Colesterolul este un tip de lipide (grăsimi) care este esențial pentru toate ființele vii, în cantități potrivite. Acesta îndeplinește trei funcții esențiale:

1) Ajută la facerea învelișului exterior al celulelor;

2) Constituie acizii biliari care lucrează pentru a digera alimentele în intestin

3) Permite organismului să producă vitamina D și hormone, cum ar fi testosteronul la bărbați și estrogenul la femei.

Corpul tău are o fabrică de colesterol incorporată și aceasta se numește ficat. Organismul uman are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect, dar ficatul poate produce tot colesterolul de care ai nevoie, chiar dacă nu consumi alimente ce conțin colesterol. Problemele apar atunci când mănânci prea multe grăsimi saturate, iar corpul tău face prea mult ”colesterol rău” (LDL), care se poate transforma apoi în placa ce leagă (și blochează în cele din urmă) liniile arterelor tale. ” Organismul produce mai mult colesterol decât mănânci”, a declarat cardiologul Gerald Berenson, profesor de medicină din secția de cardiologie de la Școala de Medicină din New Orleans. “Atunci când nu poate fi controlat în mod corespunzător, provoacă daune.”

Sursă: http://www.everydayhealth.com/high-cholesterol/things-you-didnt-know-about-cholesterol.aspx

Pentru unii, colesterolul poate fi atât de mare încât apare în depozitele de grăsime din piele, iar pentru alții, colesterolul poate fi chiar prea mic.

Deoarece colesterolul este pe bază de ulei, iar sângele este pe bază de apă, dacă ar fi fost pur și simplu aruncat în fluxul sanguin al unei persoane, colesterolul s-ar coagula în globuri inutilizabile. De aceea, organismul trebuie să-l ”ambaleze” în particule minuscule de proteine, ​​numite lipoproteine.

Fluxul de sânge redus, cauzat de nivelul ridicat de colesterol, este legat de tulburările sexuale. Nivelul ridicat de colesterol provoacă depozite de grăsime, care blochează vasele de sânge în zona pelviană, provocând disfuncția erectilă la bărbați și, eventual, impactul lubrifierii la femei.

Colesterolul este important pentru o dezvoltare sănătoasă a embrionului. Aproape 1 din 9000 de copii se naște cu un defect de naștere legat de făt, ceea ce înseamnă eșecul de a produce colesterolul de care e nevoie.

Colesterolul protejează integritatea membranelor celulare și păstrează celulele sănătoase și puternice. În cazul în care nivelul de colesterol al unei persoane ar fi de 0 (o imposibilitate), membranele celulare ale acestuia ar fi uscate și crăpate, iar tot conținutul celulei s-ar scurge.

În timp ce ficatul este un aliment bogat în fier, este, de asemenea, ridicat în colesterol. La majoritatea oamenilor, 60% -70 % din colesterolul lor se desfășoară în particule ”LDL”, care sunt considerate colesterol “rău”. Particulele LDL nu sunt toate “rele”, pentru că acestea au funcție de transportare, ducând colesterolul în părți ale corpului care au nevoie de acesta. Colesterolul ”LDL” devine “rău” dacă există prea mult colesterol în organism, caz în care, acesta începe depunerea în fluxul sanguin.

Lipoproteinele ​​de mare densitate (HDL) sunt de obicei marcate de colesterol “bun”, deoarece acestea au mai multe proteine ​​decât grăsimi și, în loc să transporte colesterol în interiorul corpului, precum o face colesterolul rău, HDL absoarbe atât de mult colesterol pe cât poate și îl duce înapoi în ficat.

Dacă cineva ar ține în mâna sa colesterolul, ar simți o substanță ceroasă, precum acea răzuită de pe o lumânare.

Colesterolul este produs în ficat sau intestine. Un ficat uman produce aproximativ 1 g. de colesterol pe zi.

Studiile arată că bebelușii hrăniți la sân au un nivel mai scăzut de colesterol, la fel ca adulții. În plus, laptele matern este bogat în colesterol și grăsimi, care ajută la prevenirea bolilor de inimă și a bolilor sistemului nervos central.

