Deși sunt folosite în special pentru a da gust diverselor alimente, mirodeniile sunt adevărate elixire pentru sănătate. Au o valoare nutritivă ridicată și sunt un bun adjuvant în numeroase boli.
1. Turmeric
Turmericul este un condiment extras din rădăcina plantei de Curcuma longa și este folosit de peste 4000 de ani în medicina ayurvedică pentru a trata o serie largă de afecțiuni.
Este un puternic antioxidant și antiinflamator natural și are următoarele efecte asupra organismului:
- protejează ficatul
- reduce efectele bolilor neurodegenerative
- efect antidepresiv
- redă sănătatea articulațiilor
- protejează inima
- accelerează vindecarea rănilor
2. Ghimbir
Ghimbirul este folosit la prepararea alimentelor și a deserturilor pentru aroma sa puternică, precum și pentru conținutul bogat în potasiu, zinc, calciu, cupru, magneziu, vitamina C, D și B6. Printre cele mai importante efecte pe care le are asupra organismului, se numără:
- ajută digestia
- calmează starea de greață
- are efect antiinflamator
- întărește sistemul imunitar
- calmează durerile abdominale și gazele intestinale
3. Usturoi
Usturoiul se numără printre plantele ale cărei efecte benefice au fost confirmate de medicina modernă.
Usturoiul contine peste 200 de substante active: potasiu, fosfor, o cantitate impresionantă de vitamina B și C, precum și calciu și proteine.
Este atât un condiment îndrăgit în bucătărie, datorită aromei sale puternice, cât și un elixir pentru sănătate, datorită efectelor terapeutice pe care le are asupra organismului, și anume:
- echilibrează tensiunea arterială
- antibiotic natural
- previne apariția cancerului
- reîntinerește ficatul
- efect antiparazitar
- accelerează vindecarea rănilor
4. Boabe de muștar
Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de eficiente pentru sănătatea organismului. Datorită conținutului foarte mic de calorii și zero colesterol, boabele de muștar sunt ideale pentru cei ce vor să slăbească.
Mai mult:
- au un conținut bogat de seleniu și magneziu
- tratează contipația
- ajută la digestie
5. Cardamom
Cardamomul este considerat al treilea cel mai scump condiment din lume. Printre proprietățile sale terapeutice se numără:
- tratează infecțiile gingivale
- combate apariția pietrelor la rinichi
- tratează durerile de stomac și contipația
- efect afrodisiac
- efect antibacterian
- reduce tensiunea arterială
6. Piper Cayenne
Piperul Cayenne are un conținut bogat în vitaminele A, B și C, calciu și potasiu. Este un antioxidant cu putere mare asupra bacteriilor și radicalilor liberi. Printre efectele sale terapeutice se numără:
- scade colesterolul și trigliceridele
- calmează durerile musculare
- ajută la dizolvarea și eliminarea excesului de mucus
- are efect detoxifiant
- ajută la digestie
- scade nivelul de zahăr din sânge
7. Coriandru
Acțiunea benefică pe care o are asupra organismului se datorează conținutului său bogat în aminoacizi, uleiuri esențiale, vitaminele A și C, fosfor.
Coriandrul are următoarele efecte terapeutice:
- efect antiinflamator
- scade colesterolul
- combate astenia
- tratează diareea
- calmează durerile abdominale
8. Fenicul
Feniculul este o legumă cu numeroase beneficii medicinale, dar și cu o aromă deosebită în bucătărie. Printre efectele sale terapeutice se numără:
- efect antioxidant
- reglează tensiunea arterială
- protejează inima
- întărește sistemul imunitar
- calmează durerile premenstruale
- combate balonarea