lectura de 14 minute

 

Am putea spune despre sistemul nostru imunitar că este versiunea armatei în interiorul corpului uman: acesta promite să apere organismul împotriva tuturor celor care-l amenință, atât din exterior, cât și din interior. Și are soldați puternici care îl ajută în realizarea acestui lucru! Sistemul nostru imunitar ne protejează împotriva bolilor, infecțiilor și ne ajută să ne recuperăm rapid în urma unei afecțiuni. Tocmai din acest motiv, acest sistem complex care ne ferește de agenții patogeni merită toată atenția noastră. 

Prin urmare, în articolul următor ne dorim să explorăm un subiect de actualitate și extrem de important – imunitatea la adulți. Află în continuare care sunt cele mai eficiente metode de a-ți consolida imunitatea, de la alimentație și stil de viață până la obiceiuri zilnice și remedii naturale! În plus, vei înțelege mai bine cum funcționează sistemul imunitar și ce înseamnă prevenția în acest context. Iată care sunt cele mai bune sfaturi pe care le poți primi pentru un sistem imunitar puternic! 

Introducere în funcționarea sistemului imunitar

Sistemul imunitar este extrem de complex și funcționează pe baza unor subsisteme care conlucrează pentru a proteja organismul de agenți patogeni care îi pot afecta integritatea și îl pot dezechilibra. Ce este însă sistemul imunitar și care este rolul acestuia în organismul uman?

Ce este sistemul imunitar? 

Sistemul imunitar este o rețea complexă de organe, globule albe, proteine (anticorpi) și substanțe chimice,  care funcționează împreună pentru a proteja organismul împotriva infecțiilor și bolilor [1]. Rolul principal al sistemului imunitar este de a identifica și distruge agenții patogeni precum virusurile, bacteriile și alți invadatori străini care pot provoca daune organismului. 

Funcționarea sistemului imunitar implică mai mulți pași importanți. Primul pas este recunoașterea agenților patogeni. Sistemul imunitar are capacitatea de a distinge între celulele proprii și cele străine, recunoscând anumite molecule specifice numite antigene. În cazul în care un agent patogen este detectat, sistemul imunitar declanșează o serie de reacții pentru a îl neutraliza și elimina.

Unul dintre principalele mecanisme de apărare ale sistemului imunitar este reacția inflamatorie. În momentul în care un agent patogen intră în organism, sistemul imunitar eliberează substanțe chimice care determină dilatarea vaselor de sânge și atragerea celulelor imune la locul infecției. Aceste celule imune, cum ar fi limfocitele și celulele fagocitare, vor lucra împreună pentru a distruge agentul patogen [1]. 

Importanța sistemului imunitar în protejarea organismului este esențială. Sistemul imunitar nu doar că luptă împotriva infecțiilor, dar joacă și un rol vital în repararea țesuturilor și eliminarea celulelor anormale. De asemenea, un sistem imunitar puternic are capacitatea de a memora infecțiile anterioare, ceea ce îi permite să răspundă mai eficient în cazul în care aceleași corpuri străine pătrund în organism. 

De ce scade imunitatea odată cu înaintarea în vârstă? 

Efectele îmbătrânirii asupra sistemului imunitar se manifestă la mai multe niveluri. Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar poate suferi anumite modificări. Un declin în funcționarea sistemului imunitar este observat în special în ceea ce privește celulele T și B în măduva osoasă și timus, care sunt responsabile de producerea anticorpilor și de lupta împotriva infecțiilor. Drept urmare, persoanele în vârstă nu răspund la provocările imunitare la fel de puternic precum persoanele tinere [2]. 

De ce scade imunitatea odată cu înaintarea în vârstă? 

Sursa foto: Shutterstock

Alimentația și impactul său asupra imunității

Dacă dorești să-ți îmbunătățești starea de sănătate prin întărirea sistemului imunitar și te întrebi cum îți poți ajuta organismul să lupte împotriva bolilor, alimentația echilibrată deține o parte din răspuns. Alimentația joacă un rol esențial în menținerea unui sistem imunitar puternic și sănătos. 

