Ca părinte, cu siguranță ai auzit de beneficiile pe care le au acizii grași Omega 3 asupra organismului copilului tău. Aceștia stau la baza formării celulelor nervoase, la dezvoltarea receptorilor vizuali, a glandele suprarenale și a organelor sexuale, fiind vitali pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a micuțului tău.

Acizii grași Omega 3, EPA și DHA, nu pot fi sintetizați în mod natural de către organism, ca atare provin doar din alimentație, în special din: somon, macrou, fructe de mare, nuci sau semințe de chia.

De ce DHA?

Copii au nevoia de DHA, acid docosahexaenoic, în procesul de creștere și dezvoltare a creierului, acesta fiind format în proporție de 60% din acizi grași. DHA-ul se afă la baza formării neuronilor și a sinapselor, asigurând astfel dezvoltarea cognitivă și coordonarea motorie. În același timp, contribuie la formarea retinei și asigură buna funcționare a funcției vizuale. Deficitul de DHA poate cauza disfuncționalități vizuale, dezvoltare mentală și psihomotorie întârziată.

De ce EPA?

După vârsta de 5 ani, rata de dezvoltare a creierului scade, astfel nevoia de DHA nu mai este atât de mare. Atunci este momentul prielnic în care trebuie introdus EPA, acid eicosapentaenoic, în alimentație. Studii recente au asociat aportul de EPA cu dezvoltarea emoțională, comportamentală și performanța academică a copiilor. EPA s-a dovedit a fi eficientă în ameliorarea deficitelor de concentrare, de atenție, comportament agresiv, iar în cazul adolescenților poate ajuta în tratarea depresiei.

Administrate împreună, EPA și DHA ajută la fortificarea sistemului imunitar al copiilor. Au efect puternic antiinflamator și reduc acțiunea radicalilor liberi ce pot cauza apariția bolilor cronice.

Noua generație Omega 3

În ultimii ani se înțelege din ce în ce mai mult necesitatea acizilor grași în dezvoltarea și menținerea sănătății organismului uman, indiferent de vârstă, ca atare au devenit o unealtă nutrițională esențială.

În prezent, una dintre cele mai bogate surse de Omega 3 este uleiul de krill, obținut dintr-un crustaceu recoltat dintr-o zonă controlată și precis identificată din Antarctica.

Comparativ cu uleiul de pește, uleiul de krill este în mod natural mai pur, fără metale grele și toxine, deoarece krill-ul se află la baza lanțului trofic. Reprezintă o sursă superioară de Omega 3, căci acizii grași EPA și DHA se află sub formă fosfolipidică asigurându-se astfel o rată de absorbție ridicată de Omega 3 în organism.

Studii:

  • Beneficiile neurologice ale acizilor grași Omega 3 – Dyall, S.C.; Michael-Titus. Neuromolecular Med, 2008
  • Deficiențele acizilor grași Omega-3 în dezvoltarea cognitivă și controlul agresivității – Internațional review of psychiatry 2006
  • Descoperiri encefalografice ale tulburărilor comportamentale ale copiilor și consecințele terapeutice -Schlange, H. Arch Kinderheilkd 1963