Ficat speriat de Sărbători? Remedii dedicate naturale pentru ficatul tău
Fără îndoială că Moș Crăciun are multe cadouri de livrat într-o singură noapte, dar ficatul tău nu ia nicio pauza de la cele peste 500 de funcții vitale pe care le îndeplinește. Ajută la procesarea alimentelor, purifică sângele de toxine, menține nivelul optim de colesterol și hormoni sunt doar câteva dintre lucrurile cu care se ocupă ficatul tău zi de zi. Între timp, Moș Crăciun lucrează în forță doar o noapte, iar după, e liber.
Pe durata Sărbătorilor ficatul va trebui să muncească în plus pentru a face față consumului de alcool, de dulciuri sau grăsimi pe care în mod normal nu le-ai consuma în cantități așa mari. Pe lângă acestea, cu siguranță vei sta treaz până târziu, vei mânca foarte aproape de ora de culcare și vei dormi mai mult dimineața. Ficatul este dat peste cap de aceste obiceiuri nesănătoase și acumulează un exces de toxine pe care nu le poate procesa suficient de repede. Te poți confrunta cu indigestie, un nivel scăzut de energie, dureri de cap sau abdominale, anxietate, depresie sau creștere în greutate ca urmare a suprasolicitării ficatului.
Iată câteva obiceiuri care îi pot dăuna ficatului tău și ce poți face ca să îl menții sănătos:
Consumă alcool cu moderație
Alcoolul este principalul factor care declanșează boala ficatului gras alcoolic și ciroza hepatică. Chiar dacă nu faci parte din categoria consumatorilor uzuali de alcool, cu siguranţă o perioadă în care bei mai mult decât în mod normal, cum ar fi de Sărbători, îți va afecta ficatul.
Ficatul poate procesa în jur de 10 ml de alcool pur pe oră, dar cantitatea de alcool variază în funcție de tipul băuturii și se poate verifica pe eticheta acesteia. În general este recomandat să nu se consume mai mult de 140 de ml de alcool pur pe săptămână. Așadar orice depășește această cantitate crează un risc ridicat de afecțiuni hepatice.
Cât alcool pur este în băuturi:
- un shot de 50 ml de vodca, gin sau țuică = 20 ml de alcool pur
- un pahar de 175 ml de vin = 21 ml de alcool pur
- o bere la 330 ml = 17 ml de alcool pur
Intoxicarea ficatului cu alcool cauzează simptome precum dureri abdominale, pierderea apetitului, oboseală, greață și diaree și se poate agrava prin inflamarea mâinilor și picioarelor, pierderea masei musculare sau îngălbenirea pielii.
Sfaturi pentru a controla consumul de alcool:
- Umple-ți paharul pe jumătate. În loc să consumi un pahar pe oră, bea doar jumătate pentru ca ficatul tău să îl poată procesa mai ușor
- Nu mai asocia tot timpul alcoolul cu distracția. Organizează cu prietenii sau familia activități în aer liber pentru a evita o seară de stat la masă și băut.
- Consuma alcool cu moderație. Petrecerile de Crăciun sau Revelion și ieșirile în oraș te pot pune în situația de a fi încurajat de cei din jur să bei mai mult. Ai grijă cum gestionezi consumul!
Ține sub control consumul de zahăr, grăsimi și sare
Consumul exagerat de zahăr și grăsimi saturare are același efect asupra ficatului ca și consumul de alcool: se acumulează grăsimi și toxine în ficat cauzând boala ficatului gras nealcoolic. Sarea nu este nici ea de ajutor în acest caz căci deshidratează organismul și afectează procesele metabolice ale ficatului.
Sfaturi pentru a mânca controlat de Sărbători:
- Bea mai multă apă. Apa îți umple stomacul și îți dă senzația de sațietate, deci vei mânca mai puțin
- Mănâncă câte puțin din fiecare. Servește-te cu porții mai mici și te vei putea bucura de toate preparatele specifice din perioada de Sărbători
- Servește gustări sănătoase între mese ca să nu mănânci mult o dată pe zi. Alege să mănânci fructe, fistic, alune, nuci sau biscuiți din grâu integral
Gestionează nivelul de stres
În perioada premergătoare Sărbătorilor există șanse foarte mari ca nivelul de stres să fie mai ridicat. Goana după cadoul perfect, planificarea activităților de Crăciun și Revelion sau finalizare proiectelor de la muncă cauzează un nivel ridicat de stres și anxietate. Stresul afectează în mod direct funcțiile ficatului drept urmare te poți confrunta cu stări de oboseală, poftă permanentă de dulce, probleme digestive sau sensibilitate la consumul de alcool și medicamente.
Ca sfaturi, încearcă nu îți supraaglomerezi programul, alocă zile doar pentru odihnă între Sărbători și încearcă să dormi un minim de 7-8 ore pe noapte.
Acordă atenție în plus alimentației dacă iei medicamente
Pentru a face față vizitelor, meselor copioase și a altor activități din perioada Crăciunului, avem tendința de a apela la medicamente ca să ne simțim mai bine. Fie că e vorba de analgezice sau produse pentru răceală, poate exista riscul de efecte neplăcute dacă nu le administrăm responsabil. De evitat este alcoolul indiferent de ce medicație luăm. Combinarea alcoolului cu medicamentele generează un nivel ridicat de toxicitate în ficat, iar acesta nu va mai reuși să-și îndeplinească toate funcțiile.
Remedii naturale pentru ficat:
Pentru un suport în plus pe durata festinului de Sărbători poți apela cu încredere la câteva remedii naturale care îți vor ajuta ficatul să elimine toxinele cumulate și să se regenereze:
Curcumin
Curcuminul extras din Turmeric scade volumul ficatului mărit și reduce inflamația de la nivelul acestuia. În plus, neutralizează toxinele cumulate în ficat și previne distrugerea celulelor hepatice.
Silimarina și silibina
Silimarina și silibina sunt două substanțe acitiv importante ale extractului de Armurariu. Împreună activează sinteza proteinelor, producția de ADN și ARN rezultând în regenerarea ficatului.
Anghinare
Acizii cafeici din Anghinare stimulează activitatea vezicii biliare și secreția de bilă pentru a ajuta la digestie și la eliminarea toxinelor din ficat.
Cicoare
Cicoarea are rol protector pentru ficat în fața compușilor chimici și a toxinelor care pot ataca ficatul.
Sunătoare
Hipericina, substanța activă din Sunătoare, stimulează activitatea unor enzime specializate în descompunerea anumitor medicamente și toxine.
Hepato+ Curcumin95 – remediu dedicat pentru ficat
Hepato+ Curcumin95 are o formulă intensă cu 9 extracte garantate pentru regenerarea celulară a ficatului. Asocierea de Curcumin95 C3 Complex cu Silimarină și Silbină extrase din Armurariu, Schizandra, Anghinare, Cicoare, Brusture, Sunătoare, Lemn dulce și Piper negru, asigură eliminarea toxinelor din ficat, formarea de hepatocite noi și inhibă leziunile hepatice cauzate de bolile hepatice cronice.
- 9 extractecu acțiune intensă de regenerare hepato-celuară, neutralizare a radicalilor liberi și detoxifierea ficatului
- Armurariuextract standardizat cu 80% Silimarină și 50% Silibină – accelerează vindecarea leziunilor ficatului
- Sunătoareextract standardizat cu 0,3% Hipericină – stimulează descompunerea toxinelor
- Cicoareextract din rădăcină – protejează ficatul
Acestea fiind spuse vă dorim echilibru pentru ficat și de Sărbători!