„All you need is love” cântau The Beatles. Când ne gândim la câte beneficii demonstrate pentru sănătate ne aduc relațiile de dragoste, cu siguranță versurile lor au un sâmbure de adevăr.
Dacă ești într-o relație amoroasă Valentine’s Day și sărbătoarea de Dragobete sunt poate cele mai sănătoase perioade din an. Psihiatrul Dr. Helen Riess, a susţinut într-un articol din revista TIMES că „a fi îndrăgostit lulea” are beneficii atât la nivel fizic cât și la nivel mental: scade nivelul de stres, scade riscul de atac de cord, previne depresia și anxietatea sau fortifică imunitatea.
5 beneficii demonstrate pe care le are dragostea pentru sănătate
1. Cuplurile fericite au un risc scăzut de atac de cord
Este potrivit că simbolul universal pentru dragoste este o inimă, căci una dintre principalele beneficii ale sentimentului de dragoste este de a susține sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular. Pentru cuplurile căsătorite sau aflate într-o relație fericită, de lungă durată, riscul de atac de cord este cu până la 66% mai mic comparativ cu persoanele care nu se află într-o relație. Experții nu pot puncta cu exactitate de ce dragostea protejează sănătatea inimii. Dar, se pare că în cazul persoanelor aflate în relații amoroase, sistemul nervos autonom funcționează mult mai bine. Această parte a sistemului nervos controlează diverse funcții din corp, inclusiv ritmul inimii.
Asupra îmbolnăvirii inimii acționează și expunerea prelungită a organismului la stres. Când ești îndrăgostit/ă reacția la factorii de stres scade în intensitate, iar efectele distructive ale stresului dispar. Pentru inimă și sistemul cardiovascular sentimentul de iubire și apartenența la o relație, scade tensiunea arterială și ritmul inimii, pe când izolarea și prezența persoanelor străine le crește.
Chiar și în cazul unui atac de cord, o relație de cuplu fericită ajută! Într-un studiu din 2015 s-a identificat că persoanele căsătorite au cu 14% mai puține șanse de deces după un atac de cord, comparativ cu persoanele singure. În plus, își revin și mult mai repede după incident.
2. Dragostea asigură starea de bine și echilibrul mental
Ce se întâmplă cu adevărat în creierul nostru când suntem îndrăgostiți? Studiile extensive asupra sistemului endocrin și RMN-urile cerebrale efectuate pe îndrăgostiți au răspuns acestei întrebări. Sentimentul de dragoste pe care îl avem față de o persoană modifică secreția hormonilor și a neurotransmițătorilor din creier, iar efectele sunt următoarele:
- La începutul unei relații când se înfiripă sentimentul de îndrăgostire creierul secretă mai multă dopamină. Dopamina amplifică simțurile, emoțiile și dorința de posesiune pentru persoana de care ne îndrăgostim.
- Serotonina este hormonul care asigură starea de bine și echilibru emoțional. În mod surprinzător, în creierul îndrăgostiților nivelul de serotonină scade foarte mult și se manifestă printr-un comportament obsesiv față de persoana iubită. De aici se poate explica și expresia „dragostea e oarbă”. Secreția de serotonină se echilibrează când relația se consolidează.
- Adrenalina inundă creierul în faza de „îndrăgostire”, în prezența sau doar la gândul persoanei iubite. Apar transpirațiile, bătăile inimii sunt accelerate și se activează răspunsul organismului la stres.
- Oxitocina și vasopresina sunt considerați hormonii atașamentului. Ei se secretă după ce trece primul stadiu al relației pentru a consolida sentimentele de iubire, tandrețe și încredere reciprocă, maximizând implicarea într-o relație pe termen lung. Despre oxitocină mai știm că se eliberează în corpul femeii în timpul nașterii, de bărbați în timpul orgasmului, declanșează lactația după naștere și aproprie cuplurile după actul sexual.
- Cotizolul este hormonul stresului și este ridicat ca valori la începutul relației de dragoste. Scade brusc când se formează sentimentul de aparținere între cei doi parteneri. Cuplurile aflate într-o relație pe termen lung, stabilă și fericită sunt mai puțin stresați și nu suferă de efectele negative ale stresului.
