Medicina străveche Ayurveda reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene, cea despre care se spune că ajută pe toată lumea și vindecă toate bolile. În Ayurveda, ghimbirul este cunoscut drept un remediu natural, adjuvant în indigestie, greață, crampe de stomac și diaree. Pe lângă gustul pe care îl adaugă mâncărurilor, ghimbirul a demonstrat în timp proprietăți ce reduc durerea și inflamațiile.
Pe lângă acestea, ghimbirul este un bun detoxifiant, stimulează circulația sângelui și este considerat cel mai bun remediu în problemele respiratorii. În India, ghimbirul este folosit fără doar și poate, în fiecare zi. De asemenea, infuzia de ceai de ghimbir este preferatul antidot al acestora, pentru a combate răceala și gripa. Se spune în medicina Ayurveda că oricine ar trebui să mănânce ghimbir înainte de masa de prânz și cină, pentru a spori digestia.
Însă, pe lângă efectul său asupra imunității, ghimbirul ne vine în ajutor și în alte situații, cum ar fi:
- În cazul lipsei poftei de mâncare, mănâncă ghimbir proaspăt înainte de prânz, pentru a spori apetitul și pentru a accelera arderile din organism.
- Ghimbirul îmbunătățește absorția și asimilarea de nutrienți esențiali din corp.
- Ghimbirul curăță canalele microcirculatorii din corp, incluzând sinusurile pisăloage, ce au tendința de a se ivi din când în când.
- Ai crampe și suspini datorită stomacului? Mănâncă ghimbir.
- Ai suferit de curând o operație? Mestecă ghimbir după operație, pentru a preveni apariția grețurilor.
- Te dor articulațiile? Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ghimbirul te scutește de dureri. Tot ce trebuie să faci este să torni ulei de ghimbir în cadă, atunci când faci baie.
- Bea ceai de ghimbir pentru a scăpa de congestia din gât și cea nazală. Iar atunci când este frig afară, un ceai fierbinte este și mai bine venit!
Câteva metode de a include ghimbirul în alimentația ta:
1.Ceaiul de ghimbir
-întărește sistemul imunitar
-grăbește vindecarea, când este cazul
-netezește iritațiile stomacului
-are un impact favorabil asupra sistemului nervos
-stimulează circulația
-stimulează funcția intestinală, calmează flatulențele
-te va încălzi mai tare decât orice pătură
Ingrediente: 1 bucată de ghimbir proaspăt (2-3 cm lungime), 1 litru de apă, 2 linguri de miere, 1 lămâie.
Preparare: decojește ghimbirul și taie-l în bucățele. Pune-l într-un bol la fiert și înmoaie-l în apă. Fierbe rădăcina aromată cel puțin 15-20 minute la foc mic, după care ia ghimbirul de pe foc și lasă-l deoparte timp de 5 minute. Strecoară lichidul și apoi îndulcește-l cu miere și adăugă lămâie, după gust.
2. Ghimbir în fresh de fructe
Rade puțină rădăcină de ghimbir și adaug-o în storcătorul de fructe, pe lângă morcovi, mere și poate puțină zeamă de lămâie, după gust. Acest suc de fructe, pe lângă faptul că este delicios, este și foarte benefic.
3. Desert cu ghimbir
Oricât de puțin ghimbir ai adăuga peste desertul tău preferat, este binevenit. Noi îți dăm o idee: rade puțin ghimbir peste căpșunile sorbet sau peste vanilla panna cotta. Nici nu e nevoie să menționăm ce gust minunat va avea.
4. Și nu în ultimul rând, în meniurile tale obișnuite
Sursă: http://www.foodmatters.tv/articles-1/10-healing-benefits-of-ginger