Corpul uman are propria armată de celule care construiesc sistemul imunitar, însă din când în când acest scut necesită un ajutor. Pe măsură ce îmbătrânim celulele se deteriorează, iar aici intervin antioxidanţii care au rolul de a limita daunele produse. Tot mai des întâlnim informaţii despre antioxidanţi, cât de importanţi sunt şi ce beneficii majore au asupra sănătăţii noastre.
Antioxidanţii sunt substanţele care apără corpul de radicalii liberi, aceştia din urmă fiind responsabili de slăbirea sistemului imunitar, apariţia diferitelor boli (cardiovasculare, pulmonare, degenerative, etc.) şi îmbătrânirea prematură a organismului. Din păcate, acţiunea radicalilor liberi nu poate fi evitată complet, având în vedere că aceştia provin atât din corpul nostru, cât şi din exterior.
7 lucruri de reţinut despre antioxidanţi
- Ştiaţi cât efort depun antioxidanţii pentru a preveni bolile? Antioxidanţii donează electroni radicalilor liberi pentru a-i stabiliza şi împiedica să invadeze şi să afecteze alte celule. Practic îi neutralizează înainte de a distruge celulele.
- Antioxidanţii, „elixirul tinereţii”. Suntem nişte norocoşi, sistemul de apărare al antioxidanţilor este principalul motiv pentru care oamenii trăiesc mai mult decât alte creaturi.
- Nu toţi antioxidanţii sunt la fel. Fiecare „trăieşte” într-o anumită parte a celulei, aşa că avem nevoie de antioxidanţi diverşi pentru a beneficia de o protecţie cât mai eficientă. Antioxidanţii pot fi comparaţi cu o armată, într-o luptă avem nevoie atât de generali, locotenenţi, cât şi de soldaţi, fiecare având un rol în lupta cu inamicul.
- Antioxidanţii şi moştenirea genetică. O parte din capacitatea organismului de a produce enzime cu rol antioxidant este influenţată de genele pe care le moştenim. Influenţează parţial şansa la o viaţă lungă şi predispoziţia la boli. Pe termen lung dieta şi stilul de viaţă adoptate îşi pun amprenta asupra sănătăţii, mai mult decât genele.
- Exerciţiile fizice şi activitatea antioxidanţilor. Potrivit unor studii, recuperarea în urma efortului fizic creşte nivelul antioxidanţilor. Dacă aveaţi nevoie de un imbold să începeţi să faceţi mişcare, l-aţi găsit.
- Corpul nostru poate produce pe cont propriu substanţe cu rol antioxidant, care împreună cu cele din fructe şi legume stimulează sistemul imunitar.
- Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Este greşit. Atunci când există antioxidanţi în exces, sistemul imunitar poate avea de suferit, se produce un dezechilibru în urma căruia nu se mai asigură o protecţie corespunzătoare în lupta împotriva bacteriilor, mai mult chiar poate duce la apariţia anumitor afecţiuni.
Antioxidanţii din natură
Natura ne oferă surse excelente de antioxidanţi „vii”. O dietă bogată în fructe şi legume proaspete poate asigura vitamine şi nutrienţi cu puternic efect antioxidant, cum ar fi vitamina E (seminţe oleaginoase, uleiuri vegetale, legume verzi), vitamina C (citrice, legume verzi, brocoli, căpşuni, roşii), beta-caroten (spanac, morcovi, pepene galben, caise, dovleac), seleniu (carne de vită, de pui, fructe de mare, peşte, cereale, mazăre).
De asemenea, putem beneficia şi de antioxidanţii din anumite plante. De exemplu, coada-calului are capacitatea de a încetini efectele îmbătrânirii prin regularizarea metabolismului celular şi prin întărirea peretului celular, astfel încât să nu permită pătrunderea radicalilor liberi.
Algele verzi-albastre au un puternic rol în a stimula capacitatea de apărare a organismului împotriva stresului fizic, psihic, oxidativ. Alga AFA, cel mai puternic stimulator vegetal de celule stem, încetineşte îmbătrânirea ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi împiedică apariţia celulelor canceroase. Originară din lacul Klamath, SUA, alga AFA este cunoscută pentru conţinutul ridicat de nutrienţi (12 vitamine, 27 de minerale naturale esenţiale şi 11 pigmenţi naturali precursori ai vitaminelor, enzimelor şi coenzimelor), care sunt foarte uşor absorbiţi de organism (în proporţie de 97%).
Nu uitaţi că, având în vedere stilul de viaţă aglomerat, factorii nocivi la care suntem zilnic expuşi, sistemul de apărare al organismului este forţat în continuu. Astfel, antioxidanţii devin aliaţii noştrii şi asociaţi cu o dietă corespunzătoare ne pot ajuta să completăm nutrienţii esenţiali. Să ne bucurăm de soluţiile pe care le găsim în natură şi să ne fortificăm sănătatea.