Rinichii sunt cei care controlează cantitatea de lichid și electroliți din sânge. Ei mențin acest control prin filtrarea produselor reziduale din organism, care produc urina și prin controlul cantității de apă absorbită în fluxul sanguin. În cazuri de insuficiență renală acută, rinichii nu mențin un nivel normal de lichid din sânge, lucru ce permite lichidului să se acumuleze în sistemul circulator, ceea ce impune dificultăți inimii în a pompa sânge. Când inima funcționează mai greu, crește tensiunea arterială, ceea ce duce la hipertensiune arterială. Când acest lucru se întâmplă, medicii prescriu diuretice pentru a reduce acumularea de lichid din sânge și pentru a preveni complicații, precum umflarea pleoapelor, brațelor, mâinilor, gleznelor și picioarelor. Aceștia trebuie să fie atenți la pacienții cu ușoare probleme ale presiunii arteriale sau mai avansate, căci terapia cu diuretice diferă în funcție de mai mulți factori.

   Diureticele sunt agenți utilizați în mod obișnuit în boli caracterizate prin excesul lichidului extracelular, precum boli renale cronice, sindrom nefrotic, ciroză și insuficiență cardiacă. Clasele multidiuretice, inclusiv diureticele tiazidice sunt folosite pentru a trata pacienții cu aceste boli, fie individual, fie combinate cu anumite terapii. Acțiunile diuretice sunt au o importanță considerabilă pentru pacienții care au boli renale, pentru că uzul lor efectiv asistă la controlul lichidului extracelular, prin reducerea excreției de proteine ​​în urină și diminuarea riscului de a dezvolta hiperpotasemie. Efectele adverse, care implică acid uric, potasiu și sodiu sunt relativ comune; prin urmare, medicii trebuie să fie atenți la aceste disturbări biochimice și la doza de aministrare.

   Astfel că, retenția de lichide poate fi cauzată de o ședere sau stat în picioare prelungit, anumite medicamente, ficat sau afecțiuni tiroide sau chiar de o dietă bogată în sodiu. Anumite alimente sunt diuretice naturale, ceea ce înseamnă că acestea cresc și stimulează producția de urină, care poate ușura retenția lichidelor. Trebuie să avem grijă, însă, când ne tratăm singuri, deoarece consumul prea ridicat de diuretice poate duce la deshidratare, lucru ce poate cauza probleme serioase de sănătate.

   Rinichii elimină ureea – produsul rezidual format prin descompunerea proteinelor – din sânge, prin mici unități de filtrare, numite nefroni. Fiecare nefron constă într-o minge formată din capilarele sanguine mici, numită glomer și un mic tub numit tub renal. Ureea, împreună cu apa și alte substanțe reziduale, formează urina, pe măsură ce trece prin nefroni și în jos prin tuburile renale ale rinichiului.

   Cele mai comune probleme ale sistemului urinar includ:

• infecții ale vezicii urinare (cistită ) – de obicei cauzate de bacterii

• prostată mărită – la bărbați, acest lucru poate face dificilă acțiunea de a goli vezica urinară

• incontinența – atunci când există scurgeri de urină din uretră

• infecții renale – atunci când o infecție a vezicii urinare “susține” uretra

• pietre la rinichi – cauzate de infecții și nivelul sângelui prea ridicat

Ce trebuie să reținem:

• Rinichii filtrează și reglează sângele

• Majoritatea produselor reziduale sunt eliminate din organism prin sistemul urinar

• Deșeurile sunt trecute în urină

   Mai multe complicații apar odată cu utilizarea în mod excesiv a diureticelor. În cazul în care prea mult lichid părăsește corpul, pacienții prezintă deshidratare, cu simptome care includ uscăciunea gurii, sete, oboseală, scăderea volumului de urină, dureri de cap, slăbiciune musculară și amețeală. Concentrația scăzută de potasiu (cunoscută sub numele de hipokaliemie), de asemenea, poate să apară în cazul excesului de diuretice. Medicii folosesc diuretice care economisesc potasiu, pentru a preveni aceste niveluri scăzute de potasiu în sânge.

   Remedii:

   – Băuturi cofeinizate

Băuturile care conțin cafeină, cum ar fi ceaiul și cafeaua, sunt diuretice, deoarece cofeina, în afară de a fi un stimulator de energie, încurajează corpul să urineze mai des. Cofeina este considerată un diuretic sigur, atunci când este consumată regulat. Specialiștii recomandă ca adulții să consume zilnic nu mai mult de 5 porții de ceai sau sucuri cofeinizate. În cazul cafelei, este recomandat nu mai mult de două- trei căni de mărime medie, care înseamnă o cantitate de 200-300 miligrame de cofeină pe zi.

   – Fructele

Fructele și sucurile de fructe, în special cele de citrice, care sunt bogate în potasiu mineral, sunt un diuretic natural. În mod similar, ananasul, deși nu este o citrică, este un diuretic natural. În medicina tradițională africană, rădăcina de ananas uscat, făcut pudră, este folosit ca tratament natural pentru retenția de lichide.

   – Legumele

Anumite legume sunt diuretice naturale, precum sparanghelul, sfecla, verdețurile (salata verde, spanacul, alge marine), dovleacul și fasole verde.

   – Plantele

Membrii de familie ai cepei sunt, de asemenea, luați în considerare drept diuretice naturale. Așadar, avem aici: usturoi, praz și ceapa, care ar putea fi buni ajutători în reducerea retenției de lichide. Aceste legume au avantajul suplimentar de a stimula aroma, fără a avea nevoie suplimentar de sare. Acest lucru poate ajuta la retenția de lichide, deoarece o dietă bogată în sodiu poate ajuta organismul dumneavoastră să rețină lichid, în încercarea de a echilibra sistemul. Pătrunjelul este, de asemenea, o plantă bogată în potasiu, care este un diuretic natural.

Sfaturi:

   – Consumă cantitatea potrivită de alimente pentru fiecare categorie de proteine.

   – Fii mai activ psihic.

   – Menţine o greutate normală.

   – Evită tutunul şi consumul excesiv de alcool.

   – Alege şi prepară mâncăruri cu un conţinut scăzut de sodiu.