Arsurile gastrice, senzaţiile de balonare şi indigestie îşi sunt cunoscute? Încearcă să elimini rapid şi eficient aceste simptome. Îţi punem la dispoziţie câteva informaţii utile ce te pot ajuta să lupţi de acasă împotriva durerilor de stomac care, netratate, duc la apariţia gastritei.

Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice. Ea poate fi acută, durerea ţine câteva zile, şi cronică,  durează de la o zi până la trei zile.

Principalele cauze ale apariţiei gastritei sunt:

  • Bacteria helicobacter pylori: conform studiilor facute, mai mult de 50% din populaţie este infectată cu această bacterie.
  • Deficienţa în corp a vitaminei B12: lipsa de vitamina B12 în corp apare atunci când testul gastointestinal nu absoarbe vitamina B ca urmare a apariţiei acestei inflamaţii cronice.
  • Medicaţie necorespunzătoare: Unele medicamente ca, de exemplu, aspirina, contribuie la apariţia simptomelor de gastrită sau a durerilor de stomac.
  • Sucurile acidulate şi mâncărurile condimentate: cafeaua, alcoolul, sucurile din citrice sau mâncărurile condimentate contribuie şi ele într-o oarecare măsură.

Mulţi dintre noi apelăm la medic doar în momentul în care durerile persistă şi devin insuportabile. O dietă corectă şi un stil de viaţă corespunzător sunt un prim pas pentru a avea o viaţă sănătoasă şi pentru a ţine medicul departe.

 

  1. Diversifică-ţi dieta! Este importantă respectarea unei diete în care se pot face combinaţii între alimentele benefice, dar este important şi să luaţi din alimentele respective ceea ce este nevoie. De exemplu, vitamina B12 ajută la protejarea mucoasei gastrice. Se recomandă consumul unor alimente ce conţin probiotice. Vă întrebaţi ce sunt ele? Conform teoriilor date de experţii în domeniu, ele sunt microorganisme vii sau „bacterii sănătoase”. Acestea, în anumite cantităţi sunt bune pentru organism. Alimentele în care găsim probiotice sunt: produsele lactate, produsele de panificaţie, ghimbir, turmeric şi ceai verde. Aveţi grijă şi la ceea ce nu mâncaţi, nu doar la ceea ce mâncaţi.
  2. Aveţi grijă cum vă alimentaţi! Întotdeauna este bine să mâncaţi mai puţin decât credeţi că organismul are nevoie, veţi avea senzaţia unui stomac uşor. Mestecaţi lent şi începeţi să multiplicaţi numărul de mese, transformându-le în cantităţi mai mici.
  3. Începeţi să faceţi exerciţii! Un set de exerciţii de câteva ori pe săptămână vă menţine sănătatea fizică şi mentală. Nu este neapărat să faceţi exerciţii care necesită un efort peste medie, 20 de minute de mers pe jos ajută să vă puneţi corpul în mişcare. Nu în ultimul rând, mişcarea ajută la schimbarea stării de spirit.
  4. Evitaţi mâncărurile şi băuturile ce contribuie la apariţia simptomelor! Pe lângă ciocolată, cafea, grăsimi şi ardeii iuţi, sunt alte alimente ce trebuie evitate. În cazul în care nu ştiţi încă ce alimente trebuie să le evităm, este simplu de aflat. Creaţi un „jurnal de alimentaţie” pentru două sau patru săptămâni şi notaţi ora la care aţi mâncat şi ce anume. De asemenea, notaţi şi durerile de gastrită pe care le-aţi avut. În felul acesta vă puteţi da seama când aţi avut dureri şi după ce aliment sau băutură au apărut.
  5. Evită stresul! Dacă sunteţi dispus la stres mental la locul de muncă sau acasă, încercaţi să îl reduceţi cât mai mult posibil. Stresul contribuie şi el la apariţia simptomelor de gastrită. După o zi obositoare de muncă relaxaţi-vă preţ de 10 minute. Aşezaţi-vă într-o poziţie comodă, închideţi ochii şi relaxaţi-vă muschii feţei, gâtului, toracelui. Folosiţi o minge de tenis sau role de spumă pentru a avea parte de un masaj ce îndepărtează tensiunea.

 

 

Sursă: http://www.naturalhealthadvisory.com/daily/natural-health-101/gastritis-diet-healing-the-inside-from-the-outside/