Multe femei ezită să vorbească despre subiectul constipare cu doctorul lor, sau chiar cu oricine. Deși nu este o afecțiune ieșită din comun, cauza și consecințele constipării sunt de multe ori neînțelese.

Constipația se manifestă prin scaun uscat și întărit și tranzit neregulat ca frecvență. În jur de 50% din oameni au tranzit cel puțin o dată pe zi, ceea ce înseamnă că cealaltă jumătate suferă de constipație.

Constipația și influența hormonală

Când tranzitul tău este regulat, înseamnă că în organism cortizolul, estrogenul și tiroida funcționează în parametrii. Constipația, poate apărea ca un semn al unui dezechilibru hormonal sau poate fi efectul unuia.

Estrogenul

Femeile sunt mult mai predispuse la constipare, decât bărbații datorită proceselor hormonale ce au loc în corpul lor. O dată secretat, estrogenul trebuie repartizat și folosit de către organism, iar excesul este eliminat în mod natural de prin scaun sau urină. Un blocaj la nivel intestinal, împiedică eliminarea estrogenului, iar nivelul excesiv al acestui hormon cauzează dominanță estrogenică sau hipotiroidism.

Cortizolul

Stresul generează reacția „luptă sau fugi” în urma căreia se secretă cortizol. Dacă starea de stres este permanentă, va avea loc o acumulare de cortizol. Excesul de cortizol face ca anumite procese din corp să treacă în plan secund: digestia, somnul, arderea grăsimilor sau protecția bacteriană.

Prima barieră de protecție a corpului față de bacterii este la nivel intestinal, iar excesul de cortizol scade rezistența acesteia. Prin urmare mâncarea se digeră mult mai greu, apar dureri abdominale, balonare și constipație.

Cum să eviți și să tratezi constipația:

  1. Consumă alimente bogate în probiotice. Adaugă bacterii bune pentru îmbunătățirea florei intestinale și a tranzitului.
  2. Ia suplimente de magneziu. Magneziul relaxează mușchii și calmează spasmele abdominale.
  3. Bea 2,7 L de apă/zi. Apă ajută la formarea scaunului și la fluidizarea tranzitului.
  4. Crește-ți rezistența la stres! Plantele adaptogene, precum Rhodiola, te pot ajuta să reduci nivelul de cortizol.
  5. Nu mai sta jos! Statul te îngrașă. Exercițiul regulat stimulează digestia și tranzitul intestinal.
  6. Consumă mai multe fibre. Ajută la eliminarea toxinelor, facilitează tranzitul și protejează sistemul digestiv.