Hipotiroidism: remedii naturale, simptome, cauze

Tot mai des suntem surprinși de cât de mult ne influențează stilul de viață sănătatea. La fel se întâmplă și în cazul hipotiroidismului. Din fericire, este o afecțiune reversibilă, care se poate remedia și îmbunătății prin dietă și remedii naturale.

Parcurge alături de noi acest articol și vei afla informații cheie despre hipotiroidism, remedii naturale, simptome, cauze și multe altele

Ce este tiroida?

Glanda tiroidă este o glandă endocrină, care are formă de fluture și se află situată la limita dintre laringe și trahee. Rolul tiroide pentru sănătatea noastră este destul de complex, acest organ fiind responsabil pentru: reglarea temperaturii corpului, menținerea greutății corporale optime, menținerea pulsului și a tensiunii arteriale, reglarea ritmului cardiac, buna funcționare a sistemului nervos, fertilitate sau controlul colesterolului. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile principale ale glandei tiroide.

Glanda tiroidă îndeplinește rolurile mai sus menționate prin secreția a doi hormoni care acționează în primul rând pentru a transforma substanțele nutritive în energie:

  • Tiroxina (denumit T4)
  • Triiodotironina (denumit T3)

Hipotiroidismul este o afecțiune la nivelul glandei tiroide, care apare atunci când tiroida nu eliberează suficienți hormoni tiroidieni. În mod normal, tiroida secretă hormoni esențiali pentru mai multe funcții biologice din corp. Așadar, orice dezechilibru la nivelul tiroidei va avea repercusiuni asupra mai multor organe și sisteme din organismul nostru.

Cauzele hipotiroidismului:

O dietă precară în nutrienți esențiali pentru tiroidă

Iodul și seleniul sunt nutrienți cheie pentru buna funcționare a glandei tiroide. Este nevoie de acești nutrienți pentru a stimula producția celor doi hormoni tiroidieni T3 și T4. Spre exemplu, o deficiență severă de seleniu, stopează activitatea unor enzime cu efect antioxidant, benefice pentru reducerea inflamației și controlul stresului oxidativ.

Un dezechilibru hormonal

Glanda pituitară este cea care secretă hormonul de stimulare tiroidiană (THS). Acest hormon controlează eliberarea de hormoni tiroidieni. Un dezechilibru la nivelul glandei pituitare va afecta implicit și tiroida.

Expunerea la anumite medicamente

În unele cazuri, consumul anumitor medicamente afectează funcționalitatea tiroidei și secreția de hormoni. Acest lucru se întâmplă adesea la pacienții care au urmat tratamente oncologice puternice, care au probleme cu inima sau afecțiuni neuro-psihiatrice.

Un nivel ridicat de stres emoțional

Stresul influențează direct secrețiile hormonale și promovează inflamația. Stresul crește nivelul de cortizol și adrenalină, doi hormoni care pot agrava afecțiunile tiroidiene, cum ar fi: un nivel redus de energie, stări afective negative, nivel scăzut de concentrare, creștere în greutate sau probleme de somn.

Un stil de viață sedentar

O dietă echilibrată, combinată cu exerciții fizice regulate va ajuta la controlul stresului și la echilibrarea secrețiilor hormonale. În plus, va asigura un somn de calitate, o greutate corporală sănătoasă și va reduce impactul factorilor de risc pentru hipotiroidism.

Simptome ale hipotiroidismului:

  • Oboseală
  • Depresie și anxietate
  • Creștere inexplicabilă în greutate
  • Probleme de fertilitate
  • Gută
  • Senzația de frig
  • Constipație
  • Dureri musculare
  • Inflamație articulară
  • Căderea părului
  • Dificultăți de respirație
  • Ciclu menstrual neregulat
  • Sistem imunitar slăbit

Remedii naturale pentru hipotiroidism:

Multe remedii naturale pentru hipotiroidism sunt ușor accesibile și se pot integra rapid în stilul de viață al persoanelor care au hipotiroidism. Dieta, sportul și remediile naturale sunt cheia.

