lectura de 9 minute
Și tu vrei să afli cum se realizează întărirea sistemului imunitar în perioada verii? Citește articolul de mai jos și află care sunt vitaminele pentru întărirea organismului, când și de ce scade imunitatea și ce alimente contribuie la un sistem imunitar puternic!
Ce este sistemul imunitar?
Într-o eră în care un sistem imunitar puternic a devenit prioritar, așa cum ar trebui să fie de fapt, ne întrebăm care sunt semnele unui sistem imunitar slabit.
Sistemul imunitar reprezintă modalitatea de apărare a corpului împotriva corpurilor străine care îi pun integritatea în pericol.
Sistemul nostru imunitar este construit pentru a se lupta zi de zi cu diverși agenți patogeni, toxine și paraziți, pentru a ne proteja de boli. Desigur, o boală cronică sau autoimună reprezintă factori cu un risc ridicat pentru un sistem imunitar slăbit. Dar, cu siguranță sunt aspecte ale stilului nostru de viață cotidian care „pregătesc terenul” pentru o infecție – după cum afirmă imunologul Randy Horwitz de la Centrul Medical de Medicină Alternativă din Arizona. Pentru populația majoritară, care nu suferă de boli cronice, o dietă nesănătoasă, expunerea prelungită la stres acasă sau la birou, lipsa somnului, pot slăbi sistemul imunitar.
Somnul este crucial pentru sistemul imunitar, deoarece este în timpul somnului că organismul produce celulele și proteinele necesare pentru a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor. Lipsa somnului sau somnul insuficient poate slăbi sistemul imunitar și crește riscul de îmbolnăvire. Este recomandat să dormiți cel puțin 7-8 ore pe noapte și să urmați o rutină de somn regulată, pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar și a vă menține sănătoși și protejați împotriva bolilor.
Tipuri de imunitate
Sistemul imunitar ne protejează organismul de invadatorii externi. Acesta este format din diferite organe, celule și proteine care își sincronizează activitatea și lucrează împreună pentru a proteja întreg corpul.
Există două tipuri de imunitate:
Imunitatea înnăscută:
este sistemul imunitar cu care ne naștem. Este primul care reacționează la contactul cu mediul înconjurător și este format din piele, corneea ochiului, mucoasa tractului respirator, mucoasa tractului gastrointestinal și mucoasa tractului genito-urinar. Fiecare celulă creează bariere fizice care ajută la protejarea corpului nostru.
Imunitatea dobandită:
este sistemul imunitar care își modulează activitatea în funcție de expunerea la agenții patogeni. Cu ajutorul sistemului imunitar înnăscut, produce anticorpi (dezvoltați de celule numite limfocite B). Aceștia rămân în corpul nostru și acționează, uneori fiind nevoie de câteva zile pentru a atinge substanța activă necesară pentru a distruge invadatorii. După prima expunere, sistemul imunitar va recunoaște invadatorul și se va apăra împotriva acestuia. Imunitatea dobândită se modifică pe parcursul vieții.
Care sunt componentele sistemului imunitar?
Anticorpii:
sunt proteine care au forma literei Y. Baza acestuia, piciorul vertical al literei Y, îl ajută să comunice cu alte componente ale sistemului imunitar. Vârful, brațele, se leagă de invadatorii străini. Anticorpii au o structură 3D, care îi ajtă să se lege cu precizie de mii sau chiar milioane de invadatori diferiți.
Complement:
un sistem format din mai multe proteine care pot fi activate prin trei căi separate. Produce un răspuns rapid la un stimul declanșator, prin activarea în cascadă a componentelor sale.
Celule sanguine:
leucocitele, cunoscute și sub denumirea de celule albe, monocite, eozinofile, macrofage. Alte celule importante pentru sistemul imunitar sunt limfocitele, limfocitele B și T.
Proteinele:
reglează răspunsul la infecții
Componente nespecifice
precum cilii respiratori, metabolismul fierului etc
Când este scăzuta imunitatea?
Imunodeficiența reprezintă termenul medical al scăderii imunității și este diferit de zicala mi-a scăzut imunitatea atunci când răcim sau ne simțim slăbiți. Imunodeficiența este o afecțiune medicală în care capacitatea sistemului nostru imunitar de a apăra organismul este compromisă sau complet absentă.
Imunodeficiența duce la predispoziția către infecții recurente, greu de tratat. De exemplu, infecția herpes zoster, nu ar afecta o persoană sănătoasă.
Majoritatea cazurilor de imunodeficiență sunt dobândite, secundare unor factori care afectează sistemul imunitar, cum ar fi SIDA, cancerul, radioterapia, chimioterapia. În cazuri extrem de rare, imunodeficiența se poate datora unor defecte genetice ale sistemului imunitar, cu care persoana se naște.