Înainte de menopauză, femeile au de obicei nivelul colesterolului mai mic decât bărbații. Cu toate acestea, după menopauză, nivelul lor de LDL are tendința să crească. Oamenii de știință cred că estrogenul ajută la menținerea nivelului de cholesterol scăzut.

Nivelul ridicat de colesterol nu are niciun simptom, așadar multe persoane nu sunt conștiente că se află la riscul unui infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte boli cardiace. Un simplu test de sânge poate determina nivelul de colesterol al unei persoane.

Nivel ridicat de colesterol poate fi genetic. De fapt, o boală genetică moștenită, numită ”hipercolesterolemie familială”, produce niveluri foarte ridicate de colesterol LDL, chiar și la o vârstă fragedă.

Cercetările arată că fumatul scade nivelul de colesterol bun (HDL) și crește colesterolul rău (LDL). Cercetătorii au descoperit că cei care au renunțat la fumat au prezentat o creștere medie de aproximativ 5% a colesterolului bun.

Nivelurile scăzute de colesterol au fost asociate cu rate mai mari de suicid, violență, Alzheimer și accidente. Oamenii de știință sugerează că acesta joacă un rol critic în semnalarea neuronului și structura creierului.

Cercetările arată că stresul crește nivelul de colesterol “rău”. În schimb, cu cât o persoană se descurcă mai bine cu stresul, cu atât nivelul de colesterol bun este mai mare.

Știai că poți vedea colesterolul în ochii tăi? Jantele albe din jurul corneei  ochilor sunt un semn de depunere a colesterolului, dar asta nu înseamnă că indică neapărat o problemă de inimă. Cu toate acestea, depunerile de țesut gras vizibile ale colesterolului sub pielea de pe pleoape, pot prezice probleme de inimă viitoare, potrivit unui studiu publicat în revista britanică BMJ.

Colesterolul poate proteja pielea. Anumite studii indică faptul că, colesterolul adăugat ca ingredient în creme hidratante ar putea ajuta la protejarea pielii de razele UV. Alte lipide sau ingredient grase nu oferă aceeași protecție, potrivit unui studiu publicat în Journal of dermatologic Science.

5 Alimente care scad colesterolul

– Fulgi de ovăz, tărâțe de ovăz și alimente bogate în fibre: Fulgii de ovăz și alte alimente care conțin fibre solubile reduc absorbția colesterolului în sânge. Fibrele solubile se regăsesc și în boabele de fasole, mere, pere, orz și prune uscate.

– Acizii grași din pește și Omega-3: Acizii grași Omega-3 reduc tensiunea arterială și riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Pești bogați în Omega-3: macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, ton alb și somon.

– Nuci, migdale și alte fructe cu coajă lemnoasă: Bogate în acizi grași polinesaturați, nucile reduc colesterolul din sânge și menține vasele de sânge sănătoase.

– Ulei de măsline: Conține un amestec puternic de antioxidanți care scad nivelul de LDL, dar lasă HDL colesterol intact.

– Alimentele cu adaos de steroli vegetali sau stanoli: Sterolii sau stanolii ajută la blocarea absorbției colesterolului și apar în mod natural în produsele alimentare menționate mai sus. Margarina, sucul de portocale, iaurtul și băuturile cu adaos de steroli vegetali pot reduce colesterolul LDL cu mai mult de 10%.

Top 5 alimente bogate în colesterol:

– Gălbenuș de ou: Gălbenușurile de ouă au cele mai ridicate niveluri de colesterol ca orice produs alimentar.

– Caviar (icre): 100 de grame de caviar oferă 588mg de colesterol, 196% din necesarul zilnic.

– Ficat, pate: Colesterolul este produs în ficat; prin urmare, ficatul este foarte mare în colesterol.

– Unt: Un baton de unt are 243mg de colesterol, adică 81% din necesarul zilnic.

– Creveți: 100g de creveți conține 195mg de colesterol, 65% din necesarul zilnic.