Mediul în care trăim este unul încărcat de poluare, chiar și alimentele pe care le consumăm, apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm au un anumit grad de toxicitate care ne afectează mult sănătatea organismului. Atunci când consumăm alimente procesate sau prăjite sau suntem expuși unui mediu poluant, ficatul devine supraîncărcat și suprasolicitat. Rolul ficatului este de a neutraliza toxinele rezultate din activitatea celulară sau musculară, medicamentele și alcoolul. Prin urmare, când ficatul este suprasolicitat, acesta lasă să treacă în sânge substanțe netransformate, bacterii nocive și toxine, care ne îmbolnăvesc organismul.
Cele mai evidente semne care îți spun că ficatul tău are nevoie de ajutor sunt:
- creșterea în greutate
- balonarea
- respirația urât mirositoare și schimbarea mirosului întregului corp
- indigestia
- constipația
- apariția hemoroizilor
- sindromul de colon iritabil
- prezența stării de amețeală și a cearcănelor
- scăderea puterii de concentrare
- apariția unor pete mici, maro pe tot corpul și schimbarea culorii pielii.
Mai jos îți prezentăm 5 alimente care contribuie în mod natural la detoxifierea și protejarea ficatului.
1. Usturoiul
Acest mic bulb alb are capacitatea de a activa enzimele hepatice care ajută organismul să elimine toxinele. De asemenea, usturoiul este o sursă bogată de alicină și seleniu, doi compuși naturali care ajută la curățarea ficatului.
2. Ceaiul verde
Ceaiul verde este o băutură foarte apreciată atunci când vine vorba de sănătatea ficatului. Bogat în antioxidanți, ceaiul verde ajută și la controlul greutății, are efecte antibacteriene și antialergice, antifibrotice și neuroprotectoare, protejează împotriva razelor ultraviolete și crește densitatea minerală a oaselor.
3. Uleiul de măsline
Folosite cu moderație, uleiurile organice precum cele de măsline, cânepă și in sunt benefice pentru sănătatea ficatului. Acestea furnizează organismului o serie de lipide cu rol de eliminare a toxinelor din organism.
4. Merele
Merele sunt foarte bogate în pectină, o substanță necesară în procesul de curățare al organismului și de eliminare al toxinelor din tractul digestiv.
5. Grapefruit
Cu un conținut bogat în antioxidanți, grapefruitul stimulează procesul natural de detoxifiere al ficatului. Un pahar mic de suc de grapefruit proaspăt stors ajută la stimularea enzimelor necesare detoxifierii. Aceste enzime contribuie la eliminarea substanțelor cancerigene, precum și a altor toxine.
Tu cum ai grijă de sănătatea ficatului tău?