Organismul uman funcționează datorită unui echilibru biochimic complex asigurat de mai multe procese pe care le îndeplinesc organele interne. Când unul dintre procese nu mai funcționează în parametrii normali se declanșează o reacție în lanț ce poate afecta multiple aspecte ale sănătății și se manifestă prin declanşarea bolilor.

Studiile recente au identificat o legătură strânsă între nivelul de toxine la care este expus organismul nostru și sistemul imunitar. Incapacitatea organismului de a elimina toxinele prin mecanismele proprii de detoxifiere, scade capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Organul principal care intervine în procesele de detoxifiere este ficatul.

Rolul ficatului în procesul de detoxifiere

Activitatea ficatului este strâns legată de cea a stomacului, pancreasului, vezicii biliare și a întregului sistem digestiv. Ficatul este responsabil pentru stocarea și transformarea nutrienților din alimente în energie și compuși biochimici esențiali organismului în mai multe procese. Prin rolul său în metabolismul grăsimilor, al proteinelor și al carbohidraților, ficatul lucrează pentru a asigura stabilitatea nivelurile de glucoză din sânge,  reglarea fluctuațiilor de glicemie sau alte probleme metabolice. Ficatul are capacitatea și de a elimina toxinele din alimentație sau mediu și acționează ca un purificator pentru sânge, eliminând impuritățile. Este perfect de înțeles că în cazul în care ficatul nu funcționează corespunzător, atunci procesul natural de detoxifiere al organismului este afectat.

De ce are nevoie ficatul tău de o cură de detoxifiere?

Când ficatul este supraîncărcat cu toxine, acesta declanșează starea de inflamație cronică în corp. Se formează un cerc vicios între acumularea de toxine și inflamația care poate fi înlăturată doar prin limitarea expunerii la toxine și prin susținerea capacității naturale de detoxifiere a ficatul.

Înainte de detox:

  • Oboseală cronică
  • Probleme de concentrare
  • Dereglări hormonale
  • Afecțiuni digestive, constipație sau stări de greață

După o cură de detox:

  • Creșterea nivelului de energie
  • Reglarea secrețiilor hormonale
  • Întărirea imunității
  • Reglarea tranzitului intestinal și eliminarea disconfortului digestive

În cele ce urmează, vom enumera câțiva pași simpli care vor ajuta la eliminarea toxinelor din ficat și la regenerarea acestuia.

Soluții naturale pentru detoxifierea ficatului

Consumă alimente bogate în antioxidanți

Aceste alimente conțin nutrienți ce susțin enzimele produse de ficat necesare în procesul de detoxifiere.  Îmbogățește-ți dieta cu broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles sau fructe precum merișoarele, afinele, fructele de pădure, cireșele sau portocalele.

Include proteine în dieta ta

Ficatul are nevoie de amino acizi pe care îi obține din proteine. Include în dieta ta proteine din surse vegetale: fasole, alune și semințe sau carne de pasăre și pește.

Evită anumite alimente

Alimentele bogate în zaharuri, gluten, amidon, grăsimile animale saturate, alcoolul sau cafeaua suprasolicită ficatul, drept urmare este bine să eviți sau să reduci consumul acestora.

Consumă extracte din plante care stimulează regenerarea și detoxifierea ficatului

Extractul de armurariu

Armurariul este o plată recunoscută pentru conținutul de silimarină și silibină, substanțe active care contribuie activ la buna funcţionare a ficatului. Atât silimarina, cât și silibina ajută la reconstrucția celulelor hepatice și la eliminarea toxinelor fiind cele mai eficiente surse naturale pentru detoxifierea ficatului. În plus, extractul de Armurariu protejează și tiroida și sistemul imunitar de radiațiile de tip Gamma.

Extractul de frunze de păpădie

Frunzele de păpădie sunt bogate în vitaminele A, C, D, fier, potasiu şi zinc, factori care contribuie la protejarea celulelor hepatice. Frunzele de păpădie ajută la vindecarea bolilor de ficat în diferite forme și stadii, dar și a vezicii biliare. Acționează ca un diuretic puternic, curăţă sângele și sistemul digestiv ajutând la eliminarea metalelor grele din ţesuturi.

Extractul de anghinare

Anghinarele sunt un remediu eficient în afecţiunile hepatice. În tratamentul hepatitei s-a observat îmbunătăţirea stării pacienţilor prin: reducerea durerii, creșterea rezistenţei la efort, reducerea stărilor de greaţă și menţinerea structurii normale a ficatului.