Floarea pasiunii sau Passiflora este o plantă cățărătoare, care poate ajunge până la 5 – 6 metri înălțime.

Passiflora are fructe comestibile, bogate în vitamina C și care se folosesc în special la prepararea unor sucuri exotice cu numeroase virtuți terapeutice. Această plantă și-a câștigat renumele și datorită frumuseții florilor, fiind cultivată și în scop decorativ, în grădini sau în ghivece.

Principalele beneficii

1. Tratează insomnia

Passiflora este unul dintre cele mai bune anxiolitice şi somnifere, fiind un preţios adjuvant contra anxietăţii, atacurilor de panică, insomniei şi a tulburărilor conexe. Spre deosebire de somniferele de sinteză, această plantă induce un somn uşor, cu vise liniștite, cu respiraţie normală şi uşoară. Extractul de Passiflora funcţionează şi în cazul pacienţilor anxioşi, care se trezesc din cauza coşmarurilor şi apoi nu mai pot adormi ori care adorm cu dificultate din cauza stresului şi a tensiunii psihice.

2. Tratează anxietatea

Extractul de Passiflora este cunoscut drept unul dintre cele mai bune produse naturale pentru combaterea nervozităţii, a anxietăţii (a stărilor de teamă fără un motiv aparent), a atacurilor de panică, a instabilităţii emoţionale. 

3. Adjuvant în Parkinson

Această plantă reduce spasmele, precum și unele manifestări de tip isteric, specifice acestei afecțiuni degenerative.

4. Combate accesele de furie și comportamentul violent

Passiflora ajută la diminuarea iritabilității, favorizând instalarea unei stări de calm și liniște interioară.

Sub supraveghere medicală, acest tratament este favorabil și în cazul copiilor și adolescenților violenți.

5. Adjuvant în epilepsie

Datorită efectului calmant și de relaxare, acest remediu este folosit cu succes în medicina tradițională pentru reducerea crizelor de epilepsie.

6. Adjuvant în astm

Passiflora facilitează respirația și previne declanșarea crizelor de astm.

 

7. Hipertensiune și tahicardie

Acest remediu este eficient în cazul în care hipertensiunea sau tulburările de ritm cardiac apar pe fondul emoțiilor negative, precum frici, furie.

8. Sindrom premenstrual

Floarea pasiunii este un remediu natural și în cazul sindromului premenstrual, având o acțiune calmantă și de relaxare a organismului. Astfel, ameliorează spasmele menstruale, combate durerile de cap, reduce apetitul exagerat pentru dulciuri.

9. Efect afrodisiac

Passiflora este și un afrodisiac natural, datorită unei substanțe pe care o conține, numită crisina. Această substanță mărește nivelul de testosteron, fiind astfel benefică în cazul bărbaților.

 

Știați că…

Triburile indigene din Amazon utilizau frunzele de Passiflora pentru efectul lor sedativ şi de calmare a durerilor, iar fructele pentru proprietăţile tonicardiace şi antitusive?

Descoperă întreaga gamă de produse, care au în compoziția lor Floarea pasiunii