Pe cât de mare, pe atât de multe responsabilităţi are. Ficatul îndeplineşte peste 500 de funcţii diferite, fiind un adevărat filtru al organismului. Se poate regenera singur (chiar dacă numai 25% din el este sănătos, acesta se poate reface în întregime), însă având în vedere că de multe ori este expus virusurilor, toxinelor şi bolilor, ficatul necesită un ajutor din când în când.

Ficatul în medicina ayurvedică

În medicina ayurvedică ficatul este considerat un organ de foc sau organ pitta. Disfuncţia acestuia este exprimată de obicei prin simptome pitta, cum ar fi inflamaţia, aciditatea sau infecţia. Ficatul găzduieşte enzime care digeră elementele din hrana noastră în forme care hrănesc direct cele cinci organe de simţ (ochi, urechi, nas, gură, piele). Substanţele nocive pentru ficat pot fi recunoscute prin proprietăţile toxice şi de încălzire a corpului: alcoolul, alimentele prăjite şi uleioase. Suprimarea emoţiilor, cum ar fi furia, gelozia, are acelaşi potenţial toxic ca şi substanţele chimice.

Medicina ayurvedică recomandă un program de detoxifiere la fiecare schimbare de anotimp, mai ales la începutul primăverii pentru a elimina toxinele acumulate pe timpul iernii şi la începutul toamnei pentru a elimina excesul de pitta acumulat pe parcursul luniilor fierbinţi de vară.

 Ficatul în medicina tradiţională chineză

În medicina tradiţională chineză ficatul este unul din cele mai importante organe. Este organul responsabil de buna circulaţie a qi (energia vitală care controlează funcţiile organismului prin meridiane) în tot corpul, iar orice perturbare a funcţiilor sale afectează alte organe. Rolul ficatului este acela de a pune în mişcare energia şi sângele, astfel încât celelalte organe să funcţioneze în parametrii normali.

Stagnarea fluxului qi în ficat perturbă fluxul emoţional, producând sentimente de frustrare sau furie, sentimente ce pot duce la apariţia unor disfuncţii la nivelul ficatului.

 Primul ajutor din natură

  • Armurariu: este considerat un remediu eficient pentru regenerarea ficatului şi protejarea acestuia de acţiunea infecţiilor virale şi a intoxicaţiilor alcoolice sau de altă natură. Contribuie la întărirea structurii membranelor exterioare ale celulelor hepatice.
  • Spirulină: protejează ficatul şi previne deteriorarea acestuia. Este un puternic antioxidant, ajutând la eliminarea metalelor grele. În plus, ajută la combaterea celulelor cancerigene şi regenerarea ficatului.
  • Cicoare: ajută în afecţiunile hepato-biliare. Datorită principiilor amare pe care le conţine, cicoare stimulează secreţia de bilă şi funcţiile hepatice, fiind benefică în caz de hepatită.
  • Păpădie: ajută la detoxifierea ficatului şi la creşterea producţiei de bilă. Este folosită ca tonic hepatic pentru a stimula ficatul lent sau congestionat şi contribuie la eliminarea toxinelor depozitate în urma administrării de medicamente.

 Ficatul are grijă de sănătatea ta, tu ai grijă de a sănătatea lui

Atât medicina tradiţională, cât şi cea modernă sunt de acord că stilul de viaţă are un efect foarte mare asupra ficatului.

–  Hrăniţi-vă bine. Evitaţi supraalimentarea şi alimentele rafinate sau puternic prelucrate.

–    Nu uitaţi că dieta bogată în fibre şi apă elimină toxinele din ficat şi sânge

–    Încercaţi să vă expuneţi cât mai puţin la produsele chimice, fie aditivi alimentari, agenţi de curăţare sau produse cosmetice (amintiţi-vă că ficatul trebuie să descompună fiecare agent chimic care intră în organism)

–    Apelaţi la remediile din natură pentru a menţine sănătatea ficatului

–    Relaxaţi-vă şi respiraţi adânc, stresul poate agrava congestia ficatului

Surse: