lectura de 8 minute
Peste 45% din populația adultă a României suferă de hipertensiune arterială. Potrivit unul studiu recent efectuat de Societatea Română de Hipertensiune.
Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii. Presiunea arterială are două componente de care trebuie să se țină cont: sistolică – presiunea exercitată de coloana de sânge asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă și cea de-a doua, diastolică – presiunea exercitată de coloana de sânge asupra pereților arteriali atunci când inima se relaxează.
Ce este hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea arterială (HTA) se referă la creșterea presiunii arteriale, adică forța cu care sângele circulă prin artere este în mod constant mai mare decât valorile normale.
Valorile optime ale tensiunii arteriale sunt:
- Tensiune Optimă – tensiunea sistolică sub 120 mmHg și tensiunea arterială diastolică sub 80 mmHg
- Tensiune Normală – tensiunea arterială sistolică între 121 – 129 mmHg și tensiunea arterială diastolică între 80 – 84mmHg
- Tensiune Normală înaltă – tensiunea arterială sistolică între 130 – 139 mmHg și tensiunea arterială diastolică între 85 – 89mmHg
Valorile care cresc peste aceste limite se încadrează la hipertensiune arterială, clasificate astfel:
- Hipertensiune arterială grad 1 – tensiunea arterială sistolică între 140 – 149 mmHg și tensiunea arterială diastolică între 90 – 99mmHg
- Hipertensiune arterială grad 2 – tensiunea arterială sistolică între 160 – 179 mmHg și tensiunea arterială diastolică între 100 – 109mmHg
- Hipertensiune arterială grad 3 – tensiunea arterială sistolică mai mare de 180mmHg și tensiunea arterială mai mare de 100mmHg
- Hipertensiune sistolică izolată – tensiunea arterială sistolică mai mare sau egală cu 140mmHg și tensiunea arterială diastolică mai mică de 90mmHg.
Cauzele hipertensiunii arteriale
Valorile tensiunii arteriale sunt influențate de mai mulți factori, precum:
Vârsta
– persoanele cu vârsta de peste 50 ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială
Stil de viață sedentar
– lipsa activiății fizice contribuie la creșterea prevalenței hipertensiunii arteriale, iar pacienții care fac exerciții fizice sau alte tipuri de activitate fizică își reduc riscurile de accident vascular cerebral, infarct miocardic și mortalitate din cauză cardiovasculară
Greutatea
– supraponderalitatea și obezitatea favorizează apariția hipertensiunii arteriale, întrucât sângele se deplasează mai greu în întreg organismul, presiunea aplicată fiind cu mult crescută față de valorile optime.
Consumul excesiv de alcool si tutun
– medicii recomandă limitarea consumului de alcool, deoarece consumul excesiv poate crește tensiunea arterială
Condițiile de sănătate existente
– multe alte boli prezente în organism influențează tensiunea arterială, precum diabetul, aritmiile, problemele hormonale și cele de metabolism.
Simptomele de hipertensiune arteriala
Mai jos îți vom prezenta simptomele de hipertensiune arterială. Citește în continuare și află dacă și tu ar trebui să îți măsori valorile tensiunii arteriale.
Simptomele care însoțesc cel mai frecvent valorile tensionale crescute sunt reprezentate de:
- Cefalee occipitală
- Zgomote în urechi – acufene
- Tulburări vizuale – fosfene
- Greață și vărsături
- Amețeală
- Hemoragii nazale
- Palpitații
Forme clinice de hipertensiune arteriala
Hipetensiunea esențială
– (sau primară) este o afecțiune asociată cu tensiunea arterială crescută. Majoritatea cazurilor de hipertensiune arterială sunt clasificate ca hipertensiune primară și au cauze esențiale necunoscute.
În schimb, au fost identificați o serie de factori de risc, precum: obezitatea sau supraponderalitatea și factorul genetic.
Hipertensiunea secundară
– este cauzată de afecțiuni ale rinichilor, arterelor sau ale sistemului endocrin. De asemenea, poate apărea și în timpul sarcinii.
Un număr de condiții pot provoa hipertensiunea secundară, printre care:
- Complicații ale diabetului
- Boala de rinichi cu chisturi multiple
- Boala glomerulară – rinichii elimină deșeurile și sodiul folosindu-se de filtre, numite glomeruli. În cazul bolii glomerulară, aceste filtre se umflă și nu mai funcționează optim
- Probleme tiroidiene
- Apneea în somn
- Medicamentele care tratează alte boli și prezintă efecte secundare.
Hipertensiunea refractară
– se definește drept hipertensiune persistentă în ciuda aplicării metodelor terapeutice disponibile
Hipertensiunea malignă
– reprezintă puseuri de tensiune cu valori foarte mari (peste 180 / 120 mmHg), capabile să destabilizeze profund echilibrul hemodinamic al organismului.
Ce complicații pot apărea în cazul hipertensiunii arteriale?
În cazul în care hipetensiunea arerială rămâne netratată, pot apărea o serie de afecțiuni care provoacă daune grave organismului. Printre acestea, se numără:
Artere deteriorate
– arterele sănătoase sunt puternice și elastice, netede pe interior, pentru a facilita curgerea normală a sângelui spre organe și țesuturile vitale. Hipertensiunea arterială afectează arterele, provocând:
- Îngustarea și daunele arterelor – interiorul vaselor de sânge își pierde califelarea, provocând astfel boala numită arterioscleroză. Grăsimile se depozitează pe pereții arterelor, provocând de la dureri în piept, la atac de cord, insuficiență cardiacă, insuficiență renală.
- Anevrismul – presiunea constantă exercitată asupra arterelor poate cauza dilatarea pereților și formarea de protuberanțe – un anevrism
Afecțiuni ale inimii
– inima pompează sânge în întreg corpul, iar în caz de hipertensiune netratată, aceasta poate fi afectată în diverse moduri, precum:
- boala arterială coronariană – afectează arterele care furnizează sânge pentru mușchiul inimii. Dacă acestea sunt îngustate, sângele nu poate curge optim, cauzând astfel dureri în piept, aritmii sau un atac de cord.
- Hipertrofie ventriculară stângă – inima este forțată să funcționeze mai mult pentru a pompa sângele în corp, ventriculul stâng devenind, din cauza muncii suplimentare, rigid. Această afecțiune crește riscul de infarct miocardic, insuficiență cardiacă sau chiar moarte subită. Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității în lume.
Creier deteriorat
– asemenea inimii, creierul depinde de circulația optimă a sângelui. În cazul hipertensiuniia arteriale netratate, pot fi cauzate numeroase probleme, precum:
- Atacul cerebral – apare atunci când o parte a creierului este privată de oxigen sau alți nutrienți, iar celulele încep să moară. Hipertensiunea arterială netratată duce la slăbirea vaselor de sânge și la producerea cheagurile de sânge în artere.
- Atacul ischemic tranzitor – cauzat de o scurtă întrerupere a circulației sanguine în creier – cauzat de un cheag de sânge sau a aterosclerozei.
- Demența – este o boală a creierului manifestată prin probleme de gândire, vorbire, înțelegere, memorie, mișcare sau de vedere. Demența vasculară este cauzată de subțierea sau blocarea arterelor care transportă sânge spre creier.
Hipertensiunea arterială în timpul nașterii
– această boală afectează 6-7% din sarcini și poate produce preeclampsie, mai ales dacă apare în fazele incipiente ale sarcinii. Aceasta este diagnosticată atunci când valoarea este egală sau depășește 140 / 90 mmHg. În majoritatea cazurilor, valorile tensiunii revin la normal după 6 săptămâni de la naștere.
Monitorizarea hipertensiunii arteriale
Măsurarea și monitorizarea tensiunii arteriaale este foarte importantă și se poate realiza prin intermediul a trei metode:
- În cadrul cabinetului medical – prin utilizarea unui dispozitiv validat, pacientului în poziție șezândă i se măsoară tensiunea arterială. După 5 minute, această procedură se repetă într-un mediu liniștit, cu brațul întins și susținut. Procedura se repetă în cazul diferențelor mai mari de 20mmHg între cele două brațe, precum și în cazul valorilor mai mari de 140 / 90 mmHg.
- Măsurarea ambulatorie (Holter) – se realizează prin măsurarea tensiunii arteriale timp de 24 ore.
- Măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu – prin utilizarea unui dispozitiv validat se vor realiza câte 2 măsurători la interval de un minut, persoana fiind în poziție șezută.
Cum puteți preveni hipertensiunea arterială?
