Lămâiul (Citrus limon) este un arbust din familia Rutaceae, nativ din Asia, de la 5 la 10 m înălțime, considerat veșnic verde. Cu siguranță majoritatea dintre voi sunteți familiari cu întrebuințările tradiționale ale lămâii și unii dintre voi o folosiți și în mâncare. Pe lângă acestea, varietatea utilizării lămâii depășește cunoștințele generale a multora și odată ce ai terminat de citit lista următoare, vei dori să ai la îndemână acest fruct în bucătăria ta 24/7.

 1.      Împrospătează mirosul din frigider

Îndepărtează mirosurile neplăcute din frigiderul tău cu ușurință. Tamponează zeama unei lămâi pe un disc de bumbac sau pe un burete și lasă-l în frigider pentru câteva ore. Vei vedea apoi că mirosul plăcut al citricei va acapara întregul spațiu.

 2.      Hipertensiune arterială

Lămâia conține potasiu, care controlează presiunea arterială și reduce efectul de amețeală și greață. Așadar, dacă nu obișnuiai să consumi acest fruct, acum e momentul să începi s-o faci.

 3.      Sănătatea mintală

Apa cu lămâie are proprietatea de a te scăpa de stres și depresie, îmbunătățindu-ți starea. Persoanele care sunt pasionate de călătorie și sunt tot timpul pe drumuri, văd lămâia ca pe un dar trimis de Dumnezeu, atunci când îi ajunge oboseala. Fiind folosit și ca un medicament tradițional, te revigorează  într-un mod rapid și de necrezut.

 4.      Împrospătează cârpătoarele de bucătărie

Nu e de mirare că obiectele pe care obișnuiești să tai legume și alte ingrediente pentru mâncăruri, și anume cârpătoarele, au prins un miros neplăcut. Până la urmă, le folosești pentru a tăia ceapă, usturoi, pentru a pregăti peștele. Pentru a scăpa de aceste mirosuri și pentru a igieniza cârpătoarele, freacă o jumătate de lămâie pe acesta sau spală-l cu sucul nediluat al unei lămâi.

 5.      Probleme respiratorii

Sucul lămâii poate îndepărta flegma, te ajută să respiri cum trebuie și de asemenea, este benefică persoanelor care suferă de astm. Pentru o dietă de detoxifiere, 2 linguri de zeamă de lămâie, înainte de fiecare masă, sunt suficiente pentru a reduce simptomele astmului.

 6.      Tratează reumatismul și artrita

Lămâia este un diuretic – contribuie la funcţionarea normală a sistemului urinar, ajutând la reducerea inflamațiilor, prin alungarea toxinelor și bacteriilor şi eliberându-te, în același timp, de artrită și reumatism.

 7.      Previne piatra la rinichi

Consumul regulat de apă cu lămâie (limonadă) sau chiar și fructul propriu zis, poate crește producerea de citrat urinar, o chimicală din urină, care previne formarea cristalelor, ce duc la apariţia pietrelor la rinichi.

 8.      Ține insectele departe de bucătărie

Nu ai nevoie de insecticid sau de alte capcane pentru a scăpa de insecte. Folosește doar tratamentul cu lămâie. Pentru început, stoarce puțină zeamă de lămâie la colțurile geamului și la marginea ușii. Apoi stoarce puțină lămâie și în găurile din care ai observat că apar furnicile sau orice alte insecte. Poți chiar să storci puțină zeamă și în găleata cu apă, cu care urmează să speli pe jos. Insectele vor simți astfel că nu sunt binevenite, deoarece urăsc mirosul lămâii și vor sta departe de bucătăria ta.

 9.      Anti-îmbătrânire

Zeama de lămâie reduce producția de radicalii liberi, ce sunt răspunzători pentru îmbătrânirea pielii și distrugerea acesteia. Zeama de lămâie este un bun antioxidant și nu conține calorii.

 10.  Spălarea fructelor și legumelor

Nu știi niciodată ce insecticide sau soluții au fost aplicate pe fructele sau legumele tale preferate, așa că este mai bine să nu riști și să te asiguri că sunt curate și bune pentru mâncat. Așadar, pune o linguriță de zeamă de lămâie într-o sticlă cu pulverizator și aplică pe produsele pe care dorești să le dezinfectezi.

