„Ce bine arăţi astăzi!”, „Ai o strălucire aparte!”, „Ai fost în concediu, pari foarte odihnit!”, „Eşti supărat(ă)?” sunt doar câteva expresii care demonstrează că emoţiile sunt într-o strânsă legătură cu expresiile faciale şi cu sănătatea organismului. Studiile au demonstrat că trăirile emoţionale influenţează în mod direct funcţiile organelor, putând provoca un serios dezechilibru al corpului. Până la urmă fiecare emoţie determină corpul să elibereze diferite substanţe, care la rândul lor duc la apariţia unor simptome.
Pozitiv vs. negativ
Medicina tradiţională chineză recunoaşte importanţa acestei conexiuni, mai mult, a atribuit emoţiilor de bază (furie, îngrijorare, tristeţe, frică, spaimă) câte un organ. Astfel, furia este asociată cu ficatul-organul care menţine legătura strânsă cu emoţiile și care este cel mai predispus la probleme de restricţionare şi congestie. Stagnarea energiei în ficat se poate manifesta fizic prin dureri de spate, de cap, depresie sau dereglări hormonale. Reprimarea acestor emoţii de-a lungul timpului se pot manifesta prin simptome extrem de neplăcute.
Îngrijorarea este un alt sentiment pe care îl simțim aproape în fiecare zi, în condiţiile în care se dovedeşte că stresul devine boala secolului. Îngrijorarea influenţează direct splina, putând cauza tulburări digestive, ajungându-se chiar şi la oboseală cronică. O splină slăbită nu mai poate produce energia necesară.
Sentimentul de frică, de anxietate pe termen lung, poate duce la slăbirea cronică a rinichilor. De asemenea, spaima afectează atât rinichii, cât şi inima. Principiul de „fugi sau lupţi” după care am început să ne ghidăm zilnic, duce la eliberarea excesivă de adrenalină, manifestându-se prin palpitaţii, anxietate şi insomnie.
Trebuie luat în considerare faptul că nu numai emoţiile negative ne influenţează sănătatea, cele pozitive de asemenea au un rol semnificativ în felul în care ne simțim. S-a dovedit că fericirea, optimisul, mulţumirea pot reduce riscul afecţiunilor cardiovasculare, pulmonare, diabetul sau hipertensiunea. Au fost făcute şi studii pe pacienţi şi s-a ajuns la concluzia că emoţiile pozitive pot creşte şi producţia de anticorpi, sporind capacitatea de autoapărare a organismului.
Controlul emoţional
Controlul emoţional este un domeniu care duce la apariţia a tot mai diverse tehnici şi terapii, menite să asigure un echilibru. De la mediaţie, terapie inspiraţională şi până la yoga, prin intermediul acestora se urmăreşte obţinerea echilibrului între corp şi psihic. Este clar, în fiecare zi suntem supuşi unor factori exteriori, fie că este vorba de job sau de viaţa personală. Conştientizarea acestei conexiuni puternice între psihic şi corp ne poate ajuta să adoptăm o atitudine pozitivă, să lucrăm cu propriile provocări interioare şi chiar să adoptăm un stil de viaţă mai sănătos.
Totuşi soluţia cea mai simplă şi care este la îndemâna tuturor constă în a-ţi acorda timpul necesar pentru lucrurile care îţi fac plăcere, pentru a te concentra pe aspectele pozitive din viaţa ta. De multe ori remediile cele mai simple pot aduce schimbări majore.
De asemenea, nu uita de beneficiile pe care le poţi obţine din natură, fie simple ieşiri, fie susţinerea organismului cu ajutorul plantelor, care îţi pot mări rezistenţa organismului la stresul fizic, psihic sau oxidativ. Extracte din plante, precum sunătoarea, passiflora, ginsengul siberian, ajută la menţinerea capacităţii de relaxare, susţine organismul în cazul suprasolicitării psihice sau nervoase, pot combate anxietatea, depresia şi alte simptome ale instabilităţii emoţionale.
În condiţiile în care suntem tot mai ocupaţi şi stresaţi, echilibrul emoţional pare a fi ultima noastră grijă, însă o percepere raţională a realităţii este calea spre o sănătate emoţională. Nu uita „mens sana in corpore sano”.