Cu toții știm că ”apa este viață”, iar organismul uman este compus din 70-75% apă. Corpul nostru funcționează pe baza acestui lichid și depinde de acesta. Ce facem noi? De multe ori, îl privăm de această fericire. Consumul minim de apă al unui om ar trebui să fie de 2-3 litri/zi, în funcție de vârstă, sex și construcția corpului. Atunci când nu bem suficientă apă, pot apărea probleme digestive, ale pielii, rinichilor, oboseală, și chiar dureri de cap. Deshidratarea, de obicei, apare înainte ca organismul tău să se simtă însetat, timp în care corpul a pierdut deja mai mult de 1% din cantitatea totală de apă.

Un alt lucru de reținut este faptul că sucurile, ceaiurile și alte lichide în afară de apă, conțin cofeină și nu completează rezervele de apă de care corpul are nevoie. Cofeina poate acționa ca un diuretic ușor, împiedicând apa să ajungă în locurile necesare din organism.

Care sunt consecințele deshidratării?

Când suntem deshidratați, ne îngrășăm pentru că celulele din corp devin epuizate de energie și declanșează o reacție. Atunci când suntem deshidratați, avem tendința de a mânca mai mult, datorită senzației de a completa ceea ce lipsește în organism. De fapt, ceea ce are nevoie corpul nostru este apă, nu mâncare.

Astm și alergii. Fiind deshidratați, corpul nostru are tendința de a restrânge căile respiratorii, ca un mijloc de conservare a apei. De fapt, rata histaminei produsă de corp, crește exponențial, pe măsură ce corpul pierde mai multă și mai multă apă.

Presiune arterială ridicată. Atunci când este complet hidratat, corpul conține aproximativ 92% apă. Când este deshidratat, sângele devine gros și afectează fluxul de sânge, ceea ce duce la presiune arterială ridicată.

Afecțiuni digestive – deficitul de apă și minerale alcaline (magneziu, calciu), poate duce la un grup de probleme digestive, incluzând ulcerul și gastrita.

Îmbătrânirea prematură – atunci când suntem deshidratați cronic, organele corpului, incluzând pielea, încep să se rideze prematur.

Afecțiuni ale pielii – deficitul de apă deteriorează felul în care corpurile noastre elimină toxinele prin piele și o face mai vulnerabilă la toate tipurile de afecțiuni ale pielii, precum: dermatită, psoriazis, la fel ca și îmbătrânirea prematură și decolorarea acesteia.

Oboseală – apa este cea mai importantă sursă de energie din corp. Lipsa apei influențează corpul să se miște încet, făcându-l să se simtă obosit și lipsit de energie.

Colesterolul crescut – atunci când corpul devine deshidratat, va produce mai mult colesterol, pentru a preveni pierderea apei prin celule, lucru ce dăunează organismului.

Dureri – durerile articulare, crampele musculare și tensiunea își fac apariția atunci când corpul este deshidratat. Deoarece toate articulațiile au cartilaje, care sunt compuse în mare parte din apă, atunci când corpul duce lipsă de apă, cartilajul este slăbit și repararea sa este una lentă și dureroasă.

De ce ar trebui să bem mai multă apă?

  • Pentru prevenirea cancerului. Mai mulți cercetători afirmă că hidratarea poate reduce riscul cancerului de colon cu până la 45%, cancerul vezicii urinare, cu până la 50% și de asemenea și cancerul la sân.
  • Pentru a pierde din greutate – apa rece ajută la stimularea metabolismului. Bea apă înainte de mese, pentru a te sătura mai repede și astfel, pentru a mânca mai puțin.
  • Pentru a elimina resturile și bacteriile din organism. Sistemul nostru digestiv are nevoie să funcționeze corect, iar pentru asta, corpul are nevoie de apă.
  • Îți face pielea să strălucească – pielea este cel mai lung organ din corpul nostru, iar un consum normal de apă poate îmbunătăți culoarea, textura și înfățișarea per total a acesteia.
  • Reduce stresul și induce o stare generală mai bună. Pe cealaltă parte, deshidratarea are un efect negativ asupra stării noastre, făcându-ne confuzi, frustrați și irascibili.

Acestea fiind spuse, întrebarea acum este: având înșirate mai sus o mulțime de motive, de ce nu am bea cel puțin consumul zilnic de apă recomandat?

Dacă apa pe care o bei este rece și răcoritoare, te poate ajuta să scapi de câteva kilograme în plus și bineînțeles, să arăți mai bine. Acum fugi și bea un pahar cu apă și fă plinul celulelor!

Știați că…

Creierul conține 75% apă, sângele 92%, oasele 22%, iar mușchii 75%?

Cercetătorii de specialitate estimează că în decursul unui an, o persoană care și-a mărit consumul de apă la 1.5 litri/zi va arde un surplus de calorii, de până la 17.400, adică va pierde din greutate cca. 2 kg?

Consumul de apă rece accelerează metabolismul și arde calorii? Efectele unui metabolism ridicat încep să se vadă după minim 10 minute după ce ai băut apă.

Apa dizolvă mai multe substanțe decât orice alt lichid? Oriunde se deplasează, apă transportă cu ea chimicale, minerale și nutrienți.

Cantitatea totală de apă de pe Pământ este de aproximativ 326 milioane de kilometri cubi de apă?

Greutatea pe care o persoană o pierde imediat după o activitate fizică intensă este greutatea de apă, nu de grăsime?