Macul, floare frumoasă de primăvară, este cunoscut de peste 3.000 de ani având multe legende. Romanii făceau descântece şi vrăji cu floare de mac, pentru a vindeca sufletul îndrăgostit. Grecii foloseau floarea de mac pentru fertilitate, sănătate şi putere. Chinezii utilizau macul pentru tratarea greţurilor şi a vărsăturilor.

Macul este un medicament natural, recunoscut pentru proprietăţile sale curative:

  • calmează tusea şi crizele de astm, afecţiunile psihice, durerile provocate de colici şi sciatică
  • vindecă insomnia
  • este remediu împotriva diareii

 Beneficii pentru sănătate:

– proprietăți antioxidante
– acidul oleic (o grăsime mono-nesaturată) ajută la scăderea nivelului colesterolului rău și la creșterea celui bun. Conform unui studiu, în cadrul căruia s-a cercetat alimentația mediteraneană, s-a ajuns la concluzia că acizii grași mono-nesaturați previn afecțiunile arteriale coronariene
– o linguriță de semințe de mac înseamnă 4% din doza zilnică recomandată de calciu și de fosfor (combinația celor două minerale este benefică pentru sistemul osos)
– fibrele stimulează digestia și previn probleme, cum ar fi: constipația, balonarea, cancerul
– fierul ajută la transportarea oxigenului și a nutrienților spre toate celulele organismului (bărbații au nevoie de 8 miligrame de fier zilnic, iar femeile de 18. Când ajung la menopauză, pot reduce până la 8 miligrame. O linguriță de semințe de mac conține 0,3 miligrame fier)
– vitaminele din complexul B sunt eficiente pentru metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor
– cuprul este necesar pentru producerea globulelor roșii din sânge
– zincul ajută la creșterea și dezvoltarea țesuturilor și nu numai, la digestie și la sinteza acidului nucleic

Știați că fiecare parte a florii mac poate fi întrebuințată?…

Petalele de mac vindecă: răguşeala, răcelile, bronşita,  gripa şi laringita.

Florile de mac sunt foarte bune pentru ceai. Acesta este revigorant şi are acţiune eficientă împotriva contracţiilor şi a brandenburg-50492__180spasmelor.

Seminţele şi petalele de mac sunt sedative, antiinflamatoare şi calmante.

Siropul din petale de flori de mac cu miere este un remediu excelent împotriva anxietăţii şi a nervozităţii.

Extern, infuzia din petale de mac se foloseşte împotriva ridurilor, ca gargară pentru faringite şi angine pectorale şi în spălături oculare în caz de blefarită. Cu petale proaspete de mac, opărite, se pot face cataplasme calde pentru vindecarea abceselor dentare.

Atenție!

Semințele de mac uscate conțin o cantitate foarte mică de substanțe sedative. Când sunt consumate ca un aliment, nu se observă efectul pe care îl au asupra sistemului nervos. Când sunt mâncate ca atare calmează și fac ca durerea să dispară (funcționează ca un fel de analgezic).