Regenerarea celulară a sistemului nervos
Viaţa agitată şi mereu pe fugă, lipsa banilor, problemele de la locul de muncă sau din viaţa personală, alimentaţia nesănătoasă şi poluarea ne afectează sănătatea mintală mai mult decât am crede. Rezultatul acestora se măsoară în stres acumulat şi în accentuarea sentimentului apăsător de epuizare şi extenuare severă.
Sindromul oboselii cronice este tot mai frecvent întâlnit, afectează vieţile tuturor oamenilor care se confruntă cu el şi la momentul actual este considerat a fi o boală.
Dificultăţile de concentrare, stările de confuzie, somnul neodihnitor (stare de oboseală la trezire), slăbiciunile fizice, uitarea, pierderile de memorie, lipsa poftei de mâncare, dar şi a mâncatului compulsiv (o cantitate mare de mâncare într-o perioadă scurtă de timp) şi durerile de cap se numără printre simptomele oboselii cronice. Deşi pot părea a fi simptome neimportante şi trecătoare (constante de câteva săptămâni sau chiar de 1-6 luni), toate aceste neplăceri şi stări de epuizare ne afectează sistemul nervos şi sănătatea mintală într-un mod rapid şi alarmant.
Dacă în trecut se considera că celulele creierului, neuronii, odată ce au suferit leziuni în timpul vieţii, nu se mai pot regenera şi mor, cercetările din ultimii ani au demonstrat contrariul. La sfârşitul anilor ’80, în timpul cercetărilor sale, Dr. Fernando Notterbohm a descoperit că numărul neuronilor al unor canari masculi a crescut în timpul sezonului de împerechere. În această perioadă păsările învăţau noi cântece pentru a atrage femelele. Astfel, prin neurogeneză (naşterea noilor neuroni), pasărea reuşea să ţină minte şi să înveţe cântecele, lucru posibil şi la mamifere.
Odată cu demonstrarea regenerării sistemului nervos, orizonturile oamenilor de ştiinţă s-au lărgit, apărând astfel noi perspective nebănuite în vindecarea unor boli precum maladia Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă sau paraliziile.
Celulele STEM şi Alga AFA – regenerare celulară a sistemului nervos
Celulele STEM sunt celule nediferenţiate cu o uimitoare capacitate de a se auto-multiplica la nesfârşit, putându-se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate precum celule nervoase, celule hepatice etc.
Celule STEM construiesc diferitele organe încă dinainte de naştere (Celulele STEM embrionare), dar şi cele care asigură ulterior creşterea şi regenerarea organismului (Celulele STEM adulte). Pentru o bună funcţionare a organismului, corpul nostru are nevoie de circa 1 milion de celule noi pe secundă.
Alga AFA a devenit rapid vedetă printre fitoterapeuţii şi nutriţioniştii din întreaga lume începând cu anii 1980. În această perioadă numeroase studii ştiinţifice au demonstrat capacitatea uimitoare a algei AFA de a stimula producerea de celule STEM şi migrarea acestora în organism pentru regenerarea organelor afectate. Aceasta conţine 12 vitamine, 27 de minerale naturale esenţiale şi 11 pigmenţi naturali precursori ai vitaminelor, enzimelor şi co-enzimelor. Alături de beta-caroten, alga AFA mai conţine şi bioflavonoizi, acid ribonucleic, enzime superoxide dismutase, catalase (care previn îmbătrânirea) şi seleniu.
Astfel, alga AFA, acest minunat stimulator de celule stem, este cea care oferă speranţă bolnavilor de cancer ori celor care suferă de Parkinson, Alzheimer sau scleroză. Există numeroase studii care certifică şi demonstrează rezultatele algăi AFA în boli a căror vindecare depinde de regenerarea celulelor din organism. De aceea şi noi am introdus-o la noi în ţară, la momentul actual gama STEM, fiind extrem de apreciată atât de cei care suferă de oboseală cronică, cât şi de cei care suferă de boli mai grave.
Fie că muncim prea mult, dormim prea puţin sau mâncăm haotic, stilul de viaţă dezorganizat ne copleşeşte şi se pare că ar fi principala cauză care duce la apariţia sindromului de oboseală cronică. Această boală a omului modern produce un serios dezechilibru al organismului, afectează funcţiile esenţiale şi slăbeşte bariera de apărare în faţa factorilor nocivi la care suntem expuşi în zi de zi. Nu uitaţi, “fiecare om este autorul propriei sănătăţi sau boli”, de aceea nu neglijaţi afecţiunile care se pot ascunde în spatele oboselii cronice.