Ghid rapid despre beneficiile Vitaminei D3

Dacă nu trăieşti într-o zonă tropicală sau dacă nu iei proactiv suplimente cu Vitamina D3, atunci cu siguranță ai o deficiență a acestei vitamine. Deși, la nivel global există multiple campanii de informare și educare cu privire la importanța Vitaminei D3, adevărul este că deficiența de Vitamina D3 persistă. Pentru că are un rol esențial în foarte multe procese biologice din corp, îți prezentăm un ghid rapid despre beneficiile Vitaminei D3.

Ce este vitamina D3?

Vitamina D3 este și o vitamină, dar și un neurohormon. Supranumită „vitamina soarelui”, vitamina D pătrunde în organismul nostru prin expunerea pielii la lumina solară. Se convertește într-o formă utilizabilă când se combină cu colesterol, devenind colecalciferol, adică Vitamina D3.

Ghid rapid despre beneficiile Vitaminei D3

Deși toți nutrienții sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru, vitamina D3 acționează asupra mult mai multor sisteme, de la imunitar, la muscular, endocrin, nervos sau cardiovascular.

Susține sistemul imunitar

Vitamina D3 intervine asupra celulelor imunitare T care sunt activate pentru a combate virusurile și bacteriile. Celulele T conțin receptori ai Vitaminei D3, ceea ce înseamnă că eficiența lor se atinge doar în prezența acestei vitamine. Drept urmare, o carență a vitaminei D3 este asociată cu un sistem imunitar slăbit predispus la infecții. Vitamina D3 activează și un tip de peptide cu efect antimicrobian și permite eliminarea bacteriilor înainte de declanșarea infecției.

Asigură integritatea și densitatea osoasă

Vitamina D3 promovează absorbția Calciului și asigură cantitățile normale de Calciu și Fosfor în sânge, esențiale pentru mineralizarea oaselor. În urma metabolizării Vitaminei D3 în ficat rezultă un nou compus, calcidiol. Calcidioul este o formă activă a Vitaminei D3 care intervine direct asupra formării oaselor.

Vitamina D3 se asociază foarte bine cu vitamina K2 pentru a distribui uniform și benefic Calciul în oase, prevenind formarea de blocaje arteriale și boli cardiovasculare.

Reduce efectele adverse ale inflamației

Inflamația este bună atunci când se declanșează în mod natural ca acțiune a sistemului imunitar. Dar, când inflamația ajunge la un nivel cronic crește semnificativ riscul de dezvoltare al unor boli grave: depresie, demență, boli cardiovasculare etc.

Vitamina D3 asistă în controlul inflamației prin a modula eliberarea de citokine, substanțe responsabile pentru declanșarea inflamației în corp.

Susține funcționalitatea tiroidei

Există din ce în ce mai multe informații cu privire la legătura dintre Vitamina D3 și sănătatea tiroidei. În cazul tiroidei autoimune, Vitamina D3 reduce nivelul de anticorpi care afectează tiroida. Iar, în caz de hipotiroidism s-a observat că administrarea de Vitamina D3 ajută și la stimularea secreției hormonilor tiroidieni.

Poate preveni simptomele depresive și stările anxioase

Multiple studii clinice axate pe a înțelege cum se manifestă depresia în organism au scos la iveală o strânsă legătură între depresie și deficiența de Vitamina D3. Persoanele cu predispoziție pentru depresie sau care suferă de tulburări afective au fost depistate cu carențe de Vitamina D3. Acest fapt ar explica de ce apar stările de astenie în lunile cu puțin soare.

Stările depresive și anxioase se declanșează atunci când apare un dezechilibru de comunicare între diverse zone ale creierului care controlează starea de spirit și comportamentul. Vitamine D3 previne declanșarea depresiei pentru că acționează ca neurohormon, neurotransmițător și neuroprotector, astfel asigură funcționarea normală a sistemului nervos.

De câtă vitamina D3 avem nevoie?

  • Pentru carențe ușoare și menținerea unui nivel optim de Vitamina D3 la adulți se recomandă: 3.000 UI vit D3 /zi

Vezi Detrix Vitamina D3 3.000 UI

  • Pentru carențe majore de Vitamina D3 care se manifestă și în asociere cu boli severe, precum: afecțiuni oncologice, autoimune, neurodegenerative, diabet, afecțiuni tiroidiene, depresie, lucrări dentare ce necesită adiției de os; se recomandă între 5.000 UI -10.000 UI/zi

Vezi Detrix Forte Vitamina D3 5.000 UI

Cum se măsoară nivelul de Vitamina D3?

Nivelul de Vitamina D3 se măsoară printr-un test de sânge al valorilor de 25-OH Vitamina D (25 hidroxi vitamina D), a cărui valoare optimă este de 60 mcg/L.

Top aspecte de reținut despre Vitamina D3

  1. Persoanele care trăiesc în emisfera nordică au o predispoziție ridicată pentru deficiența de Vitamina D3. La fel și persoanele care petrec foarte mult tip în spații închise
  2. Valoarea optimă pentru Vitamina D3 este de 60 mcg/L 25-OH Vitamina D în sânge
  3. Cea mai bună sursă de Vitamina D3 este lumina soarelui
  4. Următoare sursă ca eficiență pentru aportul de Vitamina D3 o reprezintă suplimentele cu colecalciferol, extras din lanolină
  5. Deficiența de Vitamina D3 se asociază cu multiple afecțiuni: boli inflamatorii, sindrom metabolic, boli cardiovasculare, depresie, demență, deficiențe imunitare, probleme de fertilitate, probleme de dezvoltare la copii și în sarcină.