Niciun ochi care a privit frumusețea, nu și-a pierdut vederea.” –  Jean Toomer 

Imaginează-ți cum ar fi să nu te poți bucură de lecturarea unei cărți într-o după amiază ploioasă, sau de vizionarea unui film împreună cu prietenii, sau pur și simplu de hobby-urile tale de zi cu zi, și toate acestea din simpla cauză a discomfortului vizual. Senzația de oboseală la nivel ocular, senzația de “nisip în ochi”, usturime, mâncărime… Toate acestea te pot împiedica în activitățile care îți plac, făcându-te să îți dorești doar să stai cu ochii închiși și să nu faci nimic.

Ochiul este un organ extrem de important, pe care, cei mai mulți dintre noi, tindem să îl neglijăm, să îl suprasolicităm, fără a-l răsplăti însă pentru toate bucuriile pe care ni le aduce.

 Iată câteva sfaturi simple care te vor ajuta să te bucuri de ochii tăi, și de sănătatea lor, pentru o perioadă cât mai îndelungată.

  1. Distanța ochi- monitor/ laptop/ tabletă/ telefon.

 Viața noastră depinde în mare parte de aceste device-uri. Pe cât de mult ne ajută, pea atât de mult ne și rănesc. Distanța optimă dintre ochi și monitorul calculatorului este de 60-70 cm, distanța dintre ochi și laptop este de aproximativ 50 cm, între ochi și tabletă distanța trebuie să fie de aproximativ 40 de cm, iar dinstanta recomandată între ochi și telefon trebuie să fie de aproximativ 25-30 cm.

  1.  Ochelarii pentru protecție ecran.

 “De ce să port ochelari? Nu am nevoie! Văd foarte bine.” Greșit! Cu toate că vederea ta este perfectă, asta nu înseamnă că ochii tăi nu sunt afectați de activitățile zilnice, mai ales de cele în fața calculatorului. O simplă pereche de ochelari ( fără dioptrii ), cu protecție pentru ecran, îți va relaxa ochii, te va proteja de expunerea îndelungată și frecventă la ecrane și va preveni îmbătrânirea prematură a acestora. Încearcă! Ochii tăi îți vor mulțumi.

  1.  Mănâncă alimente minune pentru ochi.

 Nu doar morcovii sunt aliați în lupta pentru o vedere sănătoasă, ci și broccoli-ul, spanacul, salata și toate celelalte legume verzi.

  1.  Atenție la cremele pentru ochi și cosmetice

 Alege doar cremele naturale! Verifică lista de ingrediente și alege doar ce e mai sigur. Poate costă mai mult, dar este vorba despre ochii tăi. De asemenea, nu uita: machiajul trebuie îndepărtat bine în fiecare seară.    

  1.  Soarele în exces.

 Atunci când ne expunem la soare, ne protejăm pielea prin diferite metode. În egală măsură, trebuie să ne protejăm și ochii. Razele UV afectează vederea, cea mai afectată fiind retina. O pereche de ochelari de soare adecvată, de preferat recomandată de medicul oftalmolog, îți va proteja ochii în cel mai corect mod.    

  1.  Odihnește-ți ochii.

 Ochii au mare nevoie de odihnă. Este recomandat să îţi odihneşti ochii la fiecare jumătate de oră, printr-o metodă foarte simplă: privește pentru un minut o suprafața verde sau albastră, relaxându-ți fiecare mușchi facial.

  1.  Mergi la medic.

 Fă-ți un obicei din a merge la fiecare șase luni la medicul oftalmolog. Chiar dacă nu ai niciun simptom, este indicat să efectuezi un simplu consult pentru a verifica starea de senatate a ochilor tăi.

 

 Cu siguranță știai toate aceste lucruri, dar oare, le-ai pus în practică? Ai grijă de ochii tăi! Sunt cei care îți aduc lumina în viață.