Și oasele tale sunt țesuturi vii ce cresc și se dezvoltă constant pe măsură ce înaintezi în vârstă. În general, până la vârsta de 30 de ani, oasele ajung la nivelul de densitate maximă, dar rezistența lor scade la femei după instaurarea menopauzei (50 – 60 ani), iar la bărbați după vârsta de 70 de ani. Osteoporoza este boala asociată scăderii în masă a densității osoase și se manifestă prin:

  • Dureri acute de spate
  • Risc ridicat de fracturare a oaselor
  • Scădere în greutate (datorată reducerii în densitate a oaselor)
  • Modificarea posturii

Cauzele osteoporozei

Osteoporoza este o boală ce se dezvoltă treptat, prin urmare, de cele mai multe ori nu este diagnosticată decât foarte târziu când pacienții se prezintă cu dureri de spate foarte puternice sau au avut mai multe fracturi într-un timp foarte scurt.

Pe parcursul vieții oasele tale se macină și se regenerează în mod constant. Când ești tânăr, procesul de regenerare a țesuturilor osoase acționează mult mai rapid decât procesul de descompunere al acestora. Prin urmare masa osoasă este în continuă creștere. O dată cu înaintarea în vârstă, corpul nu mai reușește să producă țesut osos suficient de rapid pentru a contracara procesul de scădere a densității oaselor.

Factori de risc:

  • Vârsta. După ce corpul ajunge la nivelul maxim de masă osoasă, în general în jurul vârstei de 30 de ani, densitatea osoasă scade gradual.
  • Femeile de peste 50 de ani, prezintă un risc ridicat de osteoporoză deoarece ele au oasele mai subțiri, iar speranța lor de viață este mai mare. Riscul de dezvoltare al osteoporozei este de 4 ori mai mare decât în cazul bărbaților.
  • Structura osoasă și greutatea corporală. Femeile minione și slabe prezintă un risc ridicat pentru osteoporoză pentru că au masă osoasă redusă comparativ cu femeile mai corpolente. Acest fapt este valabil și pentru bărbații de înălțime sub medie.
  • Ereditatea. Materialul genetic moșteni este unul din cei mai importanți factori de risc în cazul osteoporozei. Dacă părinții sau bunicii au avut această boală șansele ca și tu să o dezvolți sunt destul de ridicate.

Care este legătura dintre menopauză și osteoporoză?

Femeile pierd până la 20% din densitatea osoasă în primii 5 până la 7 ani de menopauză. S-a identificat că există o relație directă între nivelul scăzut de estrogen ce apare la menopauză și instaurarea osteoporozei, estrogenul având un rol fundamental în dezvoltarea sistemului osos și menținerea structurii osoase. 

Prevenție și remedii

Deși nu se poate evita reducerea densității osoase în totalitate, există soluții ce pot preveni instaurarea osteoporozei sau ameliorarea simptomelor:

Reechilibrarea hormonală după menopauză

Osteoporoza este o boală care se instaurează treptat, iar în cazul femeilor care au ajuns la menopauză, peste 50 ani, primele simptome pot apărea chiar și după 10 ani de la instalarea menopauzei.

Extractul de rădăcină de maca s-a dovedit a fi un foarte bun tonic pentru sistemul endocrin, ajutând la restabilirea nivelului de estrogen.

Suplimente antiinflamatoare

Osteoporoza o dată instaurată cauzează dureri puternice și inflamație. Extractul de turmeric (Curcuma longa), Curcumin C3 complex are un puternic efect antiinflamator, reducând disconfortul creat de durerile asociate osteoporozei. De asemenea, studiile clinice au demonstrat că acest extract, restabilește nivelul de minerale, îmbunătățind structura osoasă.

Sport și mișcare

Prin exercițiu fizic constant oasele și sistemul muscular se întăresc și se evită pierderea masei osoase. Mersul pe jos, alergatul, tenisul și dansul sunt în mod special benefice pentru prevenirea osteoporozei.

Alimente bogate în Vitamina D și calciu

Calciul este esențial în dezvoltarea oaselor și menținerea densității lor, iar vitamina D ajută la absorbția calciului de către organism. Laptele și produsele lactate sunt bogate în calciu, iar somonul, macroul și ouăle sunt bogate în vitamina D.