Dietă pentru hipotiroidism

Anumite alimente pot simula activitatea glandei tiroide, deci este bine să le incluzi în dieta ta: pește bogați în Omega3, algele marine, alimente bogate în probiotice (chefir, iaurt etc.), alimente bogate în fibre, fructe și legume bogate în antioxidanți.

L-tirozina

L-tirozina este un este un aminoacid aromatic neesențial, sintetizat de organism și folosit de acesta ca precursor al hormonilor glandei tiroide. Deși, L-tirozina este considerată un element neesențial, pentru că organismul îl produce singur, ea nu se poate metaboliza fără un aport proteic corect. Așadar, poate exista un deficit de L-tirozină, și implicit de hormoni tiroidieni, din cauza unui aport scăzut de proteine din alimentație.

L-tirozina obținută în mod natural din cheratină asigură un aport suplimentar în organism, ea fiind folosită direct pentru producția hormonilor tiroidieni: tiroxină (T4) și triiodotironină (T3). Aportul de L-tirozină crește semnificativ capacitatea cognitivă, vigilența mentală și tonusul psihic, în special în perioadele de stres cronic și oboseală.

Ashwagandha

Ashwagandha este o plantă adaptogenă folosită în mode special pentru a combate efectele stresului și pentru a crește rezistența organismului în situații de stres. Puțini știu că Ashwagandha influențează și secreția de hormoni tiroidieni. Ashwagandha acționează direct pentru a stimula producția hormonului tiroidian T3, care asigură nivelul de energie și stimulează arderea grăsimilor. Ashwagandha induce și producția de hormonului tiroidian T4, iar prin efectul antioxidant, reglează secreția sa excesivă pentru a păstra echilibrul dintre cei doi hormoni.

Iod

În organism Iodul se distribuie mai multor organe precum tiroidă, sâni și glandele mamare, dar și țesuturilor din glandele adrenale, timus, ovare, hipotalamus sau glanda pituitară. Aportul de Iod în organism este esențial pentru a produce și a elibera hormonii tiroidieni T3 și T4. 

 „Iodul este printre cei mai siguri nutrienți esențiali și se poate administra în cantități de 100.000 de ori mai mari decât doza optimă recomandată.” conform Dr. D. Brownstein. În terapiile sale pentru tratamentul deficiențelor de Iod, Dr. D. Brownstein a administrat până la 50 de mg (50.000 mcg) pe zi de Iod, restabilind la normal valorile serice de Iod în 3 luni.

Seleniu

Știm că Iodul este necesar pentru producția hormonului T4. Acesta se convertește ulterior, în forma sa biologică activă, T3. Dar, acest lucru se poate întâmpla numai în prezența unui alt mineral esențial: Seleniu. Seleniul are și proprietăți antioxidante puternice, protejând tiroida de stresul oxidativ, iar în cazul afecțiunilor autoimune, reduce numărul de anticorpi care pot ataca tiroida.

Complexul de vitamine B

Vitaminele din complexul de B-uri contribuie activ la reducerea nivelului de stres, a oboselii, a extenuării și la îmbunătățirea capacității de concentrare. Pentru persoanele cu disfuncții tiroidiene, B-urile aduc o susţinere în plus pentru a hrăni întregul organism și pentru a reduce simptomele asociate problemelor de tiroidă. De exemplu, în caz de hipotiroidism, dau un plus de energie, reglează activitatea sistemului imunitar, stimulează metabolismul și protejează celulele de stresul oxidativ.

Tirofix prospectCând tiroida ta e bine, și tu ești bine!

Produsul Tirofix are o compoziție unică, din surse superioare naturale atent selecționate pentru a livra un produs eficient și complet pentru echilibrul tiroidian. Ingredientul de bază L-tirozină, a fost atent combinat cu alte extracte naturale, frecvent folosite de specialiști medicali pentru problemele tiroidiene: Ashwagandha, Alga Fucus, Guggul, Schizandra, Bacopa monnieri sau Centella asiatica. Iar pentru completarea efectelor s-au introdus și minerale și vitamine esențiale tiroidei: vitaminele din complexul B, Magneziu si Seleniu. 

Astfel, Tirofix reunește remedii naturale pentru hipotiroidism esențiale pentru a reface secrețiile hormonilor tiroidieni și pentru a accelera metabolismul.