Nutrienți esențiali pentru imunitate

Hrănirea organismului cu anumite alimente poate ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic. Nutrienții esențiali precum proteinele, vitaminele și mineralele sunt necesari pentru producerea și funcționarea optimă a celulelor imunitare. Vitaminele C, E, A și D, acidul folic, fierul, seleniul și zincul sunt în special importante pentru susținerea imunității [3]. De asemenea, acizii grași omega-3, prezenți în pește gras, semințele de in și nuci, au proprietăți antiinflamatorii și pot îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar.

Vestea bună este că acești nutrienți esențiali pentru imunitate pot fi obținuți printr-o alimentație echilibrată, existând o mulțime de alimente de origine vegetală și animală care le conțin. De pildă, citricele și ardeiul roșu sunt surse importante de vitamina C, broccoliul are un conținut bogat de vitamine pentru imunitate precum A, C și E, ghimbirul și usturoiul sunt cunoscute pentru susținerea imunității, spanacul este bogat în vitamina C și antioxidanți, iaurtul este bogat în proteine și vitamina D. În plus, turmericul, ceaiul verde, papaya, kiwi, carnea de pui și de crustacee se numără printre alimentele ale căror nutrienți susțin sistemul imunitar [4]. 

Alimente de evitat pentru menținerea unei imunități puternice 

Pe de altă parte, există anumite alimente pe care ar trebui să le evităm pentru a menține un sistem imunitar sănătos. Alimentele procesate, care conțin aditivi și conservanți, pot slăbi sistemul imunitar prin creșterea inflamației din organism. De asemenea, zahărul, grăsimile trans, alcoolul și cafeaua pot avea un efect negativ asupra funcționării celulelor imunitare. 

Reducerea aportului de zahăr, de pildă, poate ajuta la scăderea inflamațiilor și ajută la pierderea în greutate, reducând astfel riscul de afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile de inimă. Având în vedere că obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă pot slăbi sistemul imunitar, limitarea zaharurilor adăugate este o parte importantă a unei diete pentru întărirea sistemului imunitar [5]. 

Suplimente recomandate pentru întărirea sistemului imunitar 

Pentru a sprijini sistemul imunitar este recomandat să luăm în considerare suplimentele pentru imunitate. Multivitaminele, probioticele și suplimentele cu vitamina D, C, E și zinc pot oferi un sprijin suplimentar sistemului imunitar. De asemenea, suplimentele cu echinacea și astragalus, plante recunoscute pentru proprietățile lor imunostimulatoare, pot fi benefice. 

Pentru că ne dorim să-ți venim în ajutor, am selectat din gama de suplimente rerecomandate pentru întărirea sistemului imunitar a magazinului Herbagetica, câteva dintre cele mai bune suplimente alimentare pentru imunitate: 

Cu toate acestea, cel mai important aspect este să adoptăm o dietă echilibrată și diversificată. Consumul unei varietăți largi de alimente sănătoase ne asigură aportul necesar de nutrienți esențiali pentru sistemul imunitar. Alimentația ar trebui să fie bogată în fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine de calitate și grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din avocado sau uleiul de măsline. 

Suplimente recomandate pentru întărirea sistemului imunitar 

Sursa foto: Shutterstock

Stilul de viață și influența sa asupra sistemului imunitar

Stilul de viață pe care îl adoptăm joacă un rol fundamental în menținerea și întărirea sistemului nostru imunitar. Există mai multe aspecte ale stilului de viață care pot avea un impact semnificativ asupra imunității noastre și care ar trebui să fie luate în considerare pentru a ne menține sănătatea optimă.