Secrețiile hormonale și efectele neurotrofice ale dragostei au ca beneficii:
- reducerea nivelului de stres
- combaterea stărilor de depresie și anxietate
- scăderea inflamației asociată expunerii la stres
- asigurarea unui somn odihnitor
- fericire interioară, încredere în sine și echilibru emoțional
3. Cu dragoste, trăiești mai mult
Sintagma „până când moartea ne va desparți” este mai mult decât o promisiune. Ca urmare a mai multor studii clinice s-a demonstrat faptul că persoanele căsătorite au o viață mult mai lungă, comparativ cu cei singuri. Aceste beneficii se explică prin stabilitatea suportului moral și emoțional oferit de partener și prin dorința de bine reciproc. Cuplurile căsătorite sunt mai puțin predispuse la dependența de alcool sau droguri, tensiune arterială ridicată sau depresie.
Apartenența la o relație stabilă și fericită menține problemele de sănătate sau sociale la un nivel minim. Drept urmare, cuplurile longevive au o durată de viață cu 14% mai ridicată comparativ cu persoanele singure.
4. Dragostea combate stresul, depresia și insomnia
A avea cu cine să împărtășești provocările vieții și problemele cotidiene este una dintre cele mai importante beneficii ale dragostei, pentru sistemul nervos. Persoanele singuratice și izolate din punct de vedere social au o predispoziție ridicată pentru depresie, anxietate și probleme asociate, ex: insomnie. Așadar relațiile pe termen lung, căsătoria, afecțiunea și grija față de persoana dragă au capacitatea de a preveni depresia. Unii terapeuţi chiar își încurajează pacienții care suferă de depresie să-și consolideze relațiile de dragoste și să caute susținere morală în ele.
Dragostea are efecte și asupra nivelului de stres. Sentimentele de iubire și apartenenţa modifică secrețiile hormonilor și starea de spirit, după cum am văzut anterior în articol. Cuplurile au un nivel scăzut de cortizol, hormon al stresul, și simplul gând că ai pe cineva care îți va fi alături într-o situație dificilă, reduce drastic nivelul de stres.
5. Îndrăgostiții au un sistem imunitar mai puternic
Chiar și perioadele mai puțin fericite din viață sunt mai ușor de gestionat alături de persoana iubită. La Universitatea de Medicină din Ohio au fost studiate o serie de cupluri cărora li s-au făcut mici leziuni pe piele pentru a se vedea cât de repede se vindecă. Cuplurile au fost urmărite ulterior în gestionarea unor situații tensionate. La cei care au reușit să își rezolve problemele într-un mod pașnic și drăgăstos s-a observat o vindecare mai rapidă a leziunilor. Cuplurile fericite au o rată de vindecare cu până la 60% mai rapidă comparativ cu cei care nu au reușit să-și aplaneze cearta.
Dintr-un alt studiu clinic, a rezultat că sistemul imunitar al persoanelor îndrăgostite sau aflate într-o relație, este mult mai activ în caz de boală. În acest context, prezența fizică a persoanei iubite ajută mai mult decât izolarea, iar vindecarea este mai rapidă.
Beneficiile dragostei pentru sănătate se aplică și pentru cei care nu sunt într-o relație
Dacă acea persoană specială din viața ta, lipsește, nu ai de ce să-ți faci griji. O parte din beneficiile pe care le are dragostea pentru sănătate se pot aplica și dacă ai o relație apropiată cu familia sau prietenii. Chiar și o îmbrățișare de la un prieten sau o rudă apropiată poate stimula sistemul imunitar sau îți ridică moralul dacă ai o zi grea. Indiferent de stadiul vieții tale amoroase este important să menții o relaţie apropiată și constructivă cu persoanele apropiate. Timpul petrecut alături de familie și prieteni, este un timp investit și în sănătatea ta.
Sărbătorește luna iubirii prin a prețui atât sănătatea ta cât și a celor pe care îi iubești!