Infecția urinară este printre cele mai frecvente tipuri de infecții și poate fi foarte greu de vindecat deoarece majoritatea tratamentelor convenționale acționează asupra simptomelor nu și asupra cauzei. Simptomele infectiilor urinare pot afecta atât femeile, cât și bărbații, deși femeile sunt mai predispuse la acestea.
Cauze infecții urinare frecvente:
Marea majoritate a infecțiilor tractului urinar (UTI) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli (E. coli), care se găsește de obicei în sistemul digestiv. Chlamydia și bacteriile din genul Mycoplasma pot infecta uretra, dar nu și vezica urinară.
Infecțiile urinare frecvente se cataloghează în funcție de locul în care acestea se dezvoltă. De exemplu:
- o infecție a vezicii urinare se numește cistită
- o infecție a uretrei se numește uretrită
- o infecție a rinichilor se numește pielonefrită
Factori de risc:
Una din două femei are cel puțin o infecție urinară de-a lungul vieții, aproximativ 90% dintre infecții sunt cauzate de bacteria E.coli, iar în 30% din cazuri infecția este recurentă. Principalul motiv pentru care se declanșează infecția urinară este migrarea bacteriilor native din tractul intestinal, în uretră. Acest lucru se datorează faptului că uretra – tubul care transportă urină din vezică către exteriorul corpului – este situată aproape de anus. În plus, există o serie de factori care favorizează declanșarea infecţiei sau recurența acesteia.
Următorii factori pot crește probabilitatea de a dezvolta o infecție urinară frecventă:
- Contactul sexual, mai ales dacă este frecvent și cu parteneri multipli sau noi
- Diabet
- Igienă personală precară
- Probleme de golire a vezicii urinare complet
- Sondă
- Insuficiență intestinală
- Blocaj la nivelul tractului urinar
- Pietre la rinichi
- Anumite tipuri de contracepție
- Sarcina
- Menopauza
- Proceduri medicale efectuate asupra tractul urinar
- Un sistem imunitar slăbit
- Imobilitate pentru o perioadă lungă de timp
- Utilizarea de spermicide și tampoane
- Utilizarea intensă a antibioticelor, care poate afecta flora naturală a intestinului și a tractului urinar
Remedii naturale pentru infecții urinare frecvente:
Merișoare
Prin conținutul de compuși antioxidanţi: PAC (proantocianidine), merișoarele elimină eficient bacteriile tractului urinar. Unele studii demonstrează faptul că suplimentarea dietei cu merișoare poate reduce numărul de infecții urinare pe care o persoană le dezvoltă pe o perioadă de 12 luni, în special în cazul femeilor cu infecții recurente. Totodată PAC-ul din Merișor se dovedește a fi foarte eficient și pentru eliminarea tulipinelor de E.coli rezistente la antibiotice.
Vitamina D3
Vitamina D3 este necesară pentru a produce peptide antimicrobiene, proteine care îndepărtează bacteriile virusurile sau alte tipuri de agenți patogeni care pot afecta tractul urinar. În plus, vitamina D3 reface flora tractului urinar și reduce capacitatea de aderare a bacteriile pe peretele tractului urinar.
Un aport ridicat de lichide
Aportul de apă sau orice alt tip de lichid (exceptând alcoolul sau sucurile carbogazoase) pe parcursul zilei ajută la eliminarea bacteriilor din sistemul urinar. Un studiu efectuat la Universitatea South Texas de către Centrul Medical South Western a constatat că aportul cronic scăzut de lichide poate fi un factor important în patogeneza infecțiilor tractului urinar, acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care este important să te hidratezi. Bea cel puțin un pahar de apă la fiecare masă și după fiecare gustare a zilei pentru a elimina bacteriile care pot duce la infecții.
Odihnă și relaxare
Capacitatea de reacție a sistemului imunitar pentru a combate infecția urinară este strâns legată de cât de odihnit este organismul. Oboseala și stresul slăbesc sistemului imunitar și pot întârzia vindecarea tractului urinar de o infecție, prin urmare mai multă odihnă este esențială pentru a ajuta corpul să lupte cu boala.
Vrei să previi recurența infecţiilor urinare? Iată o formulă naturistă infecție urinară frecventă care combate eficient inclusiv infecțiile urinare cauzate de E.coli.