Din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri obișnuiau să culeagă o mulțime de plante, ierburi, care creșteau sălbatic în jurul lor, pe care le foloseau apoi în tratarea unor boli, sub formă de poțiuni mixte sau ceaiuri. Dintre toate plantele și condimentele pe care le puteți alege pentru aroma lor, multe dintre ele au puternice proprietăți terapeutice. Mai jos este o listă a acestor ierburi și veți fi surprinși să aflați care sunt nenumăratele motive pentru care s-au dovedit a fi atât de puternice.
1. Busuiocul
Regele ierburilor, busuiocul, este una dintre cele mai vechi și populare plante vindecătoare, bazată pe remarcabili fitonutrienți, care aduc beneficii sănătații noastre. Această plantă extrem de apreciată este venerată ca “plantă sfântă” în multe tradiții din întreaga lume. Busuiocul face parte din familia Lamiaceae, numele său științific fiind “Ocimum basilicum” și a fost crescut pentru multe mii de ani în toate zonele tropicale.
Busuiocul este o plantă care vă poate scuti de gaze și are proprietatea de a calma afecțiuni ale stomacului. O posibilă explicație pentru efectul său calmant este un compus numit eugenol, care a demonstrat că ajută la ameliorarea spasmelor musculare. Studiile de laborator sugerează, de asemenea, că acei compuși care se găsesc în busuioc, ar putea ajuta la întreruperea lanțului periculos de factori care pot duce la dezvoltarea cancerului.
- Frunzele de busuioc dețin mai mulți compuși chimici, cunoscuți pentru prevenirea bolilor și proprietăți de susținere a sănătății;
- Frunzele de busuioc sunt compuse din mai multe uleiuri esențiale benefice sănătății, cum ar fi eugenol, citronelol, citral, limonen și terpineol. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii și antibacteriene;
- Busuiocul conține mai multe flavonoide polifenolice, cum ar fi orientină și vicenină. Acești compuși au fost testați în laborator pentru posibila lor protecție antioxidantă împotriva lipidelor induse de radiații din ficat;
- Planta este foarte scăzută în calorii și nu conține colesterol, dar reprezintă o sursă foarte bogată de substanțe nutritive esențiale, minerale și vitamine, care sunt necesare pentru o sănătate optimă;
- Datorită conținutului de vitamina A, busuiocul este cunoscut ca având proprietăți antioxidante și ajută la vedere. De asemenea, vitamina A este necesară pentru menținerea sănătății membranelor mucoase, dar și a pielii. Consumul de alimente naturale bogate în vitamina A s-a dovedit a fi de ajutor corpului în protejarea de cancer la plămâni asupra cavității orale;
- Vitamina K din busuioc este esențială pentru mulți factori coagulanți din sânge și joacă un rol vital în funcția de consolidare a oaselor, ajutând procesul de mineralizare în oase;
- Busuiocul conține o sumă mare de minerale precum: potasiu, mangan, cupru și magneziu. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și fluidelor corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
2. Scorțișoara
Scorțișoara face parte din familia Lauraceae și este un condiment obținut din scoarța interioară a mai multor arbori din genul Cinnamomum, care este utilizat atât în alimentele dulci, cât și sărate. Fizicienii medievali foloseau scorțișoara în medicamente, pentru a trata tusea, răgușeala și durerile în gât. Cine nu iubește aroma scorțișoarei pe plăcinta cu mere? Aceasta este una dintre acele condimente care are un gust fantastic. Însă gustul nu este singurul motiv pentru a iubi scorțișoara și pentru a o păstra la îndemână în bucătăria ta.
- Scorțișoara conține o substanță chimică uleioasă numită cinamaldehidă, care ucide o varietate de boli cauzatoare de bacterii, inclusiv E.coli, Salmonella și Staphylococcus aureus;
- Cercetările arată că scorțișoară este, de asemenea, capabilă să oprească creșterea virusului gripei asiatice. Studiile arată că scoarța de scorțișoară ajută la reglarea ciclului menstrual și are un efect calmant, care ajută la reducerea anxietății și a stresului;
- Cercetătorii de la Universitatea din Texas au demonstrat că scorțișoara poate reduce proliferarea celulelor canceroase, prevenind apariția cancerului și tratarea pacienților care suferă deja de această boală;
- De asemenea, scorțișoara are compuși antiinfecțioși naturali. Conform studiilor, aceasta a fost eficientă în lupta împotriva bacteriilor cauzatoare de ulcer și a altor agenți patogeni;
- Numeroase studii arată că scorțișoara reglează zahărul din sânge, ceea ce o recomandă diabeticilor, dar și bolnavilor de hipoglicemice.
3. Uleiul de cuișoare
Cuișoare este un copac veșnic verde, care produce un boboc de floare cu numeroase proprietăți medicinale. Acesta a fost utilizat pe scară largă în vechile civilizații din India și China și s-a răspândit în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa, în secolele VII și VIII. Chiar și acum, cuișoare este folosit în mai multe feluri de mâncare indiene și chinezești. Beneficiile aduse sănătății de către uleiul de cuișoare sunt atribuite proprietăților sale antimicrobiene, antifungice, antiseptice, antivirale, afrodisiace și de stimulare.
