Infecțiile parazitare sunt destul de des întâlnite în rândul copiilor și se răspândesc foarte repede. Riscul cel mai mare apare în momentul în care un copil infectat intră în colectiv (școală sau grădiniță), iar de aici se poate dezvolta o adevărată epidemie în rândul copiilor din clasă, și nu numai. Din acest motiv este foarte important ca micuțul tău să urmeze o cură de deparazitare de cel puțin 2 ori pe an, primăvara și toamna, pentru a elimina eventualii patogeni periculoși și a preveni apariția unei parazitoze intestinale.

Ce este deparazitarea?

Deparazitarea este procesul prin care se elimină paraziții și viermii intestinali din organism. Dacă paraziții nu sunt eliminați imediat ce se identifică infecția, atunci aceștia se vor multiplica prin a depune ouă în intestine. Dacă igiena practicată nu este una corectă, atunci prin fecale, ouăle viermilor pot ajunge pe mâinile copilului, de unde se pot transmite și către copii sănătoși prin contactul direct sau prin obiecte de uz comun (jucării, creioane, bancă, WC etc.)

Simptomele infecției parazitare la copii

Infecția parazitară este mai periculoasă pentru copii deoarece simptomele sunt subtile sau se pot asocia ușor cu alte afecțiuni digestive. Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale infecției parazitare la copii:

  • Dureri de stomac
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierderea în greutate
  • Senzația permanentă de foame
  • Greață și vărsături
  • Anemie
  • Erupții cutanate (urticarie), mâncărime în zona perianală
  • În cazuri rare, sânge în scaun
  • Iritabilitate și somn agitat
  • Urinări frecvente și dureroase
  • Tuse

Viermii intestinali afectează în mod semnificativ metabolismul copilului și capacitatea acestuia de a absorbi nutrienți. Dacă infecția parazitară rămâne netratată, atunci poate cauza malnutriție și pierderi masive în greutate.

Cauzele parazitozelor

Copii sunt mult mai vulnerabili decât adulții când vine vorba de o infecție parazitară. Prin simplu fapt că a mers desculț prin iarbă sau a mâncat fructe nespălate, un copil intră în contact cu potențiali paraziți. Iată și alți factori de risc:

  • Solul infectat este cea mai frecventă sursă de infestare cu viermi la copii. Solul umed sau noroiul prezintă mediul perfect pentru dezvoltarea viermilor care pot intra în corpul uman.
  • Practici de igienă precare, cum ar fi a nu te spăla pe mâini după mersul la toaletă
  • Apă contaminată
  • Consumul de legume și fructe infestate, nespălate sau gătite incorect
  • Consumul de carne infestată, în special carnea de porc care poate fi infectată cu trichină
  • Contactul cu animale care au căpușe sau viermi intestinali
  • Contactul cu alți copii sau adulți infestați

Remedii naturale paraziți intestinali

În natură, sau chiar în propria bucătărie, se găsesc plante ce conțin principii active cu efect puternic antihelmintic. Acestea nu numai că elimină paraziții și viermii intestinali, ci ajută și organismul să se refacă în urma infecției.

Cuișoare   

cuisoare parasites 12

Au proprietăți remarcabile antiparazitare și antiseptice. Uleiul de cuișoare are ca și compus principal eugenolul, care are rolul de a îmbunătăți secreția acidului clorhidric și de a ucide viermii intestinali. Este o substanţă anestezică și antiseptică ce ajută la combaterea infecțiilor, inflamațiilor și la restaurarea florei intestinale.

Usturoi 

usturoi parasites 12

Cea mai veche utilizare a usturoiului este ca vermifug, datorită alicinei, cel mai puternic compus din compoziția acestuia. Alicina stimulează pereţii stomacului și ai intestinelor pentru a secreta enzime digestive ce ajută la refacerea organismului după eliminarea paraziților. 

Pelinul negru 

pelin negru parasites 12

Are o acțiune complexă, fiind utilizat ca stimulent digestiv ce favorizează eliminarea paraziților intestinali, datorită uleiului eteric din compoziție ce are proprietăți dezinfectante, laxative și depurative.

Semințele de dovleac 

Sunt eficiente în caz de infestare cu giardia, oxiuri și tenie. Acțiunea antihelmintică a acestora este dată de prezența unui aminoacid, cucurbitina, care „paralizează” viermii intestinali, eliminându-I și împiedicând răspândirea acestora.

 

Cimbrul 

cimbru parasites 12

Stimulează digestia și creează un mediu neprielnic pentru paraziţii intestinali. Acesta inhibă dezvoltarea paraziților intestinali și paralizează centrii nervoși ai viermilor, ajutând la eliminarea lor.

Parasites 12 și infecția parazitară parasites12

Produsul Parasites 12 conține o formulă complexă ce reunește 12 extracte naturale, extrase din plante cunoscute pentru faptul că elimină paraziții intestinali și ajută la tratarea infecției, inclusiv usturoi, cuișoare, pelin negru sau cimbru.

Parasites 12 se poate administra începând cu vârsta de 5 ani, în cure de 30 de zile, fie pentru eliminarea paraziților intestinali sau prevenirea unei eventuale parazitoze.

 

Sfaturi pentru prevenirea infecției parazitare la copii:

Copii care se joacă de obicei afară cu pământ, nisip, în iarbă sau alte zone deschise sunt mai predispuși să intre în contact cu viermi ce pot cauza parazitoze intestinale. Deși aceștia se pot elimina ușor prin deparazitare, este ideal ca o eventuală infecție să fie evitată. Iată câteva sfaturi ce pot fi de ajutor pentru prevenirea infecțiilor parazitare la copii:

  1. Spală fructele și legumele înainte de a fi consumate de copil. Dacă găsești un fruct sau o legumă care are o zonă infestată cu viermi, aruncă-le.
  2. Gătește și curăță cu atenție carnea, în special cea de porc și de pește.
  3. Cura de deparazitare trebuie urmată de toți membrii familiei, nu doar de copii, chiar dacă este vorba doar de o cură de prevenție.
  4. Nu lăsa copii să consume apă din surse nesigure.
  5. Dacă aveți animale de companie care au fost deparazitate recent, trebuie urmată o cură de deparazitare trebuie urmată de toate persoanele din familie, care intră în contact zilnic cu animalul.

Aceste precauții nu elimină posibilitatea infestării cu paraziți a copiilor, dar pot reduce șansele unei parazitoze intestinale.