Într-o lume în care nivelul de stres este în continuă creștere, expunerea la lumina naturală este tot mai puțină, iar tehnologia ne solicită constant atenția, nu este deloc surprinzător faptul că atât de mulți dintre noi se confruntăm cu lipsa de somn. Dar, ce înseamnă să fii „lipsit de somn”?

Lipsa de somn este acea condiție care apare atunci când nu dormi în mod regulat minimul de ore recomandat pe noapte. Un somn odihnitor este catalogat ca fiind între 7-9 ore pe noapte pentru adulți, sau mai mult în cazul copiilor și adolescenților. Oricine doarme regulat mai puțin de 7 ore pe noapte are un risc mare de depresie, psihoză, accident vascular cerebral și obezitate. Lipsa de somn subminează întregul organism. 

Este lipsa de somn o epidemie?

Un articol recent, publicat în revista National Geographic, expune pe larg stadiile prin care trece corpul nostru în timpul somnului. Fiecare stadiu de somn are un rol important în refacerea organismului, reglarea funcțiilor endocrine și consolidarea memoriei. Pentru ca toate stadiile să se desfășoare corect este nevoie de minim 7 ore de somn/noapte concluzionează articolul.

Dacă analizăm toate statisticile, la nivel global în jur de 20% din populație suferă de lipsa de somn din motive ce pot varia de la stilul de viață la afecțiuni medicale. În Japonia spre exemplu, aproximativ 40% din populație doarme sub 6 ore/noapte, drept urmare moțăiala în public este perfect normală și acceptată social.

De ce ne privăm organismul de odihnă?

În timpul somnului, creierului activează un sistem de alarmă care ne trezește doar atunci când există o situație de urgență – plânsul unui copil sau un zgomot necunoscut. Problema este că în lumea modernă, apelul nostru înnăscut de trezire este mereu declanșat de situații care nu ne pun în pericol viața, cum ar fi grijile de la locul de muncă, o notificare de pe Facebook sau televizorul care rămâne pornit peste noapte.

Disponibilitatea permanentă pe care ne-o solicită societatea din prezent și nevoia de a fi „conectați” în permanență sunt principalele cauze pentru care amânăm mersul la culcare, la care se adaugă:

  • Stresul și anxietatea
  • Dezechilibrele hormonale, afecțiuni tiroidiene
  • Efectele anumitor medicamente sau stimulente
  • Consumul excesiv de alcool
  • Fluctuații ala nivelului de glucoză, cauzate de dietă
  • Cina servită mult prea aproape de ora de culcare

Ce efecte are lipsa de somn?

De-a lungul vieții cam o treime dintre noi vom suferi de cel puțin o tulburare de somn, insomnia fiind cea mai frecventă afecțiune. Un studiu Rand din 2017 a constatat că lipsa de somn poate reduce productivitatea, cauzând mai multe absențe de la locul de muncă, accidente industriale și rutiere, erori medicale și costuri suplimentare pentru serviciile medicale. Pe lângă toate acestea se adaugă și impactul negativ pe care îl are privarea de somn asupra sănătății:

  • Oboseală cronică
  • Accentuarea efectelor stresului, prin secreția în exces de cortizol
  • Predispoziție pentru boli cronice: hipertensiune, diabet, cancer, probleme cardiovasculare etc.
  • Probleme de concentrare la locul de muncă sau la școală
  • Obezitate cauzată de sedentarism și creșterea poftei de mâncare, în special pentru alimentele bogate în zahăr, în vederea combaterii oboselii
  • Starea generală proastă, iritabilitatea și un risc crescut de depresie. Persoanele care suferă de lipsa de somn se simt mai “bătrâni”, copleșiți, supărați, frustrați și îngrijorați.

6 soluții naturale pentru un somn odihnitor:

Cel mai bun remediu pentru tratarea problemelor de somn este identificarea cauzelor ce generează această condiție. O schimbare a stilului de viață completată de folosirea suplimentelor corecte poate duce la inducerea unui somn odihnitor. Poți alege să faci yoga pentru combaterea stresului, să citești o carte în loc să te uiți la televizor înainte de culcare sau să apelezi la soluții din natură:

1. Rhodiola

Este o plantă adaptogenă, recunoscută pentru efectul antistres pentru faptul că reduce nivelul de cortizol din organism și combate stările de anxietate, dar și de oboseală.

2. Magneziu

Este un mineral necesar în mai multe procese din corp. La nivelul sistemului nervos, intervine prin a regla secreția de serotonină și melatonină, hormoni necesari pentru un somn odihnitor.

3. Floarea pasiunii

Contribuie la combaterea insomniei induce starea de relaxare ajutând la obținerea unui somn liniștitor.

4. Extractul de Hamei

Este recunoscut ca remediu naturist în combaterea insomniei cronice datorită efectelor sale calmante, sedative şi hipnotice, asigurând astfel un somn liniştit şi odihnitor, fără să creeze însă dependenţă sau efecte secundare.

5. Griffonia Simplicifolia

Griffonia Simplicifolia conține 5-HTP, un ingredient activ ce poate acționa asupra secreției și livrării serotoninei, hormon ce influențează direct starea de spirit și calitatea somnului.

6. Valeriana

Extractul de rădăcină de Valeriană exercită asupra sistemului nervos central efecte sedative şi de relaxare, fapt care facilitează somnul şi îmbunătăţeşte calitatea acestuia.

sleep_duo AM/PM Sleep DUO AM/PM este un produs special creat pentru a avea o dublă acțiune: formula AM combate efectele stresului zilnic, iar formula PM relaxează sistemul nervos și induce un somn liniștit. Având în compoziție toate extractele menționate anterior, Sleep DUO AM/PM se recomandă în cazul persoanelor cu un stil de viață stresant ce au dificultăți în a se odihni. 

 

Putem concluziona că răspunsul la întrebarea plasată la începutul articolului este: DA – lipsa de somn este o epidemie. Dar, conștientizarea acestui fapt este primul pas spre a găsii soluții pentru a ne ajută să o eradicăm fără să ne afectăm mai mult sănătatea.