Infertilitatea este probabil una din cele mai îngrijorătoare afecțiuni moderne datorită ratei ridicate de incidență din ultimii ani. 1 cuplu din 7 are probleme de fertilitate, iar factorii ce favorizează problemele de fertilitate variază de la nivelul ridicat de stres la deficiențe nutriționale sau boli ale aparatului reproducător.

Vom dezbate în acest articol care sunt cauzele principale ale infertilității, ce schimbări ale stilului de viață trebuie făcute de ambii parteneri și care sunt cele mai eficiente remedii naturale pentru sporirea fertilității.

Ce este infertilitatea?

Un cuplu este catalogat ca fiind infertil atunci când nu reușește să conceapă un copil, în ciuda faptului că practică relații sexuale neprotejate în mod constant.

Cauze și factori de risc pentru infertilitate:

În 4 cazuri din 10 problemele de fertilitate sunt asociate bărbaților, prin urmare există cauze și factori de risc comuni ambilor parteneri sau specifici fiecăruia:

  • Un ciclu menstrual absent sau neregulat poate fi un semn al lipsei de ovulație.
  • Vârsta. Pentru femeile de peste 30 de ani șansele de a rămâne însărcinate sunt de 25%, iar în cazul bărbaților de aceeași vârstă, producția de spermă scade cu 32%.
  • Dezechilibre hormonale. Pentru femei, dezechilibrele hormonale afectează ciclul de ovulație, metabolismul, rezistența la stres sau greutatea corporală. În cazul bărbaților astea se pot manifesta prin probleme de creștere a părului, libido scăzut și disfuncții erectile.
  • Deficiențe nutriționale. Ambii parteneri au nevoie de o serie de nutrienți esențiali ce intervin în reglarea activității hormonale, managementul stresului, producția de testosteron și spermatozoizi sau în procesul de ovulație.
  • Stresul prelungit. Expunerea la stres afectează în mod direct mai multe procese din corp. Secreția constantă de cortizol, hormon al stresului, cauzează dezechilibre hormonale, libido scăzut și probleme de somn, factori ce contribuie la apariția infertilității în cazul ambilor parteneri.
  • Lipsa de somn. În timpul somnului, corpul are ocazia să se regenereze, aici vorbim și de sistemul hormonal. Deficitul de somn contribuie la accentuarea dezechilibrelor hormonale, a reacției la stres și a libidoului.
  • Fumatul distruge ovulele și ADN-ul spermatozoizilor, împiedică ovulația, scade calitatea spermei și crește rata avortului spontan.
  • Boli ale aparatului reproducător: endometrioză, chisturi ovariene, afecțiuni ale prostatei etc.
  • Toxinele din mediu. Poluarea, pesticidele, produsele de curățenie, medicamentele și alte toxine din mediu afectează producția de spermă și motilitatea spermatozoizilor și dezechilibre hormonale.

Remedii naturale pentru infertilitate:

Pentru femei:

Vitex

Fructul castității sau Vitex Agnus Castus este una dintre cele mai eficiente plante în privința sporirii fertilității la femei. Are o mulțime de beneficii asupra sănătății aparatului reproducător feminin, a secreției de hormoni în vederea reproducerii și a combaterii efectelor sindromului premenstrual.

Cercetările clinice au demonstrat că Vitex contribuie la creșterea secreției de progesteron, hormonul fertilității, susținând astfel procesul de ovulație și producția de ovule. Spre deosebire de un medicament sintetic rafinat care forțează organismul să se schimbe, Vitex lucrează pentru a hrăni și a susține organismul feminin, generând echilibru pe termen lung.

Se recomandă și în cazul afecțiunilor specifice dezechilibrelor hormonale cum ar fi: dominanța estrogenică, endometrioza sau ovarele polichistice, factori ce pot cauza infertilitate feminină.

Acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 au un efect puternic antiinflamator care se resimte și la nivelul aparatului feminin. Acizii grași EPA și DHA declanșează secreția de prostaglandine, un grup de substanțe derivate din acizi grași esențiali, prezente în majoritatea țesuturilor din organism cu rol reglator hormonal, antiinflamatori și calmant muscular. Acizii grași Omega-3 reduc contracțiile uterine ce provoacă dureri menstruale, ameliorează sensibilitatea sânilor și susțin procesul de ovulație.

Una dintre cele mai bogate și pure surse de Omega-3 este uleiul de krill, iar conform studiilor o administrare de minim 3 luni cu 1-2g de ulei de krill/zi ameliorează simptomele premenstruale și ajută la reglarea sistemului hormonal.

Folat sau vitamina B9

Folatul sau acidul folic, este o vitamină ce face parte din complexul de vitamine B și se recomandă în mod special femeilor deoarece contribuie la dezvoltarea țesutului matern necesar pe durata sarcinii și previne apariția defectelor genetice în cazul fătului. Acesta se recomandă a fi luat chiar și înainte ca femeia să rămână însărcinată, deoarece este esențial în primele săptămâni de dezvoltare ale fătului, când sarcina nu se manifestă încă prin simptomele specifice.

Vitamina C

Vitamina C contribuie la buna desfășurare a procesului de ovulație și ajută la echilibrul hormonal general. În același timp, vitamina C ajută și la absorbția fierului în organism, nutrient necesar pentru a avea o sarcină ușoară.

Prin efectul antioxidant vitamina C protejează organismul de radicalii liberi, inclusiv sistemul hormonal și reproducător.

B-complex

Vitaminele din grupul B complex intervin într-o gamă largă de procese metabolice. Aceste vitamine intervin în procesul de metabolizare al estrogenului asigurând echilibru hormonal, un ciclu menstrual regulat și un nivel optim de progesteron.

Din grupul B complex, face parte și vitamina B6 care stimulează secreția de progesteron și previne avortul spontan.

Pentru bărbați:

Zinc

Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea masculină el fiind necesar pentru producția de testosteron, producția spermei, a calității sale și a motilității, precum și menținerea sănătății generale a aparatului reproducător masculin.

Vitamina C

Vitamina C îmbunătățește calitatea și motilitatea spermei și previne distrugerea ADN-ului spermei prin efectul antioxidant. Astfel scad șansele de avort spontan sau de malformații ale fătului.

Maca

Maca este o plantă adaptogenă ce garantează mai multe beneficii pentru sănătatea și fertilitatea bărbaților. Una dintre acțiunile principale ale Maca este de stimulare și hrănire a hipotalamusului care reglează glanda pituitară, acționând ca tonic pentru sistemul hormonal. Întregul sistem endocrin devine echilibrat, deoarece glanda hipofizară controlează activitatea glandelor suprarenale, a tiroidei și a organelor sexual: testicule și prostată. Astfel, Maca contribuie la creșterea semnificativă a numărului de spermatozoizi, a motilității și volumului spermei și libidoul.

Ashwagandha (Ginseng indian)

Ashwagandha este și un foarte bun reglator hormonal. Ajută la reducerea nivelului de cortizol care este foarte ridicat în situațiile de stres intens. Pentru bărbați, Ashwagandha reduce efectele cauzate de stres și crește libidoul și stimulează spermatogeneza.

Brânca ursului

Brânca ursului are un efect vasodilatator genital, fiind o plantă extrem de utilă în cazul impotenţei vasculare, dar are rolul și de a stimula activitatea testiculelor. Prin creșterea nivelului de testosteron, Brânca ursului asigură creșterea libidoului și producția spermei.