Nu trebuie să fii fumător ca să ai plămânii poluați sau să ai probleme respiratorii. Aerul pe care îl respirăm este într-o continuă poluare de către mașini, produse chimice și diverse forme de emisii industriale. Cu atât mai rău, aerul din interior s-a dovedit a fi de la 2 la 5 ori mai periculos decât cel din exterior. De multe ori, aerul din interior poate fi asociat cu aerul din exterior contaminat, fiindcă ceea ce respirăm în interiorul clădirilor este un amestec între aerul exterior și poluanți: praf, fum de țigară, polen, păr de animale, gaze, microorganisme, chimicale, mirosuri.

Fără o filtrare potrivită a aerului, este inevitabil ca acele substanțe asociate cu un nivel ridicat de stres să nu aibă un impact asupra țesutului pulmonar. Mai mult, creierul este și el afectat destul de mult, poluarea putând duce la apariția unor boli precum schizofrenia.

Alergiile, astmul și chiar inhalarea unor poluanți pot cauza probleme respiratorii superioare. Simptomele problemelor respiratorii pot include: congestia pieptului, dificultăți respiratorii, iritații nazale sau în gât. Dacă ai întâmpinat aceste simptome, știi cât disconfort pot crea.

Remediul?

Oregano (sovârful) a fost folosit încă din răstimpuri, de către greci, pentru vindecarea a o mulțime de boli, de la convulsii, la insuficiență cardiacă. De cum intrăm în perioada aceea a anului, când afecțiunile respiratorii sunt tot mai dese, este important să știi că oregano este o armă puternică, ce te ajută să-ți întărești scutul natural al plămânilor. Eficient și sigur, oregano este bogat în carvacrol, flavonoide și terpene, toate acestea fiind decongestionante naturale și antihistaminice, având efecte antiseptice.

Oregano ca și antihistaminic

Atunci când polenul, praful, chimicalele, ciupercile și bacteriile îți invadează corpul, emană o chimicală numită histamină, care cauzează o reacție similară cu cea alergică – congestie nazală, abundența mucozității și strănut. Unele ierburi, precum oregano, împiedică apariția histaminei și diminuează aceste reacții.

Pe lângă asta, oregano conține acid rozmarinic, care este benefic în cazul persoanelor bolnave de astm. Un studiu făcut în anul 2004, de către specialiștii în domeniu, a demonstrat abilitatea acidului rozmarinic de a inhiba iritațiile alergice. Atunci s-a descoperit că acidul rozmarinic reduce acumularea de lichid și chiar inflamarea în timpul unui atac alergic, făcându-l un component natural ce reduce histamina.

Oregano pentru tuse și sănătate în general

Un alt studiu realizat în Israel, a dovedit potențialul terapeutic al câtorva ierburi aromate, incluzând oregano. Rezultatul a arătat că oregano are beneficii directe și pozitive asupra tractului respirator, reflexului de tuse și mucusului dintre căile nazale și gât. De asemenea, oregano conține calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, vitamina A și C și niacină. Cu toate că aceste componente nu au impact direct asupra problemelor respiratorii, toate sunt necesare pentru organism, și mai ales pentru sistemul imunitar.

Așadar, dacă vrei să-ți cureți plămânii în mod natural și să previi eventuale probleme, oregano, condimentul pe care îl folosim cu toții în bucătărie, este un ajutor negreșit.