Rolul somnului în regenerarea imunității

Calitatea și cantitatea somnului pe care o avem influențează direct funcționarea sistemului imunitar. Studiile științifice au demonstrat că somnul insuficient sau calitatea slabă a acestuia pot slăbi sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la infecții [5]. De fapt, persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte sunt mai predispuse la răceli și gripă. Prin urmare, este important să acordăm atenție odihnei adecvate și să ne asigurăm că dormim suficient pentru a ne menține sistemul imunitar puternic și sănătos. Nu desconsidera importanța somnului pentru o imunitate puternică

Beneficiile exercițiilor fizice regulate 

Activitatea fizică regulată este cunoscută pentru a îmbunătăți funcția sistemului imunitar. Exercițiul fizic poate ajuta la stimularea producției de celule care combat infecțiile și poate reduce stresul, un alt factor care poate slăbi sistemul imunitar. Diverse studii au arătat că persoanele care fac exerciții fizice regulate prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta infecții respiratorii și alte afecțiuni, întrucât exercițiile fizice regulate, moderate, pot reduce inflamația și pot ajuta celulele tale imunitare să se regenereze în mod regulat [5]. Pentru a beneficia de acest lucru, este recomandat să includem în rutina noastră zilnică o combinație de exerciții aerobice și de rezistență.

Gestionarea stresului și efectele sale asupra imunității  

Sistemul nostru imunitar este pregătit pentru orice. Cu toate acestea, stresul cronic poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, făcând organismul mai susceptibil la boli. Prin urmare, este important să învățăm să gestionăm stresul în mod eficient. Există diverse tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau tehnicile de respirație, care pot ajuta la reducerea nivelului de stres și, implicit, la întărirea sistemului imunitar [6]. Aceste tehnici pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea răspunsului imunitar. 

Este esențial să înțelegem că aceste sfaturi și recomandări nu pot oferi o protecție absolută împotriva infecțiilor sau bolilor. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui semnificativ la întărirea sistemului nostru imunitar și la menținerea sănătății generale. Prin urmare, este important să știi cum îți întărești imunitatea în mod natural și să acorzi atenție acestor aspecte pentru a avea un sistem imunitar puternic și rezistent.

Gestionarea stresului și efectele sale asupra imunității  

Sursa foto: Shutterstock

Obiceiuri zilnice care sprijină imunitatea

Obiceiurile zilnice pot juca un rol important în întărirea sistemului imunitar și menținerea sănătății generale a organismului. Iată câteva sfaturi pentru creșterea imunității rapid prin adoptarea unor obiceiuri zilnice esențiale! 

Hidratarea adecvată 

Hidratarea adecvată este esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Apa joacă un rol crucial în menținerea hidratării celulelor, transportul nutrienților și eliminarea deșeurilor din organism. Cu toate că hidratarea nu protejează organismul de germeni și viruși, prevenirea deshidratării este importantă pentru sănătatea generală. Este recomandat să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi și să evităm băuturile zaharate sau cu conținut ridicat de cafeină [7]. 

Tehnici de relaxare și meditație

Așa cum menționam anterior, stresul poate afecta negativ sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții și boli. Prin urmare, tehnicile de relaxare precum respirația profundă, yoga sau meditația pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea imunității. Aceste tehnici pot stimula sistemul nervos parasimpatic, care ajută la relaxare și regenerare [6].

Reducerea expunerii la toxine și poluanți

Toxinele și poluanții din mediu pot afecta imunitatea la adulți și pot crește riscul de boli. Este important să evităm fumatul și expunerea la fumul de țigară, să consumăm alcool cu moderație, să evităm produsele alimentare procesate și să alegem alimente organice și naturale. De asemenea, putem utiliza produse de curățare ecologice și să menținem un mediu înconjurător curat și sănătos. 

Reducerea expunerii la toxine și poluanți

Sursa foto: Shutterstock

Prevenția ca metodă de consolidare a imunității

Prevenția joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar al adulților. Există mai multe metode eficiente de prevenție care pot contribui la menținerea unui sistem imunitar puternic. Iată care pot fi acestea! 

