Importanța Calciului

Importanța Calciului pentru sănătatea osoasă

Despre importanța calciului și beneficiile acestuia asuprea organismului. Calciul este cel mai abundent mineral din corp și se găsește în cea mai mare parte în oase sau dinți, aproximativ 99%. Restul de 1% se este distribuit în țesuturile moi din corp.

Cu toții avem nevoie de o cantitate destul de mare de Calciu, comparativ cu alte minerale, acesta fiind implicat în mai multe procese biochimice din corp pe lângă asigurarea unei densități osoase optime. Aportul corespunzător de Calciu se traduce prin: oase sănătoase, unghii puternice și dinți lipsiți de carii. Din acest motiv este important să eviți o deficiență de Calciu.

Deficiența de Calciu

În fiecare zi, pierdem Calciu prin piele, unghii, păr, transpirație sau urină. De asemenea, corpul nu poate produce singur Calciu, prin urmare îl obține din alimentație. Persoanele predispuse la deficiențe de Calciu sunt: copii, fetele adolescente sau femeile aflate la menopauză. Din moment ce produsele lactate sunt principalele surse de Calciu, apare o predispoziție și în cazul persoanelor ce adoptă diete vegetariene sau vegane.

Deficiențele de Calciu apar în momentul în care organismul apelează la rezervele de Calciu din oase pentru a-l folosi în alte procese. Corpul este forțat să ia Calciul din oase și să îl folosească pentru funcțiile nervoase, musculare și cardiovasculare în detrimentul sistemului osos.

O deficiență de Calciu se manifestă prin:

  • Oase fragile
  • Risc ridicat de fracturi osoase
  • Osteoporoză
  • Probleme de coagulare a sângelui
  • Epuizare și oboseală
  • Probleme de creștere și dezvoltare în cazul copiilor
  • Probleme cardiace (tensiune arterială și ritmuri cardiace dereglate)

 În astfel de cazuri, dieta trebuie suplimentată prin a consuma alimente bogate in Calciu sau suplimente ce conțin Calciu din surse naturale cu o rata ridicată de absorbție a acestuia în organism.

Vitamina D3 și Vitamina K2 – combinația de supereroi pentru sănătatea sistemului osos

Studiile clinice efectuate în ultimii ani au concluzionat că în procesul de absorbție al Calciului sunt necesare și Vitaminele D3 și K2. Genialitatea acestui parteneriat este dată de capacitatea celor două vitamine de a intensifica absorbția de calciu. Vitamina D3 îmbunătățește asimilarea calciului, în timp ce Vitamina K2 asigură depunerea în mod eficient a acestuia.

Cele două vitamine îmbunătățesc acumularea de osteocalcin în celulele osoase îmbunătățind semnificativ densitatea lor.

Calciu D3

Vitaminele D3 și K2 contribuie și la formarea proteinei Matrix GLA (MGP). Această proteină protejează vasele de sânge de calcificare și previne depunerile de cristal de calciu pe articulații sau organe. Unii cercetători cred că această proteină este cel mai puternic inhibitor al calcificării țesuturilor moi cunoscute în prezent. 

Ca urmare a cercetărilor clinice se recomandă suplimentarea dietei cu un complex Ca-D3-K2:

  • persoanelor cu deficit de Calciu pentru refacerea integrității și densității osoase
  • femeilor aflate la menopauza pentru a preveni pierderile de calciu specifice și osteoporoza
  • în lunile de iarnă sau dacă expunerea la lumina solară este puțină 

Surse naturale vitamine și minerale:

Calciu

Produsele lactate (lapte, iaurt, brânzeturi) sunt principalele surse de calciu în dietă, iar sursele alimentare suplimentare includ anumite legume, anumite soiuri de pește, nucile sau smochinele.

Vitamina D3

Vitamina D3 este produsă în piele atunci când acesta este expusă la razele UV ale soarelui. Foarte puține alimente sunt în mod natural bogate în Vitamina D3, prin urmare, în anumite țări unele alimente și băuturi, cum ar fi margarina, cerealele și sucul de portocale sunt îmbogățite cu vitamina D3.

Vitamina K2

Vitamina K2 se obține din: brânzeturi, carne, gălbenuș de ou, lapte proaspăt, somon, creveți sau soia fermentată.