Porumbul este o plantă cerealieră, originară de peste 5000 de ani, adusă de pe continentul American, pe tărâmul european de către Cristofer Columb. ”Zea mays”, denumirea botanică pentru porumb provine din limba greacă, și înseamnă ”a trăi”. Cuvântul ”mays” provine din limba spaniolă și este același cuvânt ca și termenul mexican ”mama” sau ”mama vieții”, ce reflectă importanța porumbului în viețile americanilor nativi. Mătasea de porumb, acei ciucurei albi și maro, care atârnă în capătul porumbului, ce de obicei ajung tăiați și aruncați în coșul de gunoi reprezintă partea cea mai interesantă și benefică a plantei medicinale. În mod tradițional, mătasea de porumb este preparată sub formă de ceai, dar se poate folosi și propriu zis, pentru tratarea unor iritații minore ale pielii.
Pe lângă acestea, datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive, incluzând vitamina K, ceaiul de mătase de porumb are o istorie lungă de utilizare în medicina populară tradițională drept un adjuvant în tratarea inflamațiilor cronice la nivelul tractului urinar sau rinichilor. În afară de o aromă răcoritoare, mătasea de porumb oferă o doză sănătoasă de potasiu și vitaminele C și K.
Atunci când ne gândim la porumb, probabil ne imaginăm cea mai generică legumă din lume. Însă indienii americani venerau această plantă pentru tot ceea ce poate oferi și la un moment dat, în trecut, a fost considerată chiar centrul vieții.
Cel mai important nutrient conținut de către mătasea de porumb este potasiul, care este responsabil de toate beneficiile care vin din această parte a plantei, acționând ca un diuretic puternic și ajută sistemul urinar. Deoarece utilizarea excesivă a medicamentelor antibacteriene poate duce la rezistența bacteriilor la aceste medicamente, există posibilitatea apariției unor complicații, în special în cazul copiilor care iau medicamente farmaceutice. De aceea mătasea de porumb poate fi o alternativă a antibioticelor, atunci când se tratează o infecție urinară, rezultată din bacterii și ajută, de asemenea, la tratarea inflamațiilor din vezica urinară sau uretră. Când suferi de infecție a tractului urinar, simți nevoia de a urina frecvent, însă procesul efectiv de urinare este dificil. Mătasea de porumb calmează aceste simptome, reducând dificultatea și frecvența de urinare. Se recomandă ca această plantă să fie administrată prin fierberea a două lingurițe de mătase de porumb, în apă, timp de 10-15 minute, de până la trei ori pe zi.
Ceaiul de mătase de porumb este bogat în vitamine benefice și minerale care pot oferi impulsul suplimentar de care are nevoie sănătatea dumneavoastă. În lista elementelor identificate în acest ceai, amintim vitaminele K, C, B și minerale precum: potasiu, zinc, fier.
Ceaiul de mătase de porumb este, de asemenea, bogat în flavonoli unici și antioxidanți, care sunt cu siguranță semnificativi pentru detoxifiere și pentru a asigura sănătatea trupului dumneavoastră. În plus, antioxidanții sunt buni pentru a ajuta organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care pot reduce considerabil riscul de boli periculoase, precum cancerul.
Aveți probleme cu pietrele la rinichi? Din nou, această plantă este uneori utilizată pentru tratarea și prevenirea dezvoltării simptomelor asociate cu această afecțiune la adulți. Datorită efectului său asupra rinichilor, studiile arată că această plantă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, subțiind sângele și chiar susținând ficatul să funcționeze mai bine, atunci când este vorba de a produce bila.
Potrivit Grupului de Sănătate PhytoMed, există diverse beneficii suplimentare, care pot rezulta din consumul acestei plante, printre care amintim: tratamentul obezității, tulburărilor de prostată, sindrom de tunel carpian și sindromul post menstrual. Există mai multe moduri prin care puteți folosi această plantă, și anume: fie tinctură, fie ceai, fie capsule, toate având același efect.
În cele din urmă, acestă plantă are o listă întreagă de beneficii de oferit chiar și atunci când este utilizat extern. Aplicarea acestui ceai cu o cârpă pe anumite boli de piele, cum ar fi un furunc sau acneea, poate ajuta la vindecarea și reducerea inflamațiilor din zonele afectate .
Porumbul a fost una dintre plantele cele mai celebre din istorie, iar civilizațiile au fost literalmente construit pe ea. Deși este în primul rând o sursă de hrană, dovezile sunt copleșitoare legat de numeroasele beneficii pentru sănătate. Câteva cești de ceai de mătase de porumb în fiecare zi vă poate ajuta cu o serie de probleme diferite. Deși nu există niciun înlocuitor pentru un tratament medical de calitate, acesta poate fi folosit împreună cu o dietă și un stil de viață sănătoase, pentru a întreține sănătatea și pentru evitarea bolilor.
Herbagetica oferă o gamă de produse ce conține această plantă, iar un exemplu în acest sens este: http://herbagetica.ro/extracte-naturale-1/matase-porumb-cu-extract70.html. Extractul uscat este, la ora actuală, cea mai puternică formă de administrare a unei plante medicinale.
Ce este extractul uscat? Este pulberea fină, obținută din extractele alcoolice (sau, mai rar, apoase), printr-un proces numit: atomizare. Această pulbere, care este un produs complet natural, nu mai conține practic deloc apă sau alcool, nici celuloză și este asimilată aproape instantaneu de organism. Extractul uscat este de peste patru ori mai bogat în principii active și mai puternic, din punctul de vedere al proprietăților farmacodinamice, decât simpla pulbere de plantă. În cazul mătăsii de porumb, extractul sau este unul din cele mai bune diuretice, depurative, hipotensoare si antispastice reno-urinare cunoscute.
În concluzie, data viitoare când pregătiți o masă în care includeți porumbul, nu uitați să nu aruncați mătasea din capetele acestuia și să o puneți deoparte.