“Memoria este jurnalul pe care îl ducem peste tot cu noi”. (Oscar Wilde)
Memoria este un proces complex, care colectează detalii chiar şi din copilărie, dar cu toate acestea ne lasă să ne întrebăm unde am pus cheile. Zilnic creierul nostru procesează informaţii, diferite sisteme lucrând împreună pe baza a ceea ce vedem sau auzim.
Ştiaţi că:
- Procesul de memorie se dezvoltă încă din uter. Potrivit oamenilor de ştiinţă, memoria fătului începe să lucreze la 20 de săptămâni după concepţie.
- De fiecare dată când se formează o amintire, sunt create noi conexiuni cerebrale.
- Memoria de scurtă durată reţine în medie 7 lucruri odată (nu degeaba un număr de telefon are 7 cifre). Alexandru cel Mare îşi putea aminti numele soldaţilor săi, în armată fiind aproape 30.000 de soldaţi.
- Memoriile de scurtă durată ţin 20-30 de secunde.
- Există noţiunea de “memorie falsă”. Mintea umană poate crea, exagera, denatura sau reinventa o memorie după o experienţă traumatizantă.
Plante care nu te vor lăsa să uiţi:
1. Ginkgo. Ginkgo Biloba, cunoscut şi ca “Arborele vieţii”, este un copac incredibil de puternic. A supravieţuit bombardamentului atomic de la Hiroshima, în condiţiile în care vegetaţia din împrejurime a fost complet distrusă.
Ginkgo Biloba este compus din flavonoizi – antioxidanţi puternici, care au capacitatea de a încetini îmbătrânirea celulelor, şi din bilobalide şi ginkgolide – care au rolul de a preveni formarea cheagurilor de sânge şi de a îmbunătăţi în acelaşi timp circulaţia sangvină. Prin îmbunătăţirea irigării şi oxigenării la nivel cerebral este eficient în îmbunătăţirea memoriei de scurtă şi lungă durată şi în conservarea funcţiei cognitive odată cu înaintarea în vârstă. În urma numeroaselor studii efectuate s-a demonstrat că extractul de Ginkgo Biloba este benefic pentru persoanele care suferă de Alzheimer deoarece îmbunătăţeşte memoria, gândirea şi implicit comportamentul social al persoanei afectate de această boală. În ceea ce priveşte boala Parkinson, doctorii sunt de părere că alături de tratamentele specifice acestei boli, extractul de Ginkgo Biloba este folositor deoarece, datorită creşterii circulaţiei sângelui în creier, permite o mai bună circulaţiei a dopaminei către zonele care au mai mare nevoie de aceasta.
2. Alga AFA. Datorită acizilor glutamici, contribuie la mărirea capacităţii de concentrare, la îmbunătăţirea atenţiei şi la creşterea capacităţii de memorare. Mai mult, numeroasele proteine din alga AFA reprezintă o adevărată hrană pentru creier, contribuind la reînnoirea şi repararea transmiţătorilor neuronali. Alga AFA este o valoroasă sursă de feniletilamină, considerată un modulator neuronal extrem de important pentru bolnavii de Parkinson sau Alzeimer.
3. Ginsengul. Un adaptogen care protejează organismul de efectele stresului fizic, psihic, oxidativ, ginsengul conţine substanţe active care îmbunătăţesc memoria, mai ales memoria spaţială. Aceste fitochimicale cresc activitatea neuronală în special în cortex și hipocamp, două părți ale creierului cu un control puternic asupra memoriei.
4. Rozmarin. Potrivit cercetărilor, pe lângă utilizarea ca şi condiment, rozmarinul are şi proprietăţi terapeutice, cum ar fi îmbunătăţirea generală a memoriei. Deşi rozmarinul conține antioxidanţi, cum ar fi acidul rozmarinic și acid carnosic, beneficiile sale pentru memorie includ şi creșterea nivelului de acetilcolină (neurotransmiţător indispensabil memoriei). În urma unui studiu medical, în care ulei de rozmarin a fost folosit ca potenţiator de memorie, s-a demonstrat că precizia memoriei, viteza de procesare a informaţiei şi chiar starea de spirit au fost îmbunătăţite.
5. Ganoderma. Îmbunătăţeşte funcţia cortexului, previne senilitatea şi contribuie la menţinerea unei stări generale de bine. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, ganoderma este recomandată în cazul bolnavilor de Alzheimer.
Memoria umană este imprevizibilă, mult mai complicată decât memoria din laptopurile şi telefoanele noastre. Odată cu înaintarea în vârstă se produce şi declinul memoriei, de aceea este important să ţinem cont că, la fel ca în cazul tonifierii muşchilor, şi creierul trebuie păstrat în formă prin exerciţii şi un stil de viaţă sănătos.