Iarna vine peste noi cu pași repezi și este momentul să apelăm la alimentele specifice acestui anotimp, pentru a-i face față. Iarna este un moment excelent pentru a profita de produsele alimentare bogate în fibre, culoare și aromă. Cu toate că iarna nu vine cu un bagaj atât de mare de alimente precum vara, ea are unele ”vedete” stimulatoare de sănătate surprinzătoare. Legumele, afinele, sucurile de fructe sunt doar câteva dintre produsele pline de nutrienți obligatorii pentru a rezista zilelor reci de iarnă. Fiecare sezon aduce cu el o cultură nouă și generoasă de mâncare. Chiar și în timpul lunilor de iarnă – care de obicei aduc mai puține pe masă, cu siguranță nu lipsește o listă de opțiuni sănătoase pentru cei care vor să aibă grijă de alimentația lor. Fie că vrei să fii informat, să arzi grăsimi sau să-ți menții sistemul imunitar amorsat, îți stau la dispoziție o mulțime de delicatese, care îți oferă ceea ce ai nevoie.
Plăcinta, ciocolata caldă, cozonac…Cu toate că se pare că nu găsim iarna alimente scăzute în calorii, ci numai lipsite de valoare nutritivă, uită-te mai atent în cămara ta. De ce? Pentru că în spatele cutiei cu bomboane, dulciuri, biscuiți, se află o listă de cumpărături plină de delicii sănătoase și consistente, specifice acestui anotimp. Mai mult, poți găsi câteva alimente pe care le poți consuma pentru rolul lor de antioxidanți și pentru detoxifierea organismului.
1. Rodiile
Cu siguranță ai gustat măcar o dată sucul de rodii, în forma lor naturală. Și acesta este un lucru bun, dintr-un punct de vedere al sănătății inimii. Sucul de rodie este bogat în antioxidanți (mai mult decât alte sucuri de fructe). O singură ceașcă pe zi ar putea ajuta la păstrarea radicalilor liberi de la oxidarea colesterolului rău, conform unui studiu făcut la Jurnalul American de Nutriție Clinică. Colesterolul oxidat contribuie la acumularea plăcii în artere. Un alt studiu a arătat că sucul de rodie ar putea îmbunătăți fluxul de sânge la nivelul inimii, în cazul persoanelor cu ischemie miocardică, o afecțiune gravă în care aprovizionarea cu oxigen a inimii este compromisă, deoarece arterele care duc la aceasta sunt blocate.
2. Citricele
Citricele, inclusiv lămâile, portocale și grapefruit, sunt în stadiul cel mai suculent al lor în timpul iernii. Citricele sunt încărcate cu vitamina C – o portocală medie oferă mai mult de 100 la sută din doza zilnică. De asemenea, citricele sunt surse bogate de flavonoizi. Flavonoidul predominant în aceste fructe – hesperidina, care este responsabilă cu creșterea colesterolului bun și scăderea colesterolului rău și a trigliceridelor.
3. Cartofi
Cartofii au uneori o reputație rea, datorită conținutului de amidon alb, fiind aruncat în aceeași categorie cu orezul sau cu pâinea albă. Însă, spre deosebire de celelalte tipuri de amidon, care au fost, într-adevăr ”dezbrăcate” de substanțe nutritive, cartofii sunt un aliment întreg, care conține mai multe substanțe nutritive benefice. Ei sunt o sursă excelentă de cele două stimulatoare de energie: vitamina C și B6, oferind 25%, respectiv 29% din necesarul zilnic pe cartof mediu. Mai mult, reprezintă o sursă bună de acid folic, care este deosebit de important pentru femeile de vârstă fertilă și livrează fibre.
Cartofii violet au avantajul de a fi bogați în antioxidanți, fiind legați de o serie de beneficii pentru sănătate, de la scăderea riscului de boli cardiace, până la reprimarea inflamațiilor.
4. Iaurtul – pentru calciu. Calciul este sursa care lipsește în majoritatea alimentelor, deci și în organismul multor oameni. Iaurtul este opţiunea ideală, mai ales pentru persoanele care privesc laptele ca pe un inamic (având în vedere controversele care planează în jurul lui şi care îl plasează în lista alimentelor cu potenţial cancerigen). Alegeţi variantele simple, naturale, fără grăsimi. Acestea au cea mai mare cantitate de calciu. În plus, persoanele care au intoleranţă la lactoză îl pot consuma liniştite pentru că este mult mai uşor de digerat.
Aproape 99% din calciul din organismul uman este utilizat de către organism pentru construcția oaselor și a dinților. Natura a creat un uimitor “aliaj” din calciu, asociat cu siliciu, fosfor și magneziu organic, pentru a da dinților extraordinara strălucire și duritate, pentru a da oaselor rezistență și elasticitate. Calciul mai este stocat în rinichi și în alte organe, o cantitate foarte mică circulând liberă în sânge, unde are însă un rol extrem de important. Calciul din sânge este esențial pentru a echilibra secreția unor hormoni, pentru a face inima să bată regulat, pentru transmisia comenzilor către mușchi sau pentru coagularea sângelui. Fără el, nu am putea respira, pancreasul nu ne-ar putea echilibra glicemia și nici sistemul nervos tensiunea arterială.
