidismul
  • Nivelul scăzut de testosteron
  • Nivelul scăzut de estrogen
  • Deficitul de calciu

Femeile ajunse la menopauză au cel mai ridicat risc de osteoporoză din cauza scăderii nivelului de estrogen. Acesta protejează femeile împotriva pierderilor de masă osoasă.

Un prim pas în tratamentul osteoporozei este adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă o dietă bogată în calciu, exerciții fizice practicate cu regularitate plus un tratament medicamentos bazat pe suplimente de calciu, estrogen, testosteron.

Mersul pe bicicletă, alergarea, înotul și antrenamentele specifice de forță stimulează oasele și sprijină astfel formarea de substanță osoasă.

Remedii naturale în tratarea osteoporozei:

Coada calului este o plantă medicinală, a cărei efecte terapeutice au fost demonstrate prin numeroase studii clinice. Datorită conținutului bogat de siliciu, săruri de calciu și magneziu, extractul de coada calului are efecte foarte bune în ceea ce privește consolidarea oaselor și vindecarea rapidă a fracturilor.

Siliciul organic este un excelent suport pentru oase și țesutul conjunctiv, degradarea acestuia din urmă determinând pierderea elasticității pielii.

Toate țesuturile elastice care intră în compoziţia oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge sunt constituite dintr-o adevărată matrice de siliciu, de care sunt fixate apoi celelalte elemente.

coada-calului

 

Alte plante medicinale recomandate în caz de osteoporoză sunt: urzica, frunzele de mesteacăn, coacăz negru, zmeur, troscot, pir medicinal, lemn dulce, talpa gâștei, salvie și frunze de păpădie.

Un mineral absolut esențial pentru formarea oaselor este calciul. Deși rolul lui cel mai important este menținerea sănătății oaselor și a danturii, calciul are multe alte beneficii asupra sănătății organismului. Surse de calciu se găsesc în legume verzi, cereale integrale, alge, produse lactate, semințe de chia, etc.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă, să rețină și să folosească aportul de calciu. Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui, iar în ceea ce privește alimentația, aceasta se găsește în lapte, suc de portocale, cereale, etc.

Vitamina C are proprietăți antioxidante și contribuie la creșterea masei osoase din organism și la formarea colagenului. Totodată diminuează durerea articulară și mărește foarte mult, prin administrare sistematică, mobilitatea articulară.

vitamina-c

 

Vitamina K încetinește îmbătrânirea oaselor și grăbeste vindecarea leziunilor la nivelul oaselor. Mai mult, aceasta este un nutrient esențial care ajută la prevenirea hemoragiilor, afecțiunilor pielii, reduce riscul de a face atac de cord și contribuie la refacerea epidermei după intervențiile chirurgicale.

Cele mai bogate surse de vitamina K sunt: pătrunjelul, spanacul, salata verde, broccoli, ardeii, uleiul de măsline, roșiile, etc.

vitamina-k

 

Zincul, cuprul și manganul sunt de asemenea minerale foarte importante pentru sănătatea oaselor.

Surse importante de zinc se găsesc în: cereale, fasole uscată, nuci, stridii, ficat, semințe de dovleac, etc.

Surse naturale de cupru se găsesc în: fructe de mare, nuci, cereale, ciuperci, etc.

Surse bogate de mangan găsim în alimente precum: migdalele, ananasul, spanacul, cartofii dulci, pâinea integrală, etc.

Extractul de curcumin este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale și este complet lipsit de efecte adverse. Efectul antiinflamator al extractului de curcumin este dat de capacitatea sa de a inhiba activitatea unor enzime care joacă un rol important în producerea și menținerea inflamației la nivel cronic. Totodată, acesta stimulează crearea de cortizol care înlătură inflamația.

curcumin

Descoperă vitaminele și mineralele organice de la Herbagetica: http://herbagetica.ro/organice.html