În credința populară românească, Dragobetele era considerat fiul Babei Dochia. Despre acest flăcău chipeș, voinic și iubăreț se spune că stătea mai mult prin păduri. El a devenit protectorul iubirii celor ce se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire ce ține tot anul.

În această zi există tot felul de superstiții și tradiții.

1. Sărutul eternității

Tradiția spune că în această zi îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp.

2. Spălarea părului cu zăpadă

De Dragobete fetele strângeau zăpadă și o topeau, iar apoi se spălau cu apa obținută pe cap și pe față. Astfel, se mențineau frumoase tot anul și flăcăii le remarcau mai repede.

3. Curățarea casei

Femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite de soți.

4. Semănarea busuiocului

De Dragobete, gospodinele trebuiau să semene busuioc în răsadnițe, apoi să aibă grijă de răsaduri până de Sfântul Gheorghe, când îl plantau afară, în grădină. Busuiocul semănat de Dragobete era folosit în descântece, farmece și tratamente, deoarece se considera că avea puteri magice. În plus, fetele tinere îl foloseau în tot felul de ritualuri, pentru a-și visa ursitul.

5. De Dragobete nu ai voie să plângi

În această zi nu ai voie să plângi, deoarece se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

6. Ziua veseliei

Tradiția spune că în această zi nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de fericire.

În prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul autohton al dragostei.

“Cin’ te-alege-n astă zi tot anu’ te va iubi!