Inflamația, factor declanșator al bolilor cronice

Dacă ești la curent cu tot ceea ce înseamnă produse naturale și remedii naturiste, atunci cu siguranță ai auzit de inflamația cronică. Deși suntem obișnuiți să ne să gândim la inflamație ca fiind un lucru pozitiv și o reacție normală a organismului care asigură vindecarea, adevărul este că inflamația are și o latură negativă.

Inflamația este răspunsul normal al sistemului imunitar în procesul de protecție împotriva bolilor și infecțiilor. Inflamația este procesul prin care organismul elimină agenții patogeni dăunători și celulele deteriorate. Acest tip de inflamație se declanșează pe termen scurt și este esențială pentru promovarea vindecării. Cu toate acestea, un nivel ridicat de inflamație poate fii foarte dăunător pentru sănătate. Multe cercetări sugerează că inflamația stă la baza declanșării mai multor boli cronice.

Boli inflamatoare cronice

Inflamația cronică se definește printr-o stare generală de alertă a sistemului imunitar. El identifică inclusiv celulele sănătoase din organism ca fiind dăunătoare și le atacă cauzând distrugerea acestora și dereglări metabolice la nivelul mai multor sisteme de organe. Starea permanentă de stres, nutriția deficitară în nutrienți esențiali sau alergiile la mâncare sunt co-factori în menținerea inflamației cronice.

Boli cardiovasculare

31,5% dintre decesele înregistrate la nivel global se datorează bolilor cardiovasculare. Conform celor mai recente studii, la baza declanșării acestor boli stă inflamația cronică, fiind identificată din ce în ce mai des în rândul pacienților bolnavi de inimă, care au suferit atacuri de cord sau care au ateroscleroză.

Alzheimer

Alzheimer-ul este una dintre cele mai răspândite boli ale secolului curent. Fiecare studiu clinic efectuat caută să răspundă la întrebarea „De ce apare Alzheimer?”. Factorii genetici, stilul de viață și stresul sunt asociate direct cu incidența acestei boli, dar acești factori declanșează în primă instanță inflamație. Inflamaţia de la nivelul creierului crește nivelul de neurotoxicitate din acesta, cauzând moarea celulelor nervoase. Neurotoxicitatea intervine atunci când apare o acumulare de plăci amiloidale, reziduri proteice rezultate în urma proceselor metabolice celulare.

Cancer

Anumite studii sugerează că reacția inflamatoare din corp, desfășurată pe termen lung, poate declanșa creșterea și răspândirea celulelor canceroase în organism, crescând riscul de dezvoltare al tumorilor.

Diabet

Inflamația poate provoca rezistență la insulină, conducând la o creștere a nivelului de zahăr din sânge și la creșterea riscului de diabet zaharat de tip 2. Diabetul de tip 1, pe de altă parte, este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar funcționează defectuos și dăunează celulelor responsabile de producția de insulină, rezultând inflamație cronică. 

În timp ce persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să ia insulină, multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 iși pot controla nivelul glicemiei din sânge prin adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe exerciții fizice, pierderea în greutate, obiceiuri alimentare mai sănătoase, folosirea extractului de berberină pentru scăderea glicemiei.

Artrita

Artrita inflamatorie se caracterizează prin durere, inflamație locală, sensibilitate la nivelul articulațiilor, precum și rigiditate dimineața, care durează mai mult de o oră. Deoarece majoritatea formelor inflamatorii de artrită sunt sistemice (ceea ce înseamnă că ele afectează întregul corp), alte simptome legate de inflamație pot afecta alte zone ale corpului. În funcție de forma specifică de artrită, aceste simptome pot include erupții cutanate, inflamație oculară, căderea părului, gură uscată sau febră.

Acțiunea Curcumin95 C3 complex asupra inflamației

Curcumin95 C3 complex este unul dintre cele mai studiate extracte de Turmeric (Curcuma longa), având la bază peste 65 de studii clinice care susțin faptul că extractul acționează ca antiinflamator, antioxidant, neuroregenerator și antitumoral.

Curcumin95 C3 complex acționează direct asupra proceselor metabolice care intervin în mecanismul inflamator, modulând acțiunea proteinelor și enzimelor implicate:

  • Inhibă activitatea citokinelor pro-inflamatoare
  • Scade hs-CRP, proteină pro-inflamatoare
  • Previne neurotoxicitatea și acumularea de plăci amiloidale, asociate cu declanșarea bolii Alzheimer
  • Stopează metastazarea celulelor tumorale
  • Inhibă acțiunea factorului nuclear NF-kB, factor care favorizează declanșarea inflamației cronice
  • Previne formarea radicalilor liberi rezultați în urma stresului oxidativ