Nutrienti esentiali pentru fertilitate

Nutrienți esențiali pentru fertilitate

Te-ai gândit vreodată că poate într-o zi vei dori să rămâi însărcinată? Dacă răspunsul este „Da” sau „Poate”, atunci este important să ai în vedere cât de importantă este nutriția pentru fertilitate. Modalitatea în care funcționează fertilitatea variază în funcție de vârstă, din acest motiv aportul nutrițional trebuie ajustat pentru a putea hrăni aparatul reproducător în vederea susținerii unei vieți noi.

Micronutrienții de tip acizi grași Omega 3, vitaminele sau mineralele, funcționează pe mai multe planuri pentru a spori șansele de face un copil: echilibrează secrețiile hormonale, combat efectele stresului, asigură calitatea ovulului și susținerea sarcinii pe toată durata, de la stadiile incipiente de dezvoltare ale embrionului, până la naștere.

1. Acizii grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 au efect antiinflamator și susțin fertilitatea prin reglarea producției de hormoni și prin creșterea fluxului de sânge către uter. Acizii grași Omega 3 pot fi benefici în cazul bolilor inflamatorii care afectează organele reproductive, cum ar fi endometrioza, pentru că scad puternic inflamația.

Suplimentarea dietei cu Omega 3 ajută în perioada de preconcepție pentru formarea unui ovul sănătos, iar pe durata sarcinii, se asigura dezvoltarea neurologică corectă a fătului.

2. Magneziu

Stresul este un factor major care influențează agresiv fertilitatea. Prezența stresului în organism se manifestă printr-un nivel ridicat de cortizol, hormonul stresului. Stresul la acest nivel cronic, plus un deficit de Magneziu, afectează ovulația și secreţia de hormoni de stimulare foliculară (FHS). Totodată, deficitul de Magneziu cauzează un nivel scăzut de progesteron, drept urmare se reduce ca durată faza luteală, și crește riscul de avort spontan.

Un alt beneficiu al Magneziului se vede la persoanele care suferă de PMS (sindrom premenstrual). Nivelul de magneziu scade foarte mult pe durata menstruației, așadar suplimentarea dietei cu Magneziu ca înainte va reduce mult simptomele specifice: migrene, schimbări afective bruște, nivel scăzut de energie.

Include în dieta ta alimente bogate în Magneziu: avocado, nuci, semințe, migdale sau legume frunzoase verzi (spanac).

3. Vitaminele B

Vitaminele din complexul de B-uri susțin eliberarea unui ovul sănătos și previn disfuncțiile ovulatorii.

Cu siguranță ai auzit de Acidul Folic, care este administrează înainte de a rămâne însărcinată, dar și după, pentru a stimula dezvoltarea țesutului matern care susține viața fătului și pentru a preveni formarea anumitor malformații. Dar, știai că Acidul Folic este chiar vitamina B9?

Întregul complex de Vitamina B intervine pentru a asigura echilibrul hormonal în corp și o bună circulație a sângelui pentru a hrăni aparatul reproducător. Ele asigură inclusiv formarea unui ovul sănătos și eliberarea sa, ca ulterior să fie fertilizat de către spermatozoid.

Alege un complex de vitamine B pentru a-ți asigura aportul zilnic esențial!

4. Vitamina D3

Vitamina D3 este specializată pe „multitasking”. Știm deja cât de benefică e pentru sistemul imunitar, pentru fixarea calciului în organism sau pentru a preveni stările de anxietate și depresie. Pentru că reduce și inflamația și ajută la secreția unor peptide cu rol antimicrobian, Vitamina D3 funcționează foarte bine pentru a proteja sistemul reproductiv, pentru ca acesta să funcționeze în parametrii normali pentru a putea susține dezvoltarea unei sarcini.

La persoanele care se confruntă cu infertilitate, s-a observat o deficiență de Vitamina D3, dar legătura exactă dintre această vitamină și fertilitatea, nu s-a identificat încă. Cu toate acesta sunt multiple beneficii Vitamina D3 de care te poți bucura prin suplimentarea dietei cu această vitamină.

5. Vitamina C

Vitamina C declanșează ovulația la femei și ajută la absorbția de fier, un nutrient important din dieta persoanelor care vor să rămână însărcinate, pentru că stimulează producția de hemoglobină.

Vitamina C are un rol cheie în susținerea sistemului imunitar și regenerarea țesutului conjunctiv și poate fi de ajutor în caz de endometrioză sau infecții bacteriene.

Vitamina C este și un puternic antioxidant și protejează celulele de stresul oxidativ și de acțiunea radicalilor liberi care afectează structura de ADN a celulelor.

Sfaturi suplimentare despre nutrienții pentru el!

Zinc – crește nivelul de testosteron și producția de spermatozoizi

Vitamina C – protejează AND-ul spermatozoidului de degradare

Complex de vitamine B – crește calitatea spermei

Acizi grași Omega 3 – cresc motilitatea și viabilitatea spermatozoizilor

Fie că încerci deja să-ți întemeiezi o familie sau vei dori peste câțiva ani să treci la această etapă a vieții, asigură-te că organismul tău este hrănit cu nutrienți esențiali pentru fertilitate.