 11.  Tratează infecțiile

Zeama de lămâie tratează infecțiile din gât, datorită proprietății sale antibacteriene. Dacă sarea nu funcționează pentru tine, încearcă o gargară cu zeamă de lămâie și miere.

 12.  Odorizant pentru coșul de gunoi

În cazul în care coșul tău de gunoi începe să miroasă urât, îți dăm un pont pentru a scăpa de acesta. Păstrează resturile lămâii sau portocalei și pune-le sub sacul de gunoi. Pentru a păstra mirosul fresh, repetă procedura o dată pe săptămână.

Poți folosi aceeași metodă pentru cutia pisicii, în cazul în care ai una. Va îndepărta mirosul urât numaidecât.

 13.   Păstrează culoarea inițială a conopidei 

Cu siguranță ai observat că de fiecare dată când ai gătit conopidă sau ai folosit un avocado, aceastea își schimbă culoarea în maroniu, după o scurtă perioadă de timp. Pentru a păstra culoarea proprie, zeama de lămâie îți este din nou de ajutor, însă ai grijă să nu storci prea multă zeamă, pentru a nu schimba gustul conopidei.

 15.  Sănătatea orală

Zeama de lămâie, de asemenea, oprește sângerările gingivale și diminuează durerea dentară.

 16.   Estompează petele de ficat și ridurile

De ce să cumperi creme scumpe când ai zeama de lămâie? Ca să estompezi aceste pete, încearcă să aplici zeama de lămâie direct pe zonele cu pricina. Lasă să acționeze pentru 15 minute, iar apoi curăță fața bine. Lămâia este un bun și eficient agent de iluminare a feței.

 17.  Creează reflexii blond-aurii

Pentru a căpăta reflexii blond-aurii, ca la salon, aplică ¼ lămâie în ¾ apă și clătește-ți părul cu acest mix. După care, stai la soare până se usucă, iar pentru un efect mai puternic vizibil, repetă metoda zilnic, timp de o săptămână.

 18.  Umidificator/ odorizant de cameră

Împrospătează și hidratează mirosul din casă pe timpul iernii. Fă-ți propriul odorizant de cameră, care poate acționa și ca umidificator. Dacă ai o sobă cu lemne, plasează un bol din fontă smălțuită peste, umple-l cu apă și adaugă coji de lămâie, bețișoare de scorțișoară și coji de măr. Nu ai sobă cu lemne? Atunci poți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie în umidificatorul din cameră.

 19.  Unghii curate și luminate

Îngrijește-ți și înfrumusețează-ți unghiile fără un manichiurist. Adaugă sucul de la ½ lămâie într-o cană cu apă caldă și introdu-ți vârfurile degetelor în acest mix pentru 5 minute. Folosește coaja lămâii pentru a-ți freca cuticulele cu aceasta, de sus în jos și invers.

 20.  Împrospătează respirația

Improvizează o clătire a gurii, sorbind zeama lămâii direct dintr-o sticlă. Înghite pentru o prelungire a respirației proaspete. Acidul citric din aceasta alterează nivelul PH-ului, omorând bacteriile care cauzează respirația urât mirositoare. Clătește după câteva minute, pentru că expunerea prea lungă la acest acid citric poate dăuna smalțului dinților.

 21.  Tratează mătreața

Dacă ai o mătreață care îți dă bătăi de cap și te mănâncă, senzația pe care o vei avea după, va fi una răcoritoare. Tot ce trebuie să faci este să îți masezi scalpul cu 2 linguri de zeamă de lămâie, după care clătești cu apă. După ce ai făcut asta, adaugă o altă lingură de zeamă de lămâie într-o oală cu apă și clătește-ți părul cu ea. Repetă acest procedeu până când dispare mătreața.

 22.  Scapă de petele de pe marmură

Probabil că te gândești la marmură ca la o piatră, însă este, de fapt, calciu pietrificat (cunoscut și ca vechi scoici de mare). Asta explică de ce se pătează și strică atât de ușor, iar aceste pete nu sunt unele tocmai ușor de îndepărtat. Taie o lămâie în jumătate, înmoaie partea expusă în puțină sare de masă și freacă ușor petele. Fă asta numai ca o ultimă soluție, căci acidul poate distruge marmura.