De ce trebuie să avem o imunitate crescută?
Atunci când sistemul imunitar este puternic, organismul nostru va avea de câștigat sănătate!
„Sistemul nostru imunitar este ca un militar care s-a înrolat în armată: jură să te apere împotriva tuturor amenințărilor externe și are câțiva soldați care îl ajută să îndeplinească acest lucru”, spunea un imunolog de la Centrul de Sănătate din Houston. Având această afirmație în minte trebuie să știm că o imunitate puternică se menține prin alimentație sănătoasă, mișcare zilnică și echilibru emoțional. Stările afective foarte puternice cum ar fi frica, anxietatea sau stresul scad foarte mult capacitatea naturală de apărare a organismului. Așadar, acesta rămâne expus în fața agenților patogeni care îl pot ataca.
Deși pare puțin nefiresc să vorbim vara despre întărirea sistemului imunitar, ceea ce facem prin această acțiune reprezintă o pregătire pentru toamnă și iarnă, astfel atunci când sezonul rece se va instala, vei putea beneficia de un sistem imunitar puternic!
Cum să îți crești imunitatea pe timpul verii?
Soare și vitamina D
Vitamina D, cunoscută ca fiind vitamina soarelui, este esențială pentru organism. Aceasta este sintetizată în prezența soarelui, așadar fă tot posibilul să petreci cât mai mult timp afară, la soare! Vitamina D este produsă în mod natural atunci când ne expunem la razele soarelui și previne rahitismul, osteoporoza, susține buna funcționare a tiroidei, sănătatea sistemului psihoemoțional, sistemului nervos și a celui cardio vascular.
Sport în aer liber
Mișcarea regulată este cheia către un organism sănătos, implicit un sistem imunitar întărit, care poate susține toate provocările externe. Vara ne bucurăm de zile lungi și călduroase, așadar este sezonul ideal pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber. Dă-ți șansa vara aceasta să practici sporturi noi în natură!
Fructe și legume
Vara, piețe abundă în culoare și gust. Alege și tu gustările formate din fructe sau legume crude, fă tot posibilul să procesezi termic cât mai puțin alimentele pe care le consumi.
Cura heliomarină
Mai exact, mergi la mare și bucură-te de aerosoli! Apa de mare eliberează sinusurile și crește imunitatea. Alege în fiecare an să petreci minim o săptămână lângă mare sau ocean.
Odihna
Somnul odihnitor de 7-9 ore în fiecare noapte face minuni pentru oricine. Asigură-te că te odihnești, că ai un program de mers la culcare stabil, formează-ți o rutină și cu siguranță vei simți beneficiile.
Ce alimente contribuie la întărirea sistemului imunitar?
Natura este de partea ta! Trebuie doar să consumi ceea ce ea ne oferă. Mai jos vei găsi o listă de alimente care sunt un adevărat ajutor al corpului în întărirea imunității:
- Usturoiul
- Ghimbirul
- Citricele
- Broccoli
- Migdale
Este nevoie să luăm suplimente pentru întărirea imunității?
Da, este nevoie să susținem corpul prin consumul suplimentelor 100% naturale, deoarece, de cele mai multe ori, acesta nu își poate lua întreg aportul de vitamine și minerale pentru a fi susținut pe deplin.
Herbagetica vă prezintă produse naturiste pentru imunitate, o întreagă gamă de suplimente naturale premium, 100% sigure, cu efecte garantate pentru imunitate puternică. Extractele din Astragalus, Ganoderma, Ginseng Siberian, Nigella, Gheara-mâței, algele Spirulina și Chlorella, Alga AFA, Shilajit acționează sinergic pentru a întări natural sistemul tău imunitar. Alga AFA adaugă unicitate în formulele noastre pentru imunitate și ajută în plus la regenerarea celulară a organismului prin stimularea producției de Celule STEM adulte. Quercetina naturală este un antioxidant remarcabil care se asociază perfect cu Vitamina D3 sau cu Zinc pentru un efect intens de susținere a sistemului imunitar. Alege să-ți întărești natural sistemul tău imunitar cu produsele Herbagetica pentru a fi pregătit în orice situație!
Immunity STEM are o formulă puternic imunostimulatoare cu 7 plante și extracte: Astragalus, Gheara-mâței, Ginseng-siberian, Ganoderma, Spirulină, Chlorella si Alga AFA. Formula Immunity STEM asociază 3 alge verzi-albastre: Alga AFA, Chlorella și Spirulina care stimulează producția de celule STEM, responsabile cu regenerarea celulară a organismului.
