Observi cum se schimbă culoarea frunzelor? Aerul parcă este un pic mai rece? Toamna este sezonul în care trebuie să acorzi mai multă atenţie organismului, să îţi întăreşti imunitatea şi să te pregăteşti pentru anotimpul geros. Te echipezi cu o bluză în plus, îţi acoperi gâtul pentru a evita să răceşti, dar de multe ori schimbările sezoniere găsesc o modalitate de a ne învinge sistemul nostru imunitar. Este acea perioadă a anului în care, foarte des, suntem înconjuraţi de persoane răcite, cu care interacţionăm fie la birou, fie la şcoală, toată lumea devenind mai vulnerabilă.

De reţinut:

  • expunerea moderată la soare contribuie la creşterea imunităţii favorizând formarea de vitamina D
  • bacteriile intestinale sunt cheia unui sistem imunitar sănătos, blocând înmulţirea bacteriilor venite din exterior cu rol patogen
  • mai puţin de 5 ore de somn pe noapte poate dezechilibra serios sistemul imunitar
  • râsul poate induce un răspuns imun proactiv

Înainte de orice strategii pentru creşterea imunităţii nu trebuie să uităm de alimentaţia bogată în minerale care ne oferă energia şi forţa necesară. În perioada următoare pieţele vor fi pline de alimente de sezon, recomandate pentru menţinerea sănătăţii. De exemplu:

  • Vitamina C – puternic antioxidant, anticorpii acţionează mai eficient dacă există o cantitate suficientă de vitamina C.
  • Vitamina A – menţine sănătatea muscoaselor şi ajută în lupta împotriva infecţiilor, stimulând activitatea globulelor albe din sânge. Deficienţa de această vitamină este asociată cu tulburări de imunitate şi risc crescut de boli infecţioase.
  • Vitamina D – stimulează capacitatea celulelor de a distruge microorganismele care ne invadează corpul
  • Vitamina E – “întinereşte sistemul imunitar” stimulând capacitatea naturală de apărare a organismului, care scade odată cu înaintarea în vârstă.

Un alt ajutor îl găsim în natură, oferindu-ne soluţii sănătoase şi la îndemână pentru întărirea organismului.

  1. Alga AFA este cel mai puternic stimulator vegetal de celule stem, care stă la baza refacerii ţesuturilor şi organelor afectate, ajutând în lupta împotriva cancerului şi a oricărei boli transmisă pe cale virală. Are un conţinut ridicat de nutrienţi şi hrăneşte organismul în întregime la nivel celular, fiind absorbită de organism în proporţie de 97%.
  2. Extractul de Frunze de Măslin distruge direct viruşii și bacteriile din tubul digestiv, dar şi de pe traiectul urinar și respirator, penetrează celulele deja infectate și blochează replicarea viruşilor. Acest remediu nu interfereză negativ cu acțiunea antibioticelor, antifungicelor sau a antiviralelor de sinteză, fiind un ajutor valoros în practic orice tip de infecție.
  3. Vitamina C din fructe de Acerola se absoarbe mult mai uşor de către organism şi este de 6-10 ori mai puternică decât vitamina C de sinteză. Stimulează formarea celulelor albe, parte a sistemului imunitar care distruge particulele străine şi controlează producţia de interferon, responsabil cu protecţia împotriva infecţiilor virale.
  4. Lemnul dulce este o plantă a imunităţii, care stimulează capacitatea naturală de apărare a organismului. Activează celulele care au rol în imunitate, ajutând organismul în lupta cu viruşii şi bacteriile.
  5. Chlorella conţine cea mai mare cantitate de clorofilă din regnul vegetal şi este foarte bogată în minerale, mai ales în calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, în proteine (peste 50% din greutatea sa), în aminoacizi şi vitamine. Ajută la eliminarea toxinelor din sânge, întărind sistemul imunitar.

De asemenea, toamna este sezonul în care ar trebui să devenim mai organizaţi, să ne dezvoltăm obiceiuri mai sănătoase. Odihna este un alt aspect esenţial în menţinerea sănătăţii. Studiile au demonstrat că privarea de somn scade numărul celulelor responsabile de apărarea organismului în faţa factorilor nocivi. Este important să desfăşurăm activităţi care să ne creeze o stare generală de bine, să ne inspire, deoarece de multe ori toamna aduce şi un sentiment de anxietate şi astenie, care ne-ar putea afecta sănătatea.

O imunitate ridicată este reflecţia unui echilibrul creat între trup-minte-spirit. Fiecare dintre noi avem aspecte vulnerabile ale sănătăţii noastre, de care trebuie să ţinem cont pentru a rezista în faţa afecţiunilor atât de numeroase şi complexe, care ne împiedică să ne bucurăm de frumuseţea acestui anotimp.