Importanța somnului pentru o imunitate puternică

Cu siguranță în acest moment fiecare dintre noi întâmpină dificultăți când vine vorba de un somn odihnitor. Fie că ne confruntăm cu mult stres, o disponibilitate permanentă pe care o avem în mediile online, prea puțină activitate fizică sau cu o alimentație incorectă, efectul se vede într-un somn prea puțin odihnitor și posibil, o deficiență imunitară.

Importanța somnului pentru imunitate devine din ce în ce mai evidentă pe măsură ce înțelegem mecanismele corpului nostru și efectele negative ale unui stil de viață nesănătos. Matthew Walker, specialist în știința somnului, relatează faptul că „după o noapte cu doar 4-5 ore de somn, scade cu 70% activitatea celulelor natural killer – principalele mecanisme antivirale ale sistemului imunitar. ”

De ce are somnul importanță pentru o imunitate puternică?

Toate funcțiile și procesele din corpul nostru sunt legate de ritmul circadian. Este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale organismelor vii. În cazul nostru, acest ciclu se mai referă și la ciclul de somn, dar și la procesele metabolice din timpul zilei, când suntem treji. Acest ceas intern ne spune când trebuie să fim obosiți și când în alertă.

Sistemul imunitar este conectat direct la acest ciclu de 24 de ore. Noaptea, când se întunecă, scade în mod natural nivelul cortizolului, hormonul stresului, și se activează secreția de melatonină, hormon care stimulează activitatea sistemului imunitar în timpul somnului. Melatonina acționează și ca antioxidant prin a elimina radicalii liberi și prin a regenera celulele distruse.

În timp ce noi dormim, celulele sistemului imunitar își concentrează eforturile și energia pentru a crea un atac puternic împotriva virusurilor și bacteriilor din organism, care au potețialul de a declanșa o infecție. În plus, somnul stimulează „memorarea” de către anticorpi a diverselor bacterii și virusuri întâlnite, ajutând la fortificarea sistemului imunitar pe termen lung.

În consecință, lipsa somnului are un efect negativ asupra sistemului imunitar. Importanța somnului pentru o imunitate puternică trebuie să devină o prioritate. Din fericire, există o mulțime de remedii naturale pentru un somn odihitor, pe care le poți încerca chiar de azi!

Cum obținem un somn de calitate pentru o imunitate puternică?

1. Crează-ți o rutină când vine vorba de somn

Studiile de specialitate spun că organismul unui adult are nevoie de min. 7-8 ore de somn pe noapte. Așa că organizează-ți activitățile în așa fel încât să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară, și să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață.

2. Folosește suplimente cu efect sedativ și calmant

O metodă foarte ușoară de a obține un somn de calitate este prin a folosi suplimente cu Magneziu sau cu plante cu efect sedativ.

Magneziu Organic este un produs 100% eficient pentru reglarea activității sistemului nervos, reducerea efectelor stresului și inducerea unui somn odihnitor. Asociat cu plante ca Roinița, Valeriana sau extractul de Hamei, calitatea somnului va crește semnificativ.

3. Nu servi cina prea târziu

Încearcă să servești ultima masă a zilei cu 4-5 ore înainte de a merge la culcare pentru ca organismul tău să proceseze în timp util alimentele consumate. De asemenea, este foarte important să eviți consumul de alimente bogate în zahăr sau carbohidrați căci acestea provoacă un surplus de energie care îți va da stări de agitație și îți va fi greu să adormi.

4. Crește rezistența organismului tău la stres

O modalitatea eficientă de a crește rezistența organismului la stres este prin suplimentarea dietei cu adaptogeni. Adaptogenii sunt plante specializate în reducerea efectelor stresului și combaterea oboselii de peste zi. Exemple de adaptogeni: Rhodiola, 5-HTP, Panax Ginseng, Ashwagandha.

5. Nu mai apăsa butonul de „snooze”

Trezirea nu este data de ceas, ci de cortizol! Acest hormon se află la valorile cele mai ridicate dimineața, pentru ca organismulă tău să intre în activtate și să ai energie pentru prima parte a zilei. Așadar, nu mai apăsa butonul de „snooze” când sună ceasul, ridică-te din pat și expune-te la lumină pentru a activa cortizolul.

Indiferent ce alegi pentru a-ți susține rutina de odihnă, nu uitat de importanța somnului pentru o imunitate puternică, în special în apropierea sezonului rece.