Detoxifierea, un termen la modă în ultimul timp, a devenit mai degrabă o necesitate, având în vedere ritmul aglomerat şi alert în care ne desfăşurăm activitatea. Detoxifierea îşi are originea în Grecia Antică, bazându-se pe ideea că alimentele consumate se pot descompune şi pot produce toxine dăunătoare corpului. În prezent, aşa cum menţionează şi doctorul american Bernard Jensen, considerat părintele detoxifierii intestinale, „nevoia de detoxifiere şi curăţare a organismului nu a fost niciodată mai mare ca acum. Oamenii de astăzi sunt afectaţi de toxine cum n-au fost niciodată în istorie.”
Corpul are propriile filtre de detoxifiere (ficatul, colonul, rinichii etc.) însă deseori, multitudinea factorilor externi care ne influenţează stilul de viaţă, asociată cu o alimentaţie sau o automedicaţie necorespunzătoare, poate produce un serios dezechilibru al organismului.
Când ai nevoie de o cură de detoxifiere?
Te simţi epuizat deşi nu ai niciun motiv, ai o permanentă stare de somnolenţă, eşti copleşit de toate activităţile şi simţi că nu te poţi concentra, ai tulburări digestive? Sunt doar câteva din indiciile care te avertizează că organismul tău are nevoie de o schimbare în ceea ce priveşte stilul de viaţă. De la semnele vizibile (acnee, câteva kilograme în plus) şi până la stări depresive, anxietate, nervozitate, eliminarea toxinelor nu înseamnă doar un repaus la mâncare după mesele de sărbători, ar trebui să fie o preocupare pe parcursul întregului an.
Tu ce metodă de detoxifiere preferi?
O cură de detoxifiere presupune un program foarte bine gândit, nu doar un meniu bazat pe sucuri verzi, salate sau ceaiuri. Curăţarea organismului se poate realiza la niveluri diferite, atât prin proceduri corporale (ex: împachetări corporale cu alge, drenaj limfatic) cât şi prin programe complexe, care acţionează mult mai profund asupra organelor, în funcţie de obiectivele persoanei şi de starea generală de sănătate.
Detoxifierea celulară. De mule ori nu mai acordăm atenţie calităţii nutrienţilor, felului în care sunt asimilaţi, şi ajungem să ignorăm afecţiunile care se instalează la nivel celular.
Zeolitul este o rocă vulcanică care acţionează la nivelul celulelor aflate în circuitul sanguin. Acest mineral natural are capacitatea demonstrată ştiinţific de a filtra şi de a extrage din organism metalele grele şi pe cele toxice, cum ar fi plumbul, mercurul, cadmiul.
O altă soluţie care acţionează asupra celulelor din întregul organism, este planta Trei-fraţi-pătaţi. Extrage deşeurile din metabolism cum are fi ureea sau creatinia, având în acelaşi timp şi capacitatea demonstrată de a anihila radicalii liberi.
Pentru detoxifierea celulară, nu trebuie ignorate şi efectele algelor verzi-albastre, cum ar fi Spirulina şi Chlorella. Bogate în clorofilă şi pigmenţi vegetali, acţionează în mod special asupra celulelor sistemului nervos, ajutând la regenerarea acestora.
Detoxifierea ţesuturilor. Pe lângă acţiunea externă asupra ţesuturilor prin diversele tehnici de masaj, este important să se stimuleze eliminarea toxinelor de la nivelul limfatic din interior.
Aloe Ferox, numită şi Aloe amară, are acţiunea detoxifiantă cea mai intensă dintre toate speciile de aloe. Este printre cele mai puternice detoxifiante din lume, ducând la scăderi masive în greutate, la majoritatea utilizatorilor într-un timp scurt. Contribuie activ la eliminarea excesului de ţesut adipos şi are efecte reîntineritoare la nivelul pielii, datorită creşterii producţiei de colagen. Măreşte uşor rata metabolismului, ceea ce duce la arderea mai multor calorii de către organism.
Pentru detoxifierea la nivelul ţesutului hepatic, extractul de anghinare este ajutorul perfect. Important drenor hepatic şi biliar, contribuie la restabilirea funcţiilor normale ale ficatului şi ale colecistului.
Diuretice eficiente, mătasea de porumb şi cozile de cireşe, au un puternic efect stimulant la nivelul rinichilor, eliminând excesul de apă din ţesuturi şi ajutând la reducerea ţesutului adipos.
Detoxifierea colonului. Este cea mai populară modalitate de detoxifiere, pentru sănătatea organismului fiind nevoie să se urmeze o cură cel puţin o dată pe an. O cură bogată în fibre solubile şi insolubile ajută la curăţarea în profunzime a colonului, având capacitatea de a absorbi toxinele. Utilizarea unor simple laxative nu garantează şi rezultate eficiente, de multe ori putând provoca efecte adverse (deshidratarea, iritarea colonului, dezechilibrul florei intestinale).
Plante precum lemnul dulce, rozmarin, ghimbir, portocal dulce şi amar, anason, reglează metabolismul şi digestia, previn şi combat stările de balonare şi acţionează asupra toxinelor din intestine, menţinând sănătatea şi funcţia normală a intestinului gros.
Pe lângă diversitatea terapiilor de detoxifiere, un factor foarte important de care trebuie să se ţină cont (de fapt, nu numai în cazul curelor de detoxifiere) este alimentaţia. Mesele recomandate sunt mici şi dese şi ar trebui să conţină mai multe fructe şi legume proaspete. Mai mult, o cură de detoxifiere poate dura între 3 şi 14 zile, timp în care regimul alimentar poate fi considerat un real ajutor în eliminarea toxinelor. Legume precum varza, sfecla, usturoiul, seminţele oleagionase, condimentele, sunt doar câteva din alimentele care au efecte pozitive în curăţarea organismului, îmbunătăţind digestia şi eliminând infecţiile.
De reţinut: Indiferent de cura urmată, consumul de apă, minim 2 litri pe zi, este esenţial, mai ales în cazul în care se măreşte cantitatea de fibre.
Nu uita, detoxifierea organismului nu presupune doar renunţarea la anumite vicii (cafea, alcool, tutun, dulciuri) sau folosirea unor simple laxative o dată pe an. Trebuie să îi oferi corpului tău un răgaz să elimine toată încărcătura negativă. Uită de alimentele procesate şi caută soluţii eficiente în natură.