Este suficient să consumi doar lactate pentru oase sănătoase?
Vrei oase sănătoase pentru a evita apariția osteoporozei sau a altor afecțiuni ale sistemului osos? Bea în mod regulat lapte proaspăt sau ia câteva tablete de Calciu. Pare simplu, nu? Din nefericire, cercetările efectuate de specialiști medicali arată că adevărul este altul. De multe ori, consumul de lactate sau consumul de suplimente simple, doar cu Calciu, pot face mai mult rău decât bine.
Cât de importantă este sănătatea oaselor?
Oasele tale sunt țesuturi vii care cresc și se dezvoltă constant pe măsură ce înaintezi în vârstă. În general, până la vârsta de 30 de ani, oasele ajung la nivelul de densitate maximă. Rezistența și densitatea lor scade la femei după instaurarea menopauzei (50 – 60 ani). Corpul la menopauză nu mai reușește să producă țesut osos suficient de rapid pentru a contracara procesul de scădere a densității oaselor și astfel se declanșează osteoporoza. Preventiv, pentru a evita instaurarea osteoporozei este necesară suplimentarea dietei cu Calciu în cazul femeilor care trec de 45 – 50 ani.
O altă suprasolicitare a sistemului osos intervine tot la femei pe durata sarcinii și alăptării. În timpul sarcinii o cantitate semnificativă de Calciu este absorbit de către făt pentru dezvoltarea scheletului. Acest proces are loc în ultimul trimestru și poate afecta integritatea oaselor mamei. Dar, corpul are o modalitate de a se apăra căci s-a observat că femeile însărcinate absorb mult mai bine Calciul din alimente sau din suplimente alimentare.
De ce ai nevoie cu adevarat pentru oase sănătoase?
Te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea suplimentelor pe bază de Calciu conțin și Magneziu, vitamina D3 sau vitamina K2? Pentru că aceste vitamine și minerale sunt esențiale pentru a asigura absorbția și distribuția uniformă a Calciului în organism.
În urma unei evaluari a peste 15 studii clinice, publicată în British Journal of Medicine, s-a determinat că administrarea de suplimente de Calciu care nu conțin vitamina D3, poate crește riscul de atac de cord. Vitamina D3 sau colecalciferol, este varianta activă a vitaminei D și are două roluri cheie în dezvoltarea și menținerea sănătății sistemului osos: ajută la absorbția intestinală a Calciului din alimentele și intervine în procesul de formare a țesutului osos nou.
Vitamina D3 se asociază foarte bine cu vitamina K2 pentru a consolida sistemul osos. Genialitatea acestui parteneriat este dată de capacitatea celor două vitamine de a intensifica absorbția de Calciu. Vitaminele D3 și K2 contribuie și la formarea proteinei Matrix GLA (MGP). Această proteină protejează vasele de sânge de calcificare și previne formarea aterosclerozei.
De ce lactatele nu sunt îndeajuns pentru oase sănătoase?
Laptele și produsele lactate sunt alimente esențiale pentru dieta noastră căci sunt bogate în Calciu, proteine, Fosfor, Magneziu sau probiotice. Lactatele conțin inclusiv vitamina D sub formă de ergocalciferol sau vitamina D2. Studiile efectuate asupra celor două vitamine, D2 și D3, evidențiază faptul că D3 este forma activă vitaminei D fiind cu până la 300% mai eficientă față de vitamina D2 datorită ratei ridicate de asimilare în organism și a faptului că se eliberează treptat. Așadar, Calciul din lactate necesită vitamina D3 pentru a fi optimizată absorbția sa în oase.
În plus, în jur de 75% din populație suferă de diverse forme de intoleranță la lactoză, deci este necesar ca aceste persoane să-și se obțină Calciul și vitaminele necesare absorbției din alte surse.
Dar, nu putem renunța complet la lactate! Iată prin ce metode poți optimiza absorbția Calciului în organism:
Consumă și alte alimente bogate în Calciu
Sursele alimentare suplimentare de Calciu includ anumite legume, anumite soiuri de pește, nucile sau smochinele.
Alimente bogate în Vitamina D3
Sardinele, legumele cu frunze verzi precum spanacul, leurda, spanacul, brocolli sau pătrunjelul, nucile și semințele de susan. În anumite țări unde unele alimente și băuturi, cum ar fi margarina, cerealele și sucul de portocale sunt îmbogățite cu vitamina D3.
Micronutrienți care susţin sănătatea osoasă
Micronutrienții sunt necesari în cantități mici pentru a asigura absorbția completă și uniformă a calciului în organism, evitând depunerile de calciu pe articulații sau în artere:
Vitamina K2 este necesară pentru a stimula producția de osteoblaste, celule care formează țesut osos, astfel ea susține și acțiunea vitaminei D3 în procesul de mineralizare osoasă. Vitamina K2 se obține din: brânzeturi, carne, gălbenuș de ou, lapte proaspăt, somon, creveți sau soia fermentată.
Magneziu. Un nivel optim de Magneziu în organism asigură absorbția și metabolizarea calciului în organism. Magneziul activează Vitamina D3 și anumiți hormoni ce ajută la păstrarea integrității structurii osoase. Surse naturale bogate în Magneziu: migdale, avocado, orez brun, caju, spanac, fasole roșie etc.
Zincul stimulează producția de osteoblaste și ajută la menținerea integrității structurilor osoase. Zincul se găseşte în cantități mari în: semințe de dovleac, caju, carne de vită, cacao, iaurt, ciuperci, spanac.
Un complex optim de vitamine și minerale pentru sistemul osos
Calciu+D3 cu Vit. K2 are în compoziția sa vitamine și minerale rezultate din surse 100% naturale, fără ingrediente de sinteză. Proveniența naturală a
Calciului Organic, obținut din alge marine calcaroase, și a celor două vitamine D3 și K2, asigură absorbția ridicată a Calciului și distribuția uniformă în organism.
Aportul zilnic de Calciu marin în combinație cu Vitamina D3 și Vitamina K2, crește densitatea minerală a oaselor și reduce riscul fracturilor osoase.