Te-ai gândit vreodată cât de mult îţi afectează stresul sănătatea şi cum ai putea să îl eviţi?

Stresul este o simplă reacţie la anumiţi stimuli, cum ar fi problemele familiale, presiunea de la muncă sau problemele financiare ceea ce cauzează dezechilibrul fizic şi mental. Cortizolul, numit si “hormonul stresului”, reprezintă un hormon secretat de glandele suprarenale. Acesta este prezent în corpul nostru la un nivel mai ridicat dimineaţa, iar seara la un nivel mai scăzut.

Aşa cum am menţionat şi într-unul dintre articolele noastre, din perspectiva medicinei Ayurveda, păstrarea echilibrului minte-corp-spirit este esenţială şi insuflă o stare de sănătate. Ayurveda consideră că atunci când suntem stresaţi mintea se află intr-un dezechilibru, devenind agitaţi şi instabili. Explicaţia dată de această practică este că atunci când suntem supuşi la stres mintea noastră produce mai mult lichid pentru a se concentra. Un bun exemplu aici este atunci când papilele gustative produc salivă suplimentară când suntem pe cale să mâncăm alimente condimentate.

Medicina ayurvedică arată că mintea are în componenţa sa trei stări (gunas). Acestea sunt „sattva”- cunoaştere, puritate; „rajas”- acţiune, pasiune şi „tamas”- ignoranţă. Dezechilibrele sau tulburările mintale apar atunci când „cunoaşterea” şi „pasiunea” scad, iar în acel moment ignoranţa creşte. Aşadar stresul apare când scade nivelul de toleranţă, răbdare, iar când acţiunea şi ignoranţa sunt la un nivel mai ridicat persoana respectivă define confuză, nerăbdătoare şi are o atitudine negativă.

Pentru a evita stresul este importantă „sattva” deoarece apare la o persoană cu o atitudine pozitivă, tolerantă. Când „sattva” este la un nivel ridicat, funcţiile „rajas” şi „tamas” sunt pozitive, constructive. De aceea întotdeauna nivelul de „sattva” trebuie să fie ridicat pentru a echilibra balanţa şi a asigura sănătate mintală.

Mai jos vor fi prezentate câteva sfaturi pentru a creşte „sattva”:

   1.  Alimentaţia: Ayurveda consideră că mâncarea joacă un rol imporant pentru minte şi corp. Pentru a reduce stresul trebuie să consumăm alimente proaspete, sucuri naturale, legume bogate în vitamine, produse lactate, miere şi nuci.

   2.  Respiraţia: Mintea se află într-o legătură strânsă cu respiraţia. O persoană stresată va respira mai greu şi viceversa când este fericită. În momentul în care deveniţi stresat încercaţi să adoptaţi o poziţie relaxată şi să respiraţi folosind muşchii abdomenului. Acest exerciţiu vă ajută să treceţi peste o zi cu un program încărcat.

   3.  Exerciţiile: Acestea nu sunt bune numai pentru sănătatea fizică, ci şi pentru relaxarea minţii. Dimineaţa este cel mai potrivit moment în care să antrenaţi fiecare parte a corpului, veţi ajuta la schimbarea nivelului de hormoni din sânge. Plimbările scurte şi înotul sunt un bun început pentru a pune corpul în mişcare.

   4.  Meditaţia: Meditaţia este o bună metodă pentru a vă calma gândurile. Ultimele cercetări au demonstrat că atunci când medităm muşchii sunt relaxaţi, iar tensiunea arterială se află la un nivel normal.

   5.  Relaxarea: Este important să luăm pauze scurte de la muncă pentru a relaxa mintea. Înainte de a vă pune la somn întindeţi-vă pe spate, cu picioarele puţin depărtate, iar cu mâinile formaţi un unghi de 15 grade pe lângă corp. Apoi închideţi ochii şi lăsaţi mintea şi corpul să se relaxeze.

   6.  Alte remedii: Încercaţi să reţineţi cauzele pentru care aţi fost stresat şi eliminaţi-le. Este important să ne concentrăm pe acţiunile din prezent şi astfel evitaţi gândurile negative sau alţi factori care cauzează stresul. Pentru a creşte „sattva” este bine să ne cunoaştem pe noi înşine.

Sursă: http://www.jiva.com/ayurveda/about-ayurveda/119.html