În copilărie, părinţii ne spuneau că dacă nu vom mânca tot din farfurie, nu vom primi desert. Corpul nostru are nevoie de o cantitate limitată de zahăr, însă noi îl consumăm fără să conştientizăm. Acesta se ascunde, de exemplu în iaurturi sau în toate tipurile de pâine.

Pentru a realiza ce importanţă are, în primul rând trebuie să ştiţi din ce este compus. Înainte să intre în fluxul sangvin, el se împarte în două zaharuri simple: glucoza, prezentă în fiecare celulă de pe planetă, şi fructoza, care nu este produsă de organism.

Cu toate acestea, v-aţi gândit ce efecte are un consum excesiv de zahăr? O cantitate de zahăr peste limită afectează uşor, dar sigur anumite părţi ale corpului.

Pentru a ţine în frâu glucidele din corp, este important să conştientizăm care sunt motivele pentru care un consum de zahăr ce depăşeşte limitele normale, vă poate afecta sănătatea.

   1. Zahărul îngraşă organele

Fructoza aparţine clasei zaharidelor, iar în cantităţi mari afectează sănătatea şi permite depunerea grăsimilor pe diferite organe. Ficatul depozitează fructoza până în momentul în care avem nevoie de ea, iar când este prea multă, se va transforma în grăsimi.

Sfat: Evitaţi sucurile care conţin zaharuri. Uitaţi-vă mereu pe eticheta fiecărui produs pe care-l achiziţionaţi. Puteţi să vă echilibraţi glicemia şi să luaţi cantitatea de fructoză şi din fructele pe care le consumaţi. O bucată de fruct vă poate aduce aportul de zaharuri echivalent cu o linguriţă de zahăr.

   2. Predispunere la diabet

Este uşor să recomandăm interzicerea anumitor sucuri ce conţin zahăr, dar ele nu sunt singurele „vinovate” pentru consumul adăugat zilnic.

Sfat: Este bine să ne uităm în continuare la etichete, deoarece în unele alimente, precum pâinea, semipreparatele congelate sau ketchup-ul, se pot găsi zaharuri ascunse.

   3. Inamicul inimii

Consideraţi poate, că bolile de inimă nu au legătură cu diabetul sau cu glicemia, dar în realitate cele mai multe accidente vasculare cerebrale şi afecţiuni ale inimii, se regăsesc la persoanele bolnave de diabet.

Sfat: Respectaţi limitele normale de zahăr pe zi: femei- 20 de grame, bărbaţi- 36 de grame, iar copii- 12 grame.

   4. Ridică tensiunea arterială

Adaosul de zahăr cauzează excesul insulinei în sânge. Nivelurile mari de insulină forţează celulele musculare netede din jurul vaselor de sânge să crească mai repede decât în mod normal. Această accentuare cauzează tensiunea pereţilor arterelor, care poate duce la hipertensiune arterială.

Sfat: Nu vă lăsaţi păcăliţi de cerealele integrale, zahărul brun sau diferitele tipuri de pâine. Chiar şi ele conţin zaharuri, la fel ca alimentele similare lor.

   5. Zahărul creează dependenţă

Zahărul declanşează eliberarea de substanţe chimice, iar organismul dezvoltă o toleranţă la zahăr, ceea ce te face să doreşti mai mult şi mai mult.

Sfat: Este bine să urmaţi o dietă scăzută în zaharuri. Specialiştii spun că organismului îi ia aproximativ două săptămâni să se obişnuiască fără zaharuri. După cele două săptămâni, alimentele ce obişnuiau să îţi placă, vor părea că sunt foarte dulci.

   6. Creşte pofta de mâncare

Zahărul te face să te simţi înfometat. Mâncând prea multe zaharuri, corpul tău nu mai poate să transmită creierului că ai mâncat destul. Acumulând prea multă fructoză, vei avea impresia că încă îţi mai este foame, când de fapt ai mâncat destul.

Sfat: În loc să mănânci câte un baton de ciocolată pe zi, încearcă să consumi o ciocolată cu 70% adaos de cacao. Fă o pauză între zilele de mâncat ciocolată şi consumă un fruct.

   7. Zahărul te întristează

Ne putem gândi că atunci când suntem supăraţi, consumăm ceva dulce şi supărarea va dispărea. În realitate nu este aşa. Au fost făcute studii înainte şi după consumul de zahăr, de unde a rezultat că oamenii erau mult mai des supăraţi şi depresivi, atunci când consumau mai mult zahăr.

Sfat: Fie că îţi plac prea mult îngheţata, sucurile sau deserturile, poţi să micşorezi porţiile consumate zilnic. De exemplu: dacă îţi place sucul, încearcă să îl muţi într-un recipient mai mic, iar pe zi ce trece încearcă să faci această schimbare. Vei avea impresia că vei consuma aceeaşi cantitate pe zi.