lectura de 3 minute
În perioada sărbătorilor, mesele copioase sunt prezente în viața tuturor românilor. Este important să oferim atenție sporită proceselor digestive, să înțelegem rolul enzimelor în organism și importanța lor, cât și sursele naturale de unde ni le putem procura.
Ce sunt enzimele digestive?
Enzimele sunt substanțe complexe care, în prezența unor activatori, reglează procesele biochimice din corp. Acestea transformă nutrienții complecsi în compuși simpli, ușor de absorbit pentru organism. Enzimele au rolul de a crește viteza reacțiilor chimice din corp, fără a le altera și fără a compromite echilibrul chimic în cadrul reacțiilor produse.
Termenul enzima a fost introdus în anii ’70 de către fiziologul german Wilhelm Kühne. Cuvântul enzima provine din limba greacă și înseamnă fermentație, dospire.
Enzimele digestive sunt produse în special de pancreas, stomac și intestinul subțire. Chiar și glandele salivare produc enzime digestive pentru a începe descompunerea moleculelor în timpul procesului de masticație.
Tipuri de enzime digestive
Enzimele digestive sunt împărțite în trei categorii:
- Enzime proteolitice – necesare pentru a digera proteinele;
- Lipaze – necesare pentru a digera grăsimile;
- Amilaze – necesare pentru a digera carbohidrații.
Rolul enzimelor în organism este determinant în reglarea proceselor digestive pe lungimea tractului digestiv, reglarea metabolismului, replicarea ADN-ului și sprijinirea eliminării toxinelor din organism.
Surse de enzime digestive
- Cavitatea bucală – glandele salivare contribuie la începerea digestiei prin amestecarea cu alimentele mestecate;
- Stomac – enzimele gastrice actionează asupra alimentelor ajunse în stomac;
- Pancreas – lichidul pancreatic descompune bolul alimentar;
- Intestin – enzimele intestinale descompun tot ceea ce a rămas nedigerat la nivel gastic.
Deficitul de enzime
Deficitul de enzime digestive se caracterizează prin prezența senzației de balonare, flatulență, dureri abdominale, constipație. Nutrienții nu sunt absorbiți corect de către organism, ceea ce duce la o serie de reacții adverse, inclusiv la boli, precum: fibroza chistică, boala celiacă, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale ficatului.
Surse naturale de enzime pentru o digestie usoara
Enzimele sunt prezente în fructe și legume, cum ar fi avocado, mango, ananas, sfecla roșie, morcov, ghimbir, roșii, spanac. De asemenea, enzimele sunt prezente și în chefir, varză murată și miere.
De cele mai multe ori, hrana procesată pe care o consumăm face ca procesele metabolice să fie îngreunate, de aceea, este necesar să susținem organismul. Suplimentele naturale sunt o cale sigură de a oferi corpului cantitatea necesară de enzime digestive de care are nevoie pentru a funcționa corect și complet.
Herbagetica vă prezintă Super Enzime Digestive, o formulă complexă cu 10 enzime digestive naturale, vegane, 4 extracte fitoterapice și un prebiotic. Complexitatea acestui produs asigură digestia completă a alimentelor și asimilarea nutrienților.
Super Enzime Digestive Herbagetica asigură digestia completă a alimentelor
Cele 10 enzime digestive naturale prezente în formula complexă Super Enzime Digestive Herbagetica asigura digestia oricărui tip de aliment: Amilază, Protează, Lactază, Lipază, Glucoamilază, Pectinază, Alfa galactozidază, Beta glucanază, Hemicelulază, Celulază.
Prezența extractelor fitoterapice (Fenicul, Anghinare, Cicioare și Ghintura galbenă) stimulează producția de lichide digestive și bilă, reduc balonarea și spasmele abdominale și accelerează digestia.
Prebioticul din Super Enzime Digestive, Fibrulina, hranește bacteriile benefice din intestinul gros și asigură o digestie usoara și absorbția nutrienților.
Beneficiile Super Enzime Digestive Herbagetica:
- Asigură o digestie usoara și completă;
- Contribuie la absorbția nutrienților din alimente;
- Reduce stările de balonare, flatulență și spasmele abdominale;
- Asigură procesele de detoxifiere ale organismului.
Adoptând o dietă echilibrată și susținând corpul cu suplimente naturale, organismul își poate relua procesele normale de digestie. Enzimele digestive au rolul de a facilita un proces digestiv complet și de a absorbi nutrienții necesari hrănirii și funcționării organismului în condiții optime. Diminuarea stresului la care suntem expusi zi de zi, a poluării, sunt alți doi factori importanți în procesele susținute de corp.