Vaccinările recomandate pentru adulți

În primul rând, vaccinurile reprezintă o formă eficientă de prevenție și protecție împotriva bolilor. Importanța vaccinării nu se limitează la copii, ci este valabilă și pentru adulți. Prin vaccin, sunt introduse în organism cantități mici de agenți patogeni, incapabili să declanșeze o boală, dar și antigeni – substanțe care stimulează producția de anticorpi, în vederea formării memoriei celulare. Imunitatea dobândită în mod artificial este esențială pentru menținerea funcționării adecvate a sistemului imunitar, cu atât mai mult în cazul persoanelor cu o imunitate scăzută. 

Cum să evităm factorii care slăbesc sistemul imunitar

În al doilea rând, evitarea factorilor care slăbesc sistemul imunitar poate contribui, de asemenea, la consolidarea acestuia. Stresul cronic, lipsa somnului, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta săracă în nutrienți și lipsa exercițiilor fizice pot slăbi sistemul imunitar. Prin evitarea acestor factori și adoptarea unor metode naturale pentru întărirea imunității, putem menține un sistem imunitar puternic și rezistent.

Consulturile medicale regulate 

În plus, efectuarea de controale medicale regulate reprezintă o altă metodă eficientă de prevenție. Aceste controale pot ajuta la detectarea timpurie a problemelor de sănătate și pot permite tratamentul acestora înainte de a deveni serioase. De asemenea, oferă ocazia de a discuta cu medicul despre orice preocupări legate de sănătate și despre modul de întărire a sistemului imunitar. 

Consulturile medicale regulate 

Sursa foto: Shutterstock

Plante și remedii naturale pentru imunitate

Plantele și remediile naturale pot juca un rol important în întărirea sistemului imunitar al adulților. Așa că dacă vrei să afli cum să îți întărești sistemul imunitar cu ajutorul acestora, iată recomandările noastre! 

Cele mai eficiente plante medicinale 

Există o serie de plante cu efect tonic pentru imunitate, recunoscute pentru proprietățile lor benefice în acest sens. Printre cele mai eficiente plante medicinale pentru imunitate se numără Echinacea, Ginseng, Astragalus și gălbenele. Aceste plante au fost utilizate de secole în medicina tradițională pentru a sprijini sistemul imunitar.

Echinacea este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula producția de celule albe din sânge, care joacă un rol cheie în lupta împotriva infecțiilor. Ginsengul este recunoscut pentru proprietățile sale adaptogene, care ajută organismul să se adapteze la stres și să mențină echilibrul imunitar. Astragalusul este utilizat în medicina tradițională chineză pentru a spori imunitatea și a proteja organismul împotriva infecțiilor. Gălbenelele au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, care pot sprijini imunitatea.

Este important să se ia în considerare eventualele efecte secundare sau precauții asociate cu utilizarea acestor plante medicinale. De exemplu, Echinacea poate provoca reacții alergice la anumite persoane și poate interacționa cu anumite medicamente. De asemenea, Ginsengul poate provoca insomnie și creșterea tensiunii arteriale în unele cazuri. Este recomandat să se consulte un specialist înainte de a începe orice nou regim de plante medicinale pentru a utiliza în siguranță aceste plante medicinale benefice. 

Ceaiuri și infuzii benefice pentru întărirea sistemului imunitar

Pe lângă plantele medicinale, ceaiurile și infuziile pot fi utilizate și ele pentru a sprijini imunitatea. Ceaiul verde, de exemplu, este bogat în antioxidanți și poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate sprijini funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, ceaiul de turmeric are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot contribui la întărirea imunității. Infuzia de scorțișoară poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Utilizarea uleiurilor esențiale

Utilizarea uleiurilor esențiale poate fi, de asemenea, benefică pentru întărirea sistemului imunitar. Uleiul de eucalipt are proprietăți antibacteriene și antivirale, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva infecțiilor [8]. Uleiul de cimbru are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, care pot sprijini sistemul imunitar. Și cel de oregano este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice, care pot ajuta la întărirea imunității.