Shilajit (in limba sanscrita “Distrugătorul slăbiciunilor”) este un compus fitomineral cu aspect de rășină de culoare brun închis și gust amărui, care se găsește în munții Himalaya, Tibet sau Caucaz, la înălțimi de peste 2.000-5.000 m, fiind cunoscut și sub diverse alte denumiri: balsam de munte, sucul stâncilor, ulei de munte, sângele munților. Shilajitul se formează prin descompunerea materiei vegetale și animale, depozitată între straturile de rocă, prin acțiunea microorganismelor.
Shilajitul conține un întreg complex de acizi organici (fulvic, humic, hipuric, benzoic), aminoacizi (fenilalanină, alanină, arginină, tirozină, lizină, serină, valină, metiomină, glicină, acid aspartic, acid glutamic), minerale în formă ionică (fier, calciu, magneziu, potasiu, seleniu, bor, zinc) și alți acizi, terpenoide, steroizi vegetali, vitamine din grupa B și P, fragmente de molecule polifenolice. Astfel, Shilajitul este un adevărat miracol al lumii vii. Shilajitul este utilizat de peste 3.000 mii de ani în peste 50 de afecțiuni pentru puternicul efect revitalizant, rejuvenant și de echilibrare energetică (inclusiv electrică, fiind un puternic electrolit organic ce îmbunătățește viața celulelor).
Shilajit Mumio de la Herbagetica întărește și stimulează sistemul imunitar, regenerează și întinerește organismul, este un excelent tonic nervos, antistres, susține buna funcționare a sistemului nervos.
Produsul Astragalus are o formulă concentrată cu 500 mg/ capsulă de extract de rădăcină de Astragalus standardizat cu 70% Polizaharide, ce acționează ca imunostimulator, antioxidant, adaptogen, antistres, antiinflamator, tonic pentru sistemul nervos, cardioprotector, reglator al secrețiilor hormonale și al mai multor activități metabolice. Rădăcina de Astragalus este în mod special benefică în a apară organismul de răceli, gripe și infecții virale. Astragalus protejează celulele, inclusiv cele imunitare, de efectele distructive ale stresului oxidativ. În plus, efectul antioxidant este benefic pentru afecțiunile respiratorii, reducerea tensiunii arteriale, reglarea valorilor glicemiei și protecție hepatică.
Devirox conține 12 extracte naturale intense care au o triplă acțiune în beneficiul sănătății fiind un antiviral intens, imunostimulator și protector al tractului respirator.
Extractele de Astragalus, Măslin, Gheara-mâței, Grapefruit, Lemn-dulce și Pelinul Negru au acțiune puternic antivirală și de stopare a dezvoltării și multiplicării virusului, efecte care asigură eliminarea virusurilor și a bacteriilor patogene din organism.
Există multe plante cu efect tonic pentru imunitate și pot ajuta la menținerea sănătății în general. Printre acestea se numără: Ganoderma, Astragalus, Gheara-mâței, împreună cu Zinc natural, Vitamina C naturală și Vitamina D3 acționează pentru a întări sistemul imunitar și pentru a activa celulele imunitare care combat infecțiile virale și bacteriene.
Extractul de Astragalus se remarcă prin faptul că are o acțiune intensă de a stimula producția de celule imunitare care combat virusurile și bacteriile. Și suplimentar, stopează inflamația cauzată de infecția virală.
Extractul de frunze de Măslin din Devirox are proprietăți antivirale remarcabile și se folosește pentru a trata atât răceala cât și afecțiunile respiratorii grave precum bronșita, pneumonia sau tuberculoza. Studiile clinice demonstrează faptul că Oleuropeina din extractul de Măslin crește capacitatea naturală a organismului de a lupta contra virusurilor și a bacteriilor, pe două căi: stimulează procesul de fagocitoză, acțiune prin care sistemul imunitar distruge celulele dăunătoare și blochează capacitatea de replicare a bacteriilor și a virusurilor.
Gheara-mâței distruge agenții patogeni care declanșează răceala și gripa, având efect antiviral. Întărește sistemul imunitar pentru a lupta eficient cu boala și pentru a stabiliza organismul.
Extractul de Ganoderma este un puternic antiviral natural, antibacterian și antifungic. Este eficient pentru stimularea circulației sangvine și reducerea inflamației, așadar este benefic în combaterea infecțiilor din corp, reducerea durerii și a oboselii fizice.
Extractele de Ghimbir, Schizandra, Lemn-dulce, Măslin și Ganoderma au un efect remarcabil în a curăța sistemul respirator prin eliberarea căilor respiratorii, reducerea inflamației plămânilor și eliminarea mucusului. Ghimbirul stimulează celulele respiratorii să secrete o proteină antivirală care combate infecția la nivelul tractului respirator. În plus, stopează formarea de mucus și eliberează căile respiratorii congestionate.
Și tu îți poți face sanie în prag de vară, pentru a dormi liniștit și în sezonul rece! Începe rutina ta zilnică de sănătate chiar azi cu suplimentele naturale Herbagetica!