Apariția hipertensiunii arteriale nu este o normalitate, cu toate că se estimează că în următorii ani, peste 60% din populația globului va suferi de hipertensiune. Află cum poți preveni această boală, astfel încât și tu să ai o tensiune normală:
- Redu consumul de sare sub 5g / zi
- Adoptă o dietă echilibrată, cu puține grăsimi și carne roșie, bogată în legume, fructe, cereale integrale
- Asigură-te că nu ai deficiențe de potasiu, calciu și magneziu
- Limitează consumul de alcool, nicotină și cofeină
- Mențiune greutatea corporală optimă
- Asigură-te că ai un stil de viață activ, în care exercițiile fizice fac parte din rutina zilnică
Tratament pentru hipertensiune arterială
Obiectivele tratamentului în hipertensiunea arterială constau în: scăderea valorilor tensionale, menținerea constantă a valorii acesteia, prevenirea și reducerea complicațiilor hipertensiunii arteriale cronice.
Tratamentul medicamentos
– liniile directoare europene recomandă în mod egal cinci clase de medicamente antihipertensive. Acestea includ inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocante ale receptorilor angiotensinei (BRA), beta – blocante (BB), blocante ale canalelor de calciu (BCC) și diuretice (tiazidice și diuretice asemănătoare tiazidei).
Suplimentele naturiste – Tratament naturist cardio-vascular
– Herbagetica a creat o întreagă gamă care susține sănătatea inimii tale, gama CARDIO-VASCULAR – suplimente 100% naturale, sigure, cu efecte garantate, pentru ca tu să te bucuri din nou de valori optime ale tensiunii arteriale.
Arjuna CardioForte Herbagetica este un remediu cheie pentru sănătatea inimii, recomandată ca tonic cardiac în tratamentul afecțiunilor coronariene, insuficienței cardiace, hipercolesterolemiei. Arjuna CardioForte scade tensiunea arterială, reduce inflamația care provoacă formarea plăcii în artere și asigură un nivel sănătos al lipidelor din organnism.
Aspirina Naturală CardioPrim este un excelent adjuvant în insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, palpitații, reducând riscul de infarct miocardic și repetarea acestuia, menținând circulația sângelui la nivelul vaselor de sânge ale inimii.
Aspirina Naturală CardioPrim asigură doza sigură zilnică necesară în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Aceasta este îmbogățită cu trei extracte dedicate sănătății inimii tale: salcie albă, păducel și talpa gâștei, fiind un ajutor de nădejde în insuficiența cardiacp, hipertensiune arterială, palpitații și boala coronariană.
Al treilea produs Herbagetica cheie în susținerea sănătății inimii este Reglatens, o formulă complexă care înglobează 4 extracte standardizate cu o acțiune intensă de reglare și stabilizare a tensiunii cardiace. Extractul de Talpa gâștei este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru reducerea tensiunii arteriale. Extractul de Păducel are un efect reglator asupra tensiunii arteriale. Extractul de Mătase de porumb ajută la scăderea presiunii arteriale. Valeriana este un excelent adjuvant în cardiopatia ischemică, angina pectorală, hipertensiune arterială, tahicardie, palpitații.
Schimbarea stilului de viață
Orice tip de tratament pentru hipertensiune arterială ai adopta, este important să ții minte că, pentru a beneficia de rezultatele dorite, este nevoie să adopți un stil de viață echilibrat. Asta înseamnă să ai grijă de modul în care te hrănești și ce consumi (oferă întâietate fructelor, legumelor neprocesate termic, elimină prăjelile în favoarea mâncărurilor preparate la cuptor), să reduci consumul de alcool, nicotină și cafea, să îți creezi un obicei în a efectua exerciții fizice zilnic.
Stresul, boala secolului XXI, a devenit parte integrantă din viața celor mai mulți dintre noi. Expunerea constantă la factori stresanți are, cu siguranță, o influență majoră asupra sănătății inimii tale.
De asemenea este important să acordați atenție menținerii tensiunii arteriale pe timp de vară, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și cu ajutorul suplimentelor alimentare potrivite.
Și tu poți combate hipertensiunea arterială printr-o serie de ajustări pe care le poți face chiar începând de astăzi! Rutina ta zilnică de sănătate poate începe acum. Suplimentele Herbagetica sunt chiar aici, pregătite să îți susțină drumul către tensiunea arterială optimă, la un click distanță. Comandă-le acum!