Îţi simţi ochii obosiţi? În prezent deficienţele de vedere constituie o problemă majoră în rândul populaţiei. Dacă vremurile în care străbunicii nostri aveau o vedere bună până la o vârstă înaintată, astăzi mai puţin de jumătate din populaţie sunt cei care nu necesită ochelari sau lentile de vedere. Din păcate, aceste tulburări la nivelul ochilor sunt cauzate de stres, dar şi de era tehnologică în care trăim. Oamenii sunt grăbiţi, măcinaţi de probleme profesionale sau personale, la locul de muncă îi aşteaptă un calculator în faţa căruia sunt petrecute în medie 6- 7 ore pe zi. În timpul liber, privitul la televizor, vizionarea unui film sau jocurile pe calculator devin principalele activităţi de recreere.

Specialiştii au demonstrat că puţini oameni se nasc cu anomalii vizuale şi recomandă relaxarea ochiului în timpul activităţilor de zi cu zi, în special atunci când stăm la calculator. Astfel că în cele mai multe situaţii slăbirea vederii apare pe parcursul vieţii.

V-aţi întrebat dacă viziunea slăbită poate fi corectată? Potrivit studiilor făcute, vederea se poate îmbunătăţi sau relaxa cu ajutorul unor exerciţii care nu necesită costuri. Exerciţiile de viziune sunt utile, iar cu ajutorul lor ochiul se poate adapta mai uşor în momentele de oboseală:

   1.  Clipeşte mai des! În timp ce clipim de mai multe ori, umoarea apoasă umezeşte şi curăţă ochii. Astfel, îi ajutăm să se relaxeze şi prevenim posibilele probleme ce pot apărea.

    2.  Roteşte-i! Încearcă câte un minut în fiecare oră să îţi relaxezi muşchii ochiului. Închide-i şi fă rotiri în timp ce respiri normal.

    3.  Clăteşte-ţi ochii cu apă rece! Este recomandat să faci acest lucru în fiecare seară şi dimineaţă.

   4.  Relaxează-ţi ochii privind în altă parte! La fiecare două minute dezlipeşte privirea din monitorul calculatorului şi priveşte timp de 4-5 secunde în altă direcţie. Această metodă încearcă să nu obosească ochiul prea repede.

    5.  Ia o pauză de 5 minute în fiecare oră! Întinde-te, ridică-te de pe scaun, bea un pahar cu apă sau mănâncă o prăjiturică. Poate că nu îţi va relaxa în totalitate ochii, dar îţi va relaxa mintea şi corpul.

    6.  Foloseşte castravetele! Taie două felii de castravete şi aşează-le pe ochi timp de câteva minute pentru a-ţi relaxa ochii.

    7.  Poziţionează-ţi calculatorul la 4-8 centimetri mai jos de raza de privire.

   8. Renunţă să fixezi un obiect dintr-o singură privire! Pierderea parţială a vederii este determinată şi de numărul mişcărilor ochiului. Pentru acest exerciţiu încercaţi să priviţi un obiect sau un corp în serii de mici dimensiuni.

   9.  Închide ochii la fiecare 20 de minute! Freacă-ţi palmele cu putere, iar apoi trece-le uşor pe pleoape pentru a ajuta umoarea apoasă să umezească ochii. Pe lângă aceasta, vei oferi o pauză ochilor tăi de la lumina făcută de monitorul calculatorului.

   10.  Foloseşte ecran anti-orbire! Acest tip de ecran protejează ochiul de radiaţiile ce vin de la ecranul monitorului.

   11.  Hrăneşte-te sănătos! Consumă alimente bogate în vitamina C şi E. Începe să aşezi pe farfurie alimente proaspete- spanac, morcovi, legume cu frunze, citrice, lactate, nuci, peşte, etc.