- Uleiul de cuișoare are un conținut de până la 90% eugenol;
- Acest ulei este folosit pentru tratarea unei varietăți de tulburări de sănătate, inclusiv dureri de dinti, indigestie, tuse, astm, dureri de cap, stres și impurități ale sângelui;
- Cea mai importantă și comună utilizare a uleiul de cuișoare este în îngrijirea dentară. Mai multe tipuri de paste de dinti, apă de gură și medicamente de îngrijire orală conțin ulei de cuișoare drept un ingredient important.
- Planta este bogată în minerale precum: calciu, acid clorhidric, fier, fosfor, sodiu, potasiu, vitamina A și vitamina C;
- Cuișoarele se numără, de asemenea, printre condimentele care pot ajuta la utilizarea mai eficientă a insulinei de către corp, reducând astfel zahărul din sânge. Un studiu de laborator a demonstrat proprietatea acestei plante de a accelera vindecarea leziunilor herpetice.
4. Rozmarinul
Rozmarinul este genul de plantă perfectă pentru a o crește într-un ghiveci în bucătăria ta și este una dintre plantele recunoscute pentru beneficiile sale aduse sănătății prin compoziția de fitonutrienți, antioxidanți și acizi esențiali. Rozmarinul aparține familiei Lamiaceae, denumirea sa botanică fiind Rosmarinus officinalis și este considerat a fi originar din regiunea mediteraneeană. Astăzi, el este cultivat în aproape toate părțile ale regiunii mediteraneene și a Asiei Mici, ca o importantă plantă culinară.
- Rozmarinul este una dintre sursele de plante bogate în antioxidanți, care s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea cataractei;
- Conține 19 substanțe chimice cu acțiune antibacteriană, care ajută la combaterea infecțiilor;
- Folosit în mod tradițional pentru a ușura astmul, acest ingredient folosit la gătit are uleiuri volatile care pot reduce constricția căilor respiratorii induse de histamină și alte simptome de alergie;
- Specialiștii în plante sunt de părere că rozmarinul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii de sân, acționând ca un agent natural asupra chisturilor pline cu lichid.
5. Turmericul
Se poate ca turmericul să fie cel mai eficient supliment nutrițional existent, datorită multor studii de specialitate, care arată că are beneficii majore pentru creierul și corpul tău. Turmericul este condimentul care îi oferă culoarea galbenă curry-ului. Acesta a fost utilizat în India pentru mii de ani ca și condiment și ca plantă medicinală. Recent, știința a descoperit faptul că turmericul chiar conține compuși cu proprietăți medicinale. Curcumina este cel mai important ingredient activ din turmeric și are puternice efecte antiinflamatorii, fiind și un puternic antioxidant.
- Are efecte semnificative în ameliorarea artritei reumatoide și a sindromului de tunel carpian;
- Conține vitaminele A, C și E, ce previn cataracta;
- Scade colesterolul;
- Deteriorarea oxidativă este considerată a fi unul dintre mecanismele din spatele îmbătrânirii și a multor alte boli ;
- După multe decenii de cercetări, se pare că bolile cardiace sunt incredibil de complicate și există câțiva factori care contribuie la aceasta. Curcumina din turmeric îmbunătățește funcția endoteliului, care este ”căptușeala” vaselor de sânge;
- Există diferite forme de cancer, care au mai multe puncte în comun, unele dintre ele putând fi ameliorate de suplimentul de curcumină. Cercetătorii au studiat curcumina ca o plantă benefică în tratamentul cancerului. Ea poate opri dezvoltarea cancerulu și răspândirea acestuia la nivel molecular.
6. Salvia
Se presupune că salvia își originea în Siria sau în Europa Centrală și de sud-vest, unde încă poate fi găsită în sălbăticie. Uleiul său esențial recunoscut este încă folosit în produsele cosmetice și industria parfumurilor ca un fixator și este cultivat pentru aceste industrii în Franța și Rusia. Acesta este un membru al familiei salviei și este strâns legată de salvia pe care o folosim de obicei în bucătărie. Salvia poate fi utilizată în exact același mod, dacă o creșteți în grădina dumneavoastră sau dacă știți unde crește în sălbăticie.
- Uleiurile găsite în salvie sunt atât antiseptic, cât și antibiotice , astfel încât ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor;
- Salvia este eficace pentru simptome ale menopauzei, transpirații nocturne și bufeuri, datorită acțiunii sale estrogenice;
- Există, de asemenea, dovezi convingătoare că salvia poate fi valoroasă pentru bolnavii de diabet, pentru care insulina nu funcționează atât de eficient precum ar trebui;
- Studiile de laborator arată că salvia poate impulsiona acțiunea insulinei.