 23.  Scapă de petele fructelor de pădure

Dacă te-ai hotărât să îți culegi de unul singur fructe din pădure și te-ai ales cu niște pete enervante pe mâini, freacă-le cu o jumătate de lămâie, după care clătește.

 24.  Coate uscate

Coatele uscate și care te mănâncă sunt destul de enervant şi inestetice. Pentru niște coate mai frumoase și îngrijite, amestecă bicarbonat de sodiu cu zeamă de lămâie, pentru a obține o pastă abrazivă, apoi freacă această pastă pe coate. După ce ai urmat acest procedeu, masează-ți coatele cu ulei de măsline și șterge-te cu un material moale.

 25.  Dureri de cap

Pentru a scăpa de durerile de cap insuportabile, adaugă într-un ceai fierbinte câteva lingurițe de zeamă de lămâie. Acest procedeu este utilizat de către barmanii din SUA, pentru a trata mahmureala clienților lor.

 26.  Calmant pentru răceală

Fie că ești răcit, fie că vrei doar să previi o gripă, fără nicio îndoială, lămâia este remediul potrivit pentru așa ceva. Fizicienii spanioli îl recomandă drept un prieten care nu te dezamăgește.

 28.  Sănătatea digestiei

Problemele digestive sunt printre cele mai comune, însă apa caldă cu zeamă de lămâie este soluția perfectă pentru acestea. Zeama de lămâie purifică sângele, reduce șansele indigestiei, constipării, elimină toxinele din corp și reduce flegma.

 29.  Dezinfectarea rănilor

Oprește sângerarea și dezinfectează micile răni, aplicând câteva picături de zeamă de lămâie direct pe tăietură, cu ajutorul  unui tampon, pe care să-l ții strâns timp de un minut.

 30.  Înlătură negii

Ai încercat atâtea metode de a înlătura negii, însă nimic nu părea să funcționeze. Data viitoare, aplică o picătură de zeamă de lămâie direct pe neg, cu ajutorul unui burete. Repetă procedeul timp de câteva zile, până când acidul din lămâie dizolvă negul complet.

 31.  Înălbitor pentru texturile delicate

Albește hainele cu textură sensibilă prin înlocuirea produselor de albire folosite până acum, cu zeama de lămâie, care este mai gălbejoară, dar nu mai puțin eficientă. Înmoaie texturile delicate într-un amestec de zeamă de lămâie cu bicarbonat de sodiu, pentru cel puțin jumătate de oră, înainte de a le spăla.

 32.  Scapă de petele de pe alamă și chiuvetă

Spune-le adio petelor de pe alamă, cupru și oțel inoxidabil! Fă o pastă din lămâie și sare sau bicarbonat de sodiu și acoperă întreaga suprafață pătată. Apoi, spală cu apă caldă, freacă și lustruiește până se usucă. Poți folosi aceeași metodă și pentru chiuvetele din metal și apoi vei vedea cum strălucesc!

 33.  Detergent pentru rufe

Pentru un plus de curățare și miros frumos, toarnă un pahar de zeamă de lămâie în mașina de spălat. Proprietatea naturală de curățare a lămâii va îndepărta petele și rugina. De asemenea, mirosul hainelor va fi fresh.

 34.  Petele de mucegai

Ai pățit vreodată să-ți despachetezi hainele pe care le-ai avut depozitate pe durata iernii și să descoperi că aveau pete de mucegai? Dacă da, pentru a scăpa de aceste pete, fă o pastă din suc de lămâie și sare și freacă zona afectată, apoi usucă haina la soare. Repetă procesul, până când pata a ieșit.

      În concluzie, lămâia este fructul pe care mulți dintre noi îl evită sau îl subestimează, dar care nu ar trebui să lipsească din nicio casă, având o mulțime de proprietăți.

Știi și alte metode de întrebuințare ale lămâii în afară de acestea? Dacă da, lasă-ne un comentariu și spune-ne care este.