Un astfel de produs benefic persoanelor cu deficit de calciu este Calciu Organic, pe care îl recomandăm cu încredere.
5. Dolveacul de iarnă
Există mai multe varietăți de dovleac de iarnă și toate reprezintă alegeri excelente în timpul iernii. O cană de suc dovleac de iarnă fiert are puține calorii (în jur de 80), dar este bogat în vitaminele A (214% din valoarea zilnică recomandată) sub formă de betacaroten, un antioxidant puternic, care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer. Mai mult, conține și vitamina C (33%) și reprezintă o sursă bună de vitamine B6 si K , potasiu și acid folic.
6. Varză roșie și kale
Varza roșie este bună pentru că este foarte scăzută în calorii – aproximativ 20/cană, fiind o sursă de vitamina A și conține fitochimicalul natural, luteina și zeaxantină, care poate ajuta la îmbătrânirea zonei ochilor. Un văr de-al varzei este kale, un alt aliment bogat în valoarea nutritivă.
Kale este o sursă de alimentare a unei multitudini de elemente nutritive sănătoase, inclusiv betacaroten , vitamina C, acid folic, fier, magneziu și un număr de fitochimicale. Servite în salate, supe, tocane, varza și kale adaugă aromă și gust de rețete de iarnă consistente.
7. Semințele de dovleac
Pentru că am vorbit despre calciu, acum vom vorbi despre magneziu, care este, de asemenea, foarte important pentru organismul uman. Magneziul este un mineral indispensabil vieții celulelor, aproximativ jumătate din conținutul de magneziu din organism fiind localizat în interiorul celulelor din componența țesuturilor și organelor.
Semințele de dovleac conțin 550 mg de magneziu la 100g. În plus, ele furnizează organismului proteine și sunt bogate în acizi grași buni. Le poți folosi presărate într-o salată, crude sau coapte, pentru o gustare sănătoasă. Pentru că iarna este un moment propice pentru odihnă, stresul și tensiunea sunt unele dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor suferă de insomnii.
Astfel că, magneziul ajută la reglarea zahărului din sânge şi la menţinerea sănătoasă a inimii prin transportul propice al potasiului, calciului precum şi al altor nutrienţi, prin membranele celulare. Acest mineral este, de asemenea, un bun detoxifiant, împiedicând acţiunea metalelor grele şi a chimicalelor în organism, iar ulterior conducând la eliminarea acestora. Magneziul influenţează nivelul de serotonină, precum şi hormonul melatonină, cel care reglează somnul. Mai mult, magneziul echilibrează hormonii răspunzători de stres.
Un bun adjuvant în acest sens ar putea fi și produsul Magneziu Organic, produs de Herbagetica.
8. Grapefruit
Fie că îl consumi în tartă, ca suc sau ca și dulceață, grapefruitul este fructul de iarnă perfect. Grapefruitul nu este doar încărcat cu vitamina C, dar este, de asemenea, bogat în licopen, un antioxidant ce se mai găsește în ceaiul verde. Licopenul pare a avea proprietăți anticancerigene și a fost recent asociat cu reducerea riscului de cancer de prostată la bărbați. Cu o mulțime de alți fitonutrienți și flavonoide sănătoase, grapefruitul ar trebui să se afle pe lista celor 10 alimente necesare organismului uman pe timpul iernii și nu numai!
9. Spanac
Din păcate, foarte mulți oameni sunt absolut dezgustați de gustul spanacului și îl subestimează din acest motiv. Totuși, adăugat în salate sau preparat într-un mod delicios și ingenios, frunzele spanacului vor fi o sursă extraordinară de antioxidanți.
Pentru mai multe beneficii aduse de antioxidanți, dar și pentru a ajuta persoanele care doresc să slăbească, vă recomandăm, pe lângă spanac și alte alimente cu astfel de specificații, vă recomandăm și Aloe Ferox. Acest produs este un detoxifiant puternic, printre cele mai puternice din lume, prin aceasta ducând la scăderi masive în greutate, la majoritatea utilizatorilor, într-un timp foarte scurt. Aloe Ferox mărește rata metabolismului, ceea ce conduce la arderea mai multor calorii de către organism. Mai mult, inhibă apetitul alimentar, în special la administrarea sistematică și crește producția de colagen din organism, dând elasticitate pielii și ajutându-ne să nu arătăm inestetic după slăbitul rapid.
10. Usturoi
Deși nu este tocmai un aliment specific iernii, usturoiul este atât de bogat din punct vedere nutritiv, că ar trebui să fie consumat pe tot parcursul anului. De fapt, cărți întregi au fost dedicate laudării și slăvirii usturoiului, cu o atenție deosebită la lista sa lungă de compuși care conțin sulf (în special alicina). Cu studii care îl leagă de prevenirea cancerului și a bolilor de inimă, precum și a accidentelor antiinflamatorii și chiar antiinfecții, usturoiul este un ”super food”, care ar trebui inclus în orice dietă sănătoasă – indiferent de sezon!