Nutrienti esentiali

Nutrienți esențiali pentru sistemul osos: Vitamina D3, Vitamina K2, Magneziu și Calciu

Dezvoltarea osoasă este foarte importantă pentru sănătatea noastră. Mineralele și vitaminele necesare pentru formarea oaselor se acumulează în organism în copilărie și adolescenţa, până la vârsta de 30 de ani. Atunci este punctul maxim la care ajunge densitatea noastră osoasă. Dacă organismul nu acumulează suficientă masă osoasă până la acea vârstă sau se pierde densitatea osoasă din varii motive, apare riscul ridicat de fracturi osoase și de dezvoltarea bolilor osteo articulare.

Dietele restrictive, pierderea apetitului, problemele digestive sau alți factori externi, afectează abilitatea organismului de a asimila nutrienți, afectând și formarea osoasă. În acest caz este bine să-ți suplimentezi dieta cu vitaminele și mineralele esențiale în dezvoltarea sistemului osos.

Nutrienţi esențiali pentru sistemul osos:

Calciu

Calciul este unul din cele mai importante suplimente de care vei avea nevoie dacă prezinți risc de demineralizare osoasă sau osteoporoză. Acesta este un supliment special recomandat femeilor aflate la menopauză din cauza faptului că densitatea osoasă scade semnificativ în această perioadă a vieții.

În cazul ideal, dacă ai o dietă corectă, îți poți asigura aportul de Calciu, fără probleme. Dar, în caz contrar, există o varietate mare de suplimente cu Calciu pe care le poți încerca. Atenţie aici, căci nu toate se absorb la fel în organism. Lactatul de Calciu, gluconatul sau citratul de Calciu se absorb în organism doar într-o proporție de 20-30% ceea ce de multe ori nu este suficient pentru a asigura remineralizarea osoasă.

O alternativă a suplimentelor este Calciul natural extras din alge marine calcaroase. Această formă are o rată mult mai ridicată de absorbție, fiind perfect asimilabil în organism.

Dar, efectele Calciului, indiferent de formă sunt strâns legate de asocierea sa cu co-factorii de absorbție: Vitamina D3, Vitamina K2 și Magneziu.

Vitamina D3

Vitamina D3 promovează absorbția Calciului și asigură cantitățile normale de Calciu și Fosfor în sânge, esențiale pentru mineralizarea oaselor. În urma metabolizării Vitaminei D3 în ficat rezultă un nou compus, calcidiol. Calcidioul este forma activă a Vitaminei D3 care intervine direct asupra formării oaselor prin a crește absorbția de Calciu la nivel intestinal și stimularea reabsorbției acestuia prin rinichi, reducând pierderea de Calciu prin urină. Dar, efectul cel mai puternic al vitaminei D3 este acela de a produce osteoblaste și osteoclaste, celulele care formează țesutul osos.

Vitamina D3 este singura vitamină care poate fi produsă de corpul uman ca urmare a expunerii la razele UV ale soarelui. Dar, stilul de viață cotidian, urban, ne împinge în a petrece tot mai mult timp în spații închise, iar timpul petrecut la soare devine din ce în ce mai puțin. Din acest motiv, deficiența de D3 este considerată a fi o adevărată epidemie, ilustrată prin faptul că peste 60% dintre femeile aflate la menopauză au valori serice scăzute de calcidiol (25-OH Vitamina D), valorile optime fiind de 60 mcg/L.

La fel ca în cazul Calciului, există multiple tipuri de Vitamina D3, sub formă de supliment. Alternativa naturală este Vitamina D3 extrasă din lanolina (lâna de oaie), care are o biodisponibilitate ridicată, absorbție prelungită, și se asimilează complet în organism crescând valorile serice de calcidiol.

Vitamina K2

Vitamina K2 este cea care „leagă” Calciul de oase, asigurând astfel distribuția corectă și uniformă a Calciului în organism. Vitamina K2 contribuie și la formarea proteinei Matrix GLA (MGP). Această proteină protejează vasele de sânge de calcificare, prevenind depunerile de cristal de calciu. Unii cercetători cred că MGP este cel mai puternic inhibitor al calcificării țesuturilor moi cunoscute în prezent, prevenind bolile de inimă și ateroscleroza.

Prin asociere cu Vitamina D3, care se metabolizează prin expunerea la lumina solară, Vitamina K2 stimulează producția de osteocalcin. Osteocalcinul este o proteină care se acumulează în celulele osoase, fortificând astfel densitatea oaselor.

Din prisma suplimentării dietei cu Vitamina K2, o sursă foarte bogată este soia fermentată japoneză, Natto, care se poate administra direct ca supliment alimentar, în asociere cu Calciu și Vitamina D3.

Magneziu

Magneziul asigură transformarea Vitaminei D3 într-o formă ușor asimilabilă de către organism, adică îi crește biodisponibilitatea. Vitamina D3 se metabolizează la nivelul ficatului, unde se transformă în forma sa activă, calcidiol, dar acest proces nu are loc fără prezența Magneziului.

Magneziul are rolul suplimentar de a reduce valorile Vitaminei D3, pentru persoanele care au un exces, prevenind astfel și excesul de Calciu și depunerea sa pe articulații și țesuturi mori.

Magneziul este un mineral care se poate obține din alimentație, consumând cereale integrale, legume verzi sau alune și nuci. Alternativele din suplimente alimentare, sunt foarte variate, dar o sursă sigură, naturală și bogată în beneficii, este Magneziul marin. Formele de sinteză, se absorb în proporție de 4%, pe când unele studii arată că rata de absorbție a Magneziului marin este de peste 40%.

Bonus: Detrix Complex, minerale și vitamine pentru fortificarea sistemului osos. Detrix Complex

Pentru că suntem dornici de a livra o soluție eficientă și completă pentru absorbția Calciului și a Vitaminei D3 am ales formula Detrix Complex, 100% naturală, care asigură următoarele beneficii:

 • Complex Vitamina D3, Vitamina K2, Magneziu și Calciu din surse superioare 100% naturale:
  • 2.100 UI / capsulă Vitamina D3 naturală din lână de oaie
  • 60 mcg Vitamina K2 naturală din natto
  • Calciu natural din alge marine
  • Magneziu natural marin
 • Asigură absorbția completă și corectă a Calciului și a Vitaminei D3 prin asocierea cu Vitamina K2, Vitamina D3 și Magneziu
 • Nu conține vitamine și minerale de sinteză
 • Capsulă vegetală

Detrix Complex livrează schema de tratament completă recomandată pentru absorbția corectă și benefică a Vitaminei D3 și a Calciului, prin asocierea cu Vitamina K2 și Magneziu.

 

Sanatate inveti, sanatate primesti

Sănătate înveți, sănătate primești!

Răspunde corect la întrebările noastre legate de sănătate și poți câștiga unul din zecile de premii.

Fiecare articol de blog care este inclus în concurs vine acompaniat de o întrebare dedicată. Răspunde aici pentru acest articol.

Urmărește-ne pe pagina de Facebook oficială Herbagetica pentru a răspunde la min. 5 întrebări care te vor duce în tragerea la sorți.