Este important să se țină cont de interacțiunea dintre plantele medicinale, ceaiurile, infuziile și uleiurile esențiale. Este recomandat să se consulte un specialist în fitoterapie sau un medic înainte de a combina diferite remedii naturale pentru a asigura eficacitatea și siguranța utilizării lor. De asemenea, uleiul esențial de lavandă are proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și de reducere a stresului, ceea ce poate duce la întărirea sistemului imunitar [8].

Utilizarea uleiurilor esențiale

Sursa foto: Shutterstock

Concluzie

Recapitularea pașilor pentru o imunitate puternică 

Pentru a avea o imunitate puternică și a ne menține sănătatea, este crucial să urmăm anumiți pași cheie. Să-i recapitulăm! 

  1. Abordarea unei alimentații sănătoase, care să includă o varietate de alimente bogate în nutrienți esențiali. O dietă echilibrată, care include fructe și legume proaspete, proteine slabe și grăsimi sănătoase, poate sprijini sistemul imunitar și poate consolida sistemul nostru de apărare împotriva bolilor. În plus, este important să evităm alimentele bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase și să integrăm suplimente pentru imunitate în dieta noastră.
  2. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă un somn adecvat, exerciții fizice regulate și gestionarea eficientă a stresului. 
  3. Urmarea unor obiceiuri zilnice pentru susținerea imunității, ce includ hidratarea adecvată, tehnici de relaxare și meditație, dar și reducerea expunerii la toxine și factori poluanți. 
  4. Prevenția ca metodă de susținere a sistemului imunitar care presupune vaccinurile recomandate pentru adulți, evitarea factorilor care slăbesc sistemul imunitar și consulturile medicale regulate. 
  5. Folosirea plantelor și remediilor naturale pentru imunitate, cum ar fi integrarea plantelor medicinale în stilul de viață, prepararea ceaiurilor și infuziilor benefice pentru organism și utilizarea uleiurilor esențiale pentru un sistem imunitar puternic. 

Importanța educației continue în domeniul sănătății

Educația continuă în domeniul sănătății este, de asemenea, crucială pentru menținerea unei imunități puternice. Este important să înțelegem cum funcționează sistemul nostru imunitar și să fim conștienți de modalitățile prin care îl putem întări. Vaccinările recomandate și evitarea factorilor care slăbesc sistemul imunitar, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, sunt de asemenea aspecte importante în această direcție. Consulturile medicale regulate pot ajuta la identificarea și tratamentul precoce al problemelor de sănătate care pot afecta sistemul imunitar.

Menținerea unui echilibru între minte și corp 

Este esențial să menținem un echilibru între minte și corp, deoarece starea psihologică are un impact semnificativ asupra sănătății noastre generale și a sistemului imunitar. Gestionarea stresului și practicarea tehnicilor de relaxare, precum și găsirea unui echilibru între muncă și timpul liber, pot contribui la întărirea imunității noastre.

 

 

Referințe: 

[1] professional, Cleveland Clinic medical. “Immune System: Parts; Common Problems.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/21196-immune-system;

[2] Montecino-Rodriguez, Encarnacion, et al. “Causes, Consequences, and Reversal of Immune System Aging.” The Journal of Clinical Investigation, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582124/;

[3] “Nutrition and Immunity.” The Nutrition Source,  www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/;

[4] “What to Eat and Drink to Boost Your Immune System.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system;

[5] Shoemaker, SaVanna. “9 Ways to Boost Your Body’s Natural Defenses” Healthline, Healthline Media,  www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health;

[6] Krans, Brian. “Fun Facts about the Immune System.” Healthline, Healthline Media,  www.healthline.com/health/cold-flu/fun-facts#Stress-damages-your-immune-system;

[7] “How Much Water Do You Need to Stay Healthy?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256;

[8] Person. “Essential Oils for Immunity: Can They Help the Immune System?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/essential